Saldūs baltieji Soterno (Sauternes) ir Barsako (Barsac) vynai klasifikuoti 1855 metais kartu raudonaisiais Medoko vynais. Toks vynas daromas iš kekerinio puvinio (lot. botrytis cinerea) apniktų ir dėl to sudžiūvusių vynuogių, kuriose cukrus pasiekė maksimalią koncentraciją, o aromatą papildė medaus, vaistinių žolelių tinktūros, minkšto pelėsinio sūrio žievelės, džiovintų abrikosų ir persikų natos. 2014-ųjų soterne daugiau prieskonių, džiovintų vaisių aromatų, 2015-ųjų soternas kvepia persikais, ananasais ir baltu medumi.
„Château d‘Yquem“ 1855 m. klasifikacijoje gavo aukščiausią įvertinimą – premier cru supérieur. Šiandien tai garsiausias saldaus vyno gamintojas pasaulyje. Aukščiausioje Soterno vietoje stovinčiame tvirtovę primenančiame dvare nebe pirmą kartą sutinku vyndarę Sandrine Gabray ir technikos direktorių Francisą Mayeurą. Abu yra itin kuklūs žmonės. Nežiūrint to, kad ūkį valdo didelė „LVMH Moët Hennesy-Louis Vuitton“ grupė, susitikimai su šiais žmonėmis įrodo, kad vynas gimsta atsidavusių profesionalų dėka. Asmenybės kelia didesnį pasitikėjimą už naują degustacijų salę ar kitus patogius ir akiai malonius atributus.
„Château d’Yquem“ ūkis savo „sausąjį“ vyną „Y“ gamina nuo 1959 metų. Kadaise tik kai kuriais metais vėlai rudenį iš paskutinių ant krūmų likusių vynuogių būdavo padaromas nedidelis kiekis pusiau saldaus vyno. Nuo 1996-ųjų vynuoges šiam vynui pradėta skinti pirmiausiai, bandant artėti prie pusiau sauso ir sauso vyno. Nuo 2004-ųjų vynas „Y“ daromas kasmet. Nors sakoma, jog vyne palikta vos 6 gramai cukraus, atrodo, kad vynas ne pusiau sausas, o pusiau saldus. Dominuoja ‘Sauvignon Blanc‘, trečdalis brandinimui skirtų statinių naujos.
Sandrine Gabray ir Francisas Mayeras
Vynas |
Degustacijos pastabos |
Balai |
d’Yquem 2014 |
Kvepia džiovintais persikais, ramunėlėmis, citrina, medumi, ananasais. Preciziškas, subalansuotas. Saldus, bet plieninės rūgšties. Svarus ir labai ilgo poskonio. Ypač ankstyva derliaus nuėmimo pradžia – rugsėjo 5 d., pabaiga – lapkričio vidury. |
97 |
d’Yquem 2015 |
Saldus ir mažiau prieskoniškas. Kvepia medumi, persikais, prinokusiais ‘Golden’ obuoliais, akacijomis, saulėgrąžomis. Pastebimesni naujų ąžuolo statinių aromatai. Šilkinė tekstūra. |
97 |
Patarimas: jauno „d’Yquem“ aromatai geriau atsikleidžia, kai vynas pateikiamas 9 °C temperatūros. Brandesnį vyną geriau patiekti 12 °C temperatūros.
1855 m. klasifikuotų „Grand Cru“ ūkių sąraše – 27 ūkiai. Skaitant daugelio jų aprašymus, reikia turėti omenyje, kad kiekvienas ūkis ne tokias sudžiūvusias vynuogių kekes panaudoja antrajam ūkio vynui pagaminti. „Château Rieussec“ technikos direktorius Ericas Cohleras sako, kad šiandien antrasis ūkio vynas sudaro iki 70 proc. gamybos apimties. Dėl to pasiekiama ir ypatingos pagrindinio vyno kokybės, ir išlaikomas antrojo vyno skonis. Geriausi 2015 m. antrieji vynai: „Les Fleurs de Malle“, „Castelnau de Suduiraut“, „Carmes de Rieussec“, „Cypres de Climents“, „Petit Guiraud“.
Vynas |
Degustacijos pastabos |
Balas |
Y d’Yquem 2015 |
Intensyvus liepžiedžių, šalavijų, persikų aromatas. Keli gramai likutinio cukraus minkština ąžuolo taninų tekstūrą. Saldesnis (mažiau rūgšties), lyginant su 2016 m., prieskoniška pabaiga. Ankstyvas derlius: ‘Sauvignon Blanc‘ nuskintos rugpjūčio 25–27 d., ‘Semillon’ – rugsėjo 3–4 d. |
94 |
Y d’Yquem 2016 |
Intensyvus gėlių, žolės, baltų vaisių aromatas. Aliejiškesnis, labiau vaniliškas, šilkinės tekstūros. |
95 |
Vynas | Komuna | Degustacijos užrašai 2015 | Balai 2015 |
|
|
||||
Lamothe Guignard |
Soternas |
Akacijų žiedų, abrikosų, medaus aromatas su žolelių natomis. Kalkiškai minerališkas, harmoningai intensyvus, gaivus. Vos karsteli pabaigoje. |
95,5 |
2015 |
2014 |
94,5 |
Džiovintų abrikosų, medaus, obuolių sūrio aromatas. Išties saldus. |
||
Rayne Vigneau |
Soternas |
Vanilės, kriaušių, ananasų, kalkių aromatas. Gaivus ir saldus, kompleksiškas, kekerinis. Medaus ir džiovintų abrikosų poskonis. |
95 |
2015 |
2014 |
92 |
Gėlių, prieskonių, kekero ir |
||
Climens |
Barsakas |
Džiovintų kriaušių, figų, abrikosų, medaus, stiprus naujo ąžuolo ir dūmo aromatas. Gaivus ir saldus, išraiškingo skonio vynas. |
95 |
2015 |
2014 |
94,5 |
barsakui būdingas ramunėlių aromatas. Gaivus skonis, ryški naujų ąžuolo statinių linija. Harmoningas. |
||
Coutet |
Soternas |
Džiovintų abrikosų, medaus, karčiųjų apelsinų, žvirgždo kvapas. Švarus, fokusuotas, vos karsteli kaip persikai pabaigoje. |
94,5 |
2015 |
2014 |
91 |
Dūmiškas, slyviškas. |
||
Suduiraut |
Soternas |
Akacijų medaus, džiovintų persikų, vanilės, grietinėlės aromatai, ne itin stiprus kekerinis kvapas. Gaivus ir saldus. |
94,5 |
2015 |
2014 |
94 |
Kompleksiškas, taurus kekero aromatas. Koncentruotas, slyviškas burnoje. |
||
Doisy Daene |
Barsakas |
Persikų, vanilės, grietinėlės, balto medaus aromatas. Harmoningas, svarus. |
94,5 |
2015 |
2014 |
93 |
Prieskonių, nestiprus baltų vaisių aromatas. Vidutinio saldumo, slyviškas. |
||
Doisy Vedrines |
Barsac |
Liepžiedžių, gėlių, kriaušių aromatai. Labai gaivus, saldus, svarus. Koncentruotas, klasikinio skonio su citrusiniais skonio pabaigoje. |
94,5 |
2015 |
2014 |
92,5 |
Nektarinų, dūmo aromatas. Saldžiarūgštis, pabaigoje sausėjantis. |
||
Sigalas Rabaud |
Sauternes |
Persikų, ramunėlių, naujo ąžuolo aromatai. Labai gaivus, vidutinio saldumo, sūrus, minerališkas. Pabaigoje tamsių, vos karstelėjančių džiovintų kriaušių, figų natos. |
94 |
2015 |
2014 |
92 |
Prieskonių, medaus, brandinto sūrio aromatai. Gaivus ir prieskoniškas. |
||
Guiraud |
Soternas |
Persikų ir nestiprus kekero aromatas. Vidutinio saldumo ir gaivos, vaisiško poskonio. Preciziškas. |
94 |
2015 |
2014 |
92,5 |
Medaus, gėlių, ‘Mirabel‘ slyvaičių aromatai. Itin gaivus, vaisiškas, juntamas ąžuolo dūmas. |
||
Clos Haut Peyraguey |
Soternas |
Žolelių, persikų, baltų kriaušių, stiprus kekero aromatas. Ne toks gaivus ir saldus. |
94 |
2015 |
2014 |
91 |
Kekero, persikų, prieskonių aromatai. Gaivus, ne itin saldus. |
||
La Tour Blanche |
Soternas |
Kaulavaisių, gėlių, persikų aromatas. |
94 |
2015 |
2014 |
93 |
Uždarokas kekerinis persikų aromatas. Šiek tiek karsteli. |
||
Filhot |
Soternas |
Besifermentuojančio kompoto, akacijų, džiovintų gėlių aromatas. Gana lengvas, natūralistinis. |
94 |
2015 |
2014 |
94 |
Akacijų, rožių, silpnas kekero aromatas. Natūralistinis. |
||
Broustet |
Barsakas |
Ąžuolo prieskonių, persikų aromatas. Švarus, „apskritas“, mėtiškas ąžuolo aromatas. |
94 |
2015 |
2014 |
93,5 |
Ąžuolo dūmo, nektarinų aromatas, vos karsteli ąžuolo taninai. Svarus. |
||
Rieusec |
Soternas |
Prieskonių, džiovintų abrikosų ir čiobrelių aromatas. |
94 |
2015 |
|||||
Myrat |
Barsakas |
Kriaušių limonado, ananasų aromatai. Gaivus ir vaisiškai saldus. Citrinų poskonis. |
93 |
2015 |
2014 |
92 |
Džiovintų obuolių, vaisiškas aromatas. Ne itin saldus. |
||
Suau |
Barsakas |
Ąžuolo prieskonių, persikų, grietinėlės, balto medaus, pienių aromatai. Kiek „kampuotas“ dėl ąžuolo poveikio. |
93 |
2015 |
|||||
Romer du Hayot |
Barsakas |
Džiovintų kriaušių, figų, saldymedžio, dūmo, tamsūs kekeriniai aromatai. Intensyvus. |
92,5 |
2015 |
2014 |
93 |
Džiovintų abrikosų, medaus, klasikinis kekero aromatas. Intensyvus ir ilgai trunkantis sultingas, grietinėliškas skonis. |
||
Malle |
Soternas |
Persikų ir vanilės aromatai. Harmoningas, nesudėtingas. |
92 |
2015 |
2014 |
93 |
Persikų ir naujų ąžuolo statinių vanilės aromatai. Kriaušių ir grietinėlės poskonis. |
||
Lafaurie Peyraguey |
Barsakas |
Kriaušių ir ananasų, vaisių kompoto aromatai. Aliejiškas, vaniliškas. |
91,5 |
2015 |
2014 |
93 |
Abrikosų, medaus aromatai. Koncentruotas skonis, gėliškas poskonis. |
||
Caillou |
Barsakas |
Persikų, limonado aromatai. Ne itin saldus. |
91 |
2015 |
2014 |
93,5 |
Ąžuolo prieskonių, džiovintų nektarinų, gyvuliškos natos. Galingas, aliejiškas. |