Naujienos

Grybelinės vynmedžių ligos ir kovos priemonės
2024-05-08 Andrius Diliautas
Vynmedžių auginimas Europoje turi ilgą istoriją. Daugelis vyno mėgėjų ir gamintojų vynuogininkystę laiko ypatinga meno forma. Tačiau yra ir tamsioji šios idilės pusė – kova su grybinėmis ligomis, kiekvienais metais keliančiomis iššūkių vyno gamintojams. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip grybinės ligos pasiekė Europą iš Šiaurės Amerikos, kurie vynmedžiai yra atsparesni šioms ligoms, kaip klimatas veikia jų paplitimą ir kiek fungicidų naudojama kovoje su jomis.
Gurmaniškas savaitgalis Londone - Subjektyvių rekomendacijų gidas
2024-05-03 Agnė Dovydaitytė, Petras Jarašūnas
Ne kiekvienas šią vasarą ar rudenį galėsime susiplanuoti ilgas atostogas egzotiškuose, o gal vyniškuose kraštuose. Dalis mūsų tikrai liks miesto džiunglėse, išvykoms galės skirti geriausiu atveju ilgąjį savaitgalį. Tačiau laiko apribojimai dar niekada nesustabdė tikro gurmano. O gurmanai žino, kad Londonas – tikrų tikriausia maisto ir gėrimų kultūros sostinė, kurioje galima rasti visko: egzotiškiausių šalių virtuves, „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotus restoranus, gatvės maistą, svetingumo kultūros autoritetus.
Sakės stiliai ir terroir
2024-05-03 Martynas Pravilonis
Šių metų sausio pabaigoje JSS (Japan Sake and Shochu Makers Association) kvietimu turėjau galimybę dalyvauti sakės edukacinėje programoje Japonijoje. Programos tikslas buvo giliau supažindinti someljė su sake, skirtingais jos stiliais, gamybos būdais ir ją supančiu kultūriniu bei gastronominiu kontekstu. Diskusijos su JSS atstovais, sakės darytojais ir tarpusavyje sukosi apie jos įvairovę, patiekimo ypatumus, terroir ir šio gėrimo vietą Vakarų pasaulyje, žinių apie jį sklaidą.
Tarpukario Kauno restoranų gėrimai
2024-04-30 Karolis Bradūnas
Laikinoji sostinė buvo vadinama mažuoju Berlynu, nes savo kultūra miesto svečiams panėšėjo į šalimais esančią žymiai turtingesnę Europos sostinę. Vienas pirmųjų miesto kultūros ir kokybės indikatorių yra restoranai. Būtent maitinimo įstaigų kokybė smarkiai lemia požiūrį į miestą ir šalį – apibrėžia vertę. Tarpukario Kauno restoranai, kavinės, gėrimų ir maisto vartojimo kultūra šiandien yra mažai žinoma net ir patiems didžiausiems restoranų bei gėrimų industrijos profesionalams. Todėl gali susidaryti klaidinga nuomonė, kad Kaune nieko ir nebuvo, tačiau pakėlus apdulkėjusius archyvus išryškėja visai kita tiesa.
„Meursault“: sviestas ar citrusai? 2022-ųjų derliaus apžvalga
2024-04-29 Petras Jarašūnas
Prieš kelis dešimtmečius pasirodžiusiame „Sotbio vyno enciklopedijos“ (The Sotheby’s wine Encyclopedia) leidime Tomas Stevensonas rašo: „Geras „Meursault“ visada turi būti gausus skonių: riešutų, sviesto bei prieskonių natas dažnai papildys medaus, cinamono bei vanilės niuansai.“ Panašių apibūdinimų rasime visose seniau išleistose knygose apie vyną. Tačiau galbūt laikas perrašyti šiuos tomus, nes pastarųjų vynmečių „Meursault“ vynas visai kitoks.
Kontrolė ar laisvė? Kodėl vyno bendruomenė sveikina Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus
2024-04-26 Arūnas Starkus
Šią savaitę LR Seimui pritarus LR Vyriausybės parengtoms Alkoholio kontrolės įstatymo (AKĮ) pataisoms, rinkoje sumažėjo diskriminacijos, buvo ištaisytos kelios dvidešimties metų senumo techninės klaidos ir pademonstruotas pasitikėjimas Lietuvos žmonėmis, pripažįstant, kad ne visa informacija apie alkoholinius gėrimus yra reklama.
Jei nusibodo „Margarita“...
2024-04-26 Lukas Palubinskas
„Margarita“ – tai neabejotinai vienas labiausiai paplitusių kokteilių visame pasaulyje, žavintis gaivumu ir paprastumu. Kokybiškos tekilos skonį jame papildo puikiai subalansuota rūgštis ir saldumas su malonia vaisiška apelsinų nata. Tačiau net ir ikoniškoji „Margarita“ kartais gali atsibosti. Todėl pasiūlysiu keletą įdomių variantų, kurie atgaivins jūsų kokteilių repertuarą ir papildys naujais skoniais kokteilių gėrimo patirtį.
Mažieji Lietuvos vyndariai ir midudariai vienijasi „Vyno dienose“
2024-04-17 Arūnas Starkus
Gegužės 10–11 dienomis Vilniuje, „Litexpo“, vyksiančioje tarptautinėje vyno parodoje „Vyno dienos“ šiemet pirmą kartą per devyniolikos metų istoriją formuojasi nacionalinis Lietuvos vyndarių stendas, praneša parodos organizatoriai.
„Vyno dienų“ šūkis primena apie svarbiausią metų rinkimų savaitgalį
2024-04-15 Agnė Dovydaitytė
Gegužės 10–11 d. „Litexpo“ vyksianti didžiausia vyno paroda Baltijos šalyse „Vyno dienos 2024“ paskelbė naują šių metų šūkį. „Balsuok už vyną!“ – kviečia organizatoriai, atkreipdami dėmesį ne tik į parodą, bet ir į tą patį savaitgalį, gegužės 12 d., Lietuvoje vyksiančius prezidento rinkimus.
Keturi Lenkijos vyninių verslo modeliai
2024-02-27 Arūnas Starkus
Lenkijoje veikia per 400 vyninių, vynuogynai užima per 1000 ha. Lenkiško vyno galima nusipirkti kiekviename restorane ir net „Biedronkoje“. Atrodytų, vietinio vyno verslas klesti – daugelis giriasi parduodą vieną derlių, nesulaukę kito. Gal taip ir yra, tačiau sėkmę mūsų kaimynai užsidirba įgyvendindami skirtingas strategijas.
Walla Walla Valley ir Red Mountain AVA - geriausios Vašingtono valstijos vyno zonos
2024-02-26 Arūnas Starkus
Vašingtono valstija – antra po Kalifornijos pagal vyno gamybos apimtį JAV ir vyninių skaičių (1384 vyninės Vašingtone ir 6184 Kalifornijoje). Priežastis labai svari – čia daromas pasaulinės klasės vynas, nežiūrint, o gal kaip tik dėl dykumą primenančių gamtinių sąlygų, kuriose tarpsta ‘Merlot’, ‘Cabernet Sauvignon’ ir Ronos slėnio vynuogės: ‘Syrah’, ‘Grenache’, ‘Mourvedre’.
Arvydo Padvaisko distilerija
2024-02-26 Arūnas Starkus
Arvydas Padvaiskas Glitiškyje pastaruoju metu turi daug naujos veiklos – varo obuolių distiliatą, kuris Pancūzijoje galėtų tapti kalvadosu, o JAV vadinamas apple jack. Nors obuolių Lietuvoje netrūksta, tokio verslo ir tokiu mastu imasi nedažnas. Todėl apsilankėme pasiaiškinti, kas ir kaip.
Lur Saluces’ų šeima ir saldusis „Château de Fargues“
2024-02-08 Daiva Mumgaudienė
Lur Saluces’ų šeimos, gyvenusios Fargo (de Fargue) pilyje Soterne, istoriją galima sekti nuo XIII a. Tačiau vyno pasaulyje ji iškyla 1785-aisiais, kai Louis Amédée de Lur Saluces’as veda Françoise’ą Joséphine’ą de Sauvage d’Yquem, kurios kraičio dalis – prestižinis „Yquem“ ūkis. Dvi įspūdingos šeimos, puikiai pažįstamos vyno pasauliui, suvienija savo jėgas.
Italijos pekorinų įvairovė - stulbinama, bet itin menkai pažįstama
2024-02-08 Paulius Jurkevičius
Italija – įtakinga sūrių valstybė, stipri Prancūzijos konkurentė. Jų įvairovė – didžiulė: daugiau kaip 300 ES kilmės nuorodomis įvertintų sūrių, tačiau Italija gana stereotipiškai siejama būtent su pramoninės gamybos karvių pieno sūriais. Avių pieno sūriai – pekorinai – nepelnytai lieka milžiniškų, keleto milijardų eurų metinės apyvartos Šiaurės Italijos sūrių gamybos konsorciumų šešėlyje.
„Saulės midus“ Šiauliuose kviečia turistus, gurmanus ir kolektyvus
2024-02-07 Agnė Dovydaitytė
Vyno ir gurmaniškų patirčių mėgėjus Šiaulių miestas pastaruoju metu domina ir dėl to, kad ten įsikūręs „Saulės midaus“ bravoras. Roma Mačienė mamos padovanotus bičių avilius pavertė šeimos verslu ir tapo pirmąja moterimi Lietuvoje, gavusia midaus gaminimo licenciją.
Kodėl 3,5 ha „Château-Grillet“ vynuogyno tokie vertingi?
2024-02-07 Petras Jarašūnas
„Château-Grillet“ – tai ne tik ūkio pavadinimas, tai Prancūzijos vyno istorijos dalis. Dar XVIII a. šio ūkio „Viognier“ vynas buvo laikomas vienu geriausių pasaulyje, o tarp jo mėgėjų buvo ir Tomas Jefersonas, imperatorienė Žozefina bei Anglijos karalius Jurgis IV.

Žurnalai

Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne