Kodėl desertus valgyti sveika
2022-03-21
Vynas ir desertas (alkoholis ir cukrus) - kas gali būti blogiau? Blogiau būtų, jei jų nebūtų! Nes desertai yra kaip mažytės, natūralios vaistinėlės, padedančios mums gyventi ir išgyventi. Ypač tie desertai, kuriuos konditeriai iš natūralių žaliavų paruošia valgyti iš karto. Peržiūrėdami pastarojo Vyno ir desertų derinių čempionato desertų sudėtį ir ingredientų naudą, suprasite, kad saikingai paragavę 15 desertų prailgintumėte gyvenimą keletu metų ir nustumtumėte ne vienos ligos pradžią neapibrėžtam laikui.
Prancūziško kilniojo puvinio beieškant
2020-12-28
Soternas yra neginčijamas kekerinio puvinio paveiktų vynuogių vyno etalonas. Tačiau net pačioje Prancūzijoje yra daugiau vietovių, kuriose daromas panašaus stiliaus vynas. Vienoje iš jų kilnusis puvinys pasirodo kiekvienais metais, ir iš jo paveiktų vynuogių padaroma puikios kokybės vyno. Ant kai kurių etikečių net puikuojasi užrašas Grand Cru. Tai vienintelis Grand Cru vynuogynas Luaros slėnyje, o jo pavadinimas „Quarts de Chaume“ yra ko gero garsesnis nei paties regiono Coteaux du Layon pavadinimas.
Kilmės vietos apsauga saldiesiems vynams iš Noizydlio ežero apylinkių
2020-12-29
Turbūt geriausiai žinomas saldusis austriškas vynas nuo šiol mėgausis kilmės nuorodos apsauga: Ruster Ausbruch DAC (Districtus Austriae Controllatus). Rytinėje ežero pusėje išplėsta saugomos kilmės vietos Neusiedlersee DAC nuoroda ir jai dabar priskiriami vaisiški saldieji ir kekerinio puvinio vynai.
Kokios taurės tinka saldžiajam vynui
2018-12-19
Nors kalbant apie jusles, skonius ir estetiką, vienos tiesos nėra, profesinis smalsumas verčia ieškoti geriausių sprendimų kiekvienoje situacijoje. Šį kartą ieškojome tobulų taurių saldžiajam vynui gerti. Devynias krištolines „Zwiesel 1872“ taures išbandėme su penkiais skirtingo stiliaus saldžiaisiais ir vienu likeriniu sausuoju.
Saldžiausiame metų renginyje bus renkamas geriausias vyno ir deserto derinys
2018-11-15
Lapkričio 19 d. 16:30 val. viešbutyje „Crowne Plaza Vilnius“ įvyks „Wine + Dessert 2018“ čempionatas, kuriame devintąjį kartą geriausi Lietuvos šefai, someljė, konditeriai, vyno ir maisto ekspertai pristatys savo sukurtus desertų ir vyno derinius. Žiūrovų laukia ne tik įdomus renginys, bet ir seminarų programa.
Saldžiausias metų renginys
2018-11-06
Š.m. lapkričio 19 d. ‘Crowne Plaza” viešbutyje Vilniuje vyks tradicinės kasmetinės varžybos, kuriose konditeriai, šefai, someljė ir vyno ekspertai dalyvauja pateikdami specialiai sukurtus desertus ir tobulai prie jų priderintus vynus. Dalyviai kviečiami registruotis iki lapkričio 12 dienos. Kaip ir kasmet bus renkami geriausi vyno ir desertų deriniai, geriausias lietuviškas desertas, geriausias varžybų vynas, lengviausias derinys.
2014 ir 2015 m. derliaus soterno ir barsako apžvalga
2018-07-16
Saldūs baltieji Soterno (Sauternes) ir Barsako (Barsac) vynai klasifikuoti 1855 metais kartu raudonaisiais Medoko vynais. Toks vynas daromas iš kekerinio puvinio (lot. botrytis cinerea) apniktų ir dėl to sudžiūvusių vynuogių, kuriose cukrus pasiekė maksimalią koncentraciją, o aromatą papildė medaus, vaistinių žolelių tinktūros, minkšto pelėsinio sūrio žievelės, džiovintų abrikosų ir persikų natos. 2014-ųjų soterne daugiau prieskonių, džiovintų vaisių aromatų, 2015-ųjų soternas kvepia persikais, ananasais ir baltu medumi.
Atskiroji teisėjo nuomonė
2015-12-01
Eidamas į svečius retokai nešuosi saldaus vyno butelį. Kodėl? Tiesiog ne kartą teko susidurti su išankstine (?) nuostata apie tariamą tokio vyno nekilmingumą – neva saldumo pomėgis išduodąs menką ragautojo patirtį ar prastą skonį. Lietuvoje (beje, ir kitur) geras skonis tarsi švytuoklės mostu buvo suprojektuotas išskirtinai į sausąjį vyną, o saldžiajam atiteko kuklus, epizodinis pradedančiųjų viliotojo vaidmuo, kuris lyg ir turėtų baigtis įgijus šiek tiek daugiau ragavimo patirties ir drąsos. Žiauri neteisybė!
Šlovė senam vynui?
2005-04-12
Pelėsiais ir voratinkliais apaugusios rūsio lubos, pajuodusios medinės dėžės su gotiškomis raidėmis, virpanti žvakių šviesa... Raižyto krištolo taurėse – didingas šimtmečių senumo vynas, glostantis akis spinduliuojančia lyg rubinas spalva... Dangiško skonio nektaras, kurio kiekvienas lašas sielą pakylėja iki debesų... O gal – žemyn bloškiantis muskuso, dervos, mėšlo, pūvančios mėsos tvaikas ir skonis, primenantis rūdis?
Saldieji Soterno ir Barsako vynai
2005-04-12
Kuris vyno mėgėjas nežino, kad garsiausias (ir geriausias) pasaulio saldusis vynas yra „Chateau d‘Yquem“?! 1855 m. Soterno ir Barsako Cru Classe sąraše jis turi išskirtinį titulą: Premier Cru Classe Superieur
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne