Chateau d‘Yquem“
Kuris vyno mėgėjas nežino, kad garsiausias (ir geriausias) pasaulio saldusis vynas yra „Chateau d‘Yquem“?! 1855 m. Soterno ir Barsako Cru Classe sąraše jis turi išskirtinį titulą: Premier Cru Classe Superieur. Nuo XVIII amžiaus vidurio nuolat tobulinamas ūkis šiuo metu augina 113 ha ‘Semillon’ (80 proc.) ir ‘Sauvignon Blanc’ (20 proc.) vynuogių. Ūkiui priklauso pačių geriausių ir aukščiausių žemių mozaika Soterno komunoje. Čia vynuogės geriausiai sunoksta, yra labiausiai pažeidžiamos kekerinio puvinio ir sėkmingiausiai sudžiūsta. Nežiūrint to, XIX a. čia papildomai įrengta drenažo sistema, kurią sudaro 100 km vamzdelių, padedančių atsikratyti perteklinio lietaus vandens.
Taurus saldus vynas taurėje juda labai lėtai: jis „tingus“, klampus, užburiantis lėtai besiskleidžiančia aromatų puokšte. Net ir burnoje ne iš karto pastebėsime visas jo skonio komponentes. Pradžioje pajuntama klampi saldi tekstūra, po to atsiskleidžia nuostabus skonis, primenantis medų, persikus, citrusinius vaisius, džiovintus vaisius, pagardintus saldžiais prieskoniais, ir tik nurijus apima pilnatvės pojūtis, dėl kurio „Chateau d‘Yquem“ vynas taip vertinamas.
Tokia pat lėta šio vyno gamyba: vynuogės noksta ilgai, derliaus nuėmimas kartais užsitęsia iki lapkričio vidurio. 140 darbininkų eina per vynuogyną kelis kartus, surinkdami tik labiausiai sudžiūvusias vynuoges. Darykloje sultys spaudžiamos labai lėtai, apie 5 valandas, nes sudžiūvusiose uogose yra labai mažai skysčio. Sultys, išspaustos iš tokių vynuogių, yra labai saldžios – litre gali būti 300 – 400 gramų cukraus. Tokioje aplinkoje mielėms labai sunku cukrų skaidyti į alkoholį ir anglies dvideginį. Net ir lietuviai vyndariai cukrų deda per du ar tris kartus, nes įdėjus visą kiekį iš karto, fermentacija gali ir neprasidėti. „Chateau d‘Yquem“ vynas fermentuojamas iki 6 savaičių, kol pasiekiamas svarus 13,5 – 14,5 proc. alkoholio kiekis. Po fermentacijos vynas 3 metus brandinamas ąžuolinėse statinėse. Išpilstytas į butelius, jis gali bręsti dar keliasdešimt metų. Ūkio vyndarės Sandrine Garbay paklausėme, kiek gali stovėti „Chateau d‘Yquem“ vynas. Ji sako, jog į ūkį atvežama perkamščiuoti puikiausių XIX a. vynmečių butelių. Paragavus to jaunatviško, gyvybingo vyno, nesunku patikėti, kad geriausiais metais „Chateau D‘Yquem“ gamina amžiną vyną.
„Suduiraut“, „Climens“, „Rieussec“ ir kiti
Bet grįžkime į XXI amžių. Šiandien kiekvienas vyndarys linkęs bent retkarčiais pasimatuoti geriausio regiono vyndario karūną. Iš viso Soterne ir Barsake yra 27 nuo 1855 metų klasifikuoti (Grand Cru) ūkiai. Soterne po „D‘Yquem“ dažniausiai minimi „Rieussec“ ir „Suduiraut“, o Barsake - „Climens“, ūkiai.
Visą straipsnį galite perskaityti spausdintoje "Vyno žurnalo" versijoje