Vasario mėnuo Bordo pietuose. Soterno kaimelis – slėnyje, todėl rytais jis skendi rūke. Toks rūkas, būdingas vos keliems Europos regionams, rudenį drėkina vynuoges ir sudaro tinkamas sąlygas ant jų augti pilkajam kekerui. Atvykau čia aplankyti vyndarių, klausytis jų pasakojimų apie lietų, rūką ir degustuoti 2022 metų vynų, ką tik išpilstytų į butelius.
Saldžiam vynui pagaminti reikia kiek kitokių sąlygų nei sausam. Soterne, didžiausiame pasaulyje saldaus vyno regione, lemiamos reikšmės kasmet turi pilkasis kekeras (botrytis cinerea). Grybelinė liga, vadinama kekeriniu arba kilniuoju, pilkuoju puviniu, jau du šimtus metų yra regiono sėkmės pagrindas, nes pilku pelėsiu aptrauktos prinokusios uogos išgarina dalį vandens, taip sukoncentruodamos cukrų ir suformuodamos medaus, džiovintų vaisių, prieskoninių žolelių aromatus. Rugsėjo vidury, kai uogos prinokusios, pelėsiui atsirasti reikia vienkartinio didelės drėgmės pliūpsnio – lietaus. Vėliau pilkojo kekero augimą palaiko rytais nuo Sirono (Ciron) ir Garonos (Garonne) upių pakylantis rūkas. Šiemet išganingojo lietaus sulaukta gana vėlai – spalio 15 dieną, kai uogos buvo labai prinokusios. Todėl kekeras paplito akimirksniu – derlių pavyko nuskinti per dešimt dienų, o jo saldumas buvo vienas didžiausių regiono istorijoje.
1855 m. klasifikuotų Soterno ir Barsako vyninių 2022 m. derlius
Vynas (apeliacija) |
Degustacijos užrašai
|
Balai |
Château |
Vidutinio intensyvumo seno aukso spalva. Šviežių persikų, liepų medaus, vanilės (tik naujo ąžuolo) čiobrelių, ramunėlių, šafrano, vos pelėsio, prinokusių ananasų, jazminaičių, bergamočių, žalios arbatos natos. Daug cukraus (antras pagal saldumą –160 g/l). Gaivus ir saldus. Rūgštis primena rūgščius geltonus obuolius, svarainius. Pabaigoje šiek tiek prieskonių vanilės ir šafrano natų.
|
98 |
Château |
Subalansuotas vynas, sodraus persikų ir medaus, mangų aromato. 190 g/l cukraus vietoj įprastų 140–150 g/l. Geras derlius – 7 hl/ha (2021 m. tebuvo 1 hl/ha). Skinta tris kartus.
|
97,5 |
Château |
Naujo ąžuolo vanilės, persikų, ananasų aromatas. Gaivus ir saldus vienu metu. Svarus, aliejiškas. Minerališkas. Juntamas gerai subalansuotas ąžuolo aromatas, vaisiai, svarumas. Pabaigoje – medus su citrina ir persikais, net bananais. geltoni vaisiai. Tobula.
|
97 |
Château Coutet (Barsac) |
Vidutinio intensyvumo aukso spalva. Persikų uogienės, apelsinų, greipfrutų žievelių natos, titnago dūmas. Labai koncentruotas, saldus, solidus, bet ir daug rūgšties (be malolaktinio virsmo). Savitas stilius su citrusinių pojūčiu, primenantis raugerškius. Intensyvus, energingas. Iš 1944 m. sodintų ‘Semillon’ ir 30-mečių ‘Sauvignon Blanc’.
|
96 |
Château d'Arche (Sauternes) |
Vanilės, ąžuolo, persikų, Tailando mangų, šviežio pavasario, liepų medaus, jazminų, narcizų, kriaušių aromatas. Burnoje energingas, gaivus. Cukraus nemažai, bet jis tobulai subalansuotas. Sūrumo, umamio pojūtis. Ąžuolo prieskonių, „Karvutės“ saldainių, grietinėlės, geltonų, sultingų vaisių poskonis.
|
96 |
Château Climens (Barsac) |
Ramunėlių, kriaušių, riešutų, graitkinių riešutų aromatas. Mažiau rūgšties. Gero balanso, ne toks energingas – ramus vynas be didelės ąžuolo įtakos.
|
95 |
Château Doisy |
Ramunėlių, čiobrelių, pavasarinio medaus, persikų, jazminų, prinokusių medingų kriaušių, melionų aromatas ir skonis. Saldus, harmoningas. Gerai padarytas šviesių tonų soternas.
|
94,5 |
Château Doisy-Védrines (Barsac) |
Čiobrelių, pesikų, medaus su trupučiu žemškumo, dūmų aromatas. Saldus ir sūrus burnoje, bet turi ir obuolinės rūgšties. Saldumas dominuoja, geras balansas.
|
94 |
Château Sigalas Rabaud (Sauternes) |
Riešutų, vanilės, keptų kriaušių aromatas. Burnoje saldus, vidutinės rūgšties su prieskonių, bet ne naujo ąžuolo, natomis. Burnoje sūrus, umamiškas, harmoningas. Ramaus stiliaus.
|
93,5 |
Château Doisy-Dubroca (Barsac) |
Ąžuolo dūmų, šieno aromatas su tamsiomis seno medaus, mangų, ananasų, abrikosų uogienės natomis. Labai saldus. Riešutiška pabaiga.
|
93 |
Les Etoiles |
Intensyvus žolelių, krapų, čiobrelių ir persikų, medaus, citrinų aromatas. Saldus, svarus, struktūriškas. Kompleksiškas ir intensyvus.
|
92 |
Le Petit Védrines (Barsac) |
Ledinukų, citrinų aromatas. Daug rūgšties, vidutinis saldumas. Stiprus gaivumo pojūtis, ilgai trunkantis poskonis. Citrinų ir nokumo mišinys.
|
92 |
Château |
Žolelių, medaus, mangų aromatas. Saldus, vidutinės rūgšties. Burnoje riešutiško sprangumo, juntami krapais, vidutinė rūgštis su žalia nata.
|
91 |
Le Soleil d'Arche (Sauternes) |
Kvepia persikais, jazminais, vanile, gerai padarytas. Burnoje – vidutinė rūgštis, vidutinis saldumas, vaisiškumas, pabaigoje juntamos džiovintos gėltonos gėlės, kriaušės.
|
90 |
Le Petit Guiraud (Sauternes) |
Tamsus žolių, medaus, mielių kvapas. Burnoje juntamas stiprus kvapų, kmynų skonis, prieskoniai. Savitas. Vidutinio saldumo, vidutinės rūgšties, ledinukų poskonio. Riešutiška pabaiga.
|
89 |
Prie ko derinti soterną
Soterno ir Barsako gamintojai nenori pasiduoti. Kiekvieną kartą pietaujant ar vakarieniaujant čia tau bandys įrodyti, kad jų daromas saldus vynas puikiai dera prie šaltų užkandžių, pagrindinių patiekalų, mėsos. O desertą dažniausiai patieks su sausu vynu.
Vakarieniaujame su „Château Coutet“ savininku Philippe’u Bally. Aperityvui ragaujame „Château Coutet 1976“ (1er Grand Cru Classé en 1855, Barsac). Kvepia grybais, slyvomis, vašku, slyviene, šafranu ir nebėra toks saldus. Philippe‘as sako vyne jaučiąs nervosite.
Aperityvui saldus vynas – įprasta. Jis puikiai dera su foie gras, vytintu kumpiu. Jis yra puiki tema pokalbiui. Kaip ir buvo galima tikėtis, prie karšto mėsos patiekalo – sluoksniuotos tešlos pyrago su vištiena ir grybais (bauchée à la reine) buvo patiektas „Château Coutet 2019“, bet prie šokoladinio pyrago ragavome raudonąjį „Château Clerc Milon 2012“.
Pietūs „Château d‘Arche“ – ištisa derinimo sesija su daug ir saldaus vyno. Sėkmingiausi deriniai su „Perle d’Arche Sauternes 2022“:
kalendrų salotos su mandarinais ir raudonais svogūnais,
tuno sevičė su mangais,
lėtai kepta jautiena su raudonojo vyno padažu, pagardintu cinamonu, anyžiais, ir bulvių kremu.
Su „Soleil d’Arche 2023“:
foie gras kremo tartaletė su karamelizuotais obuoliais ir Espeleto aitriosiomis paprikomis,
antienos konfi su graikiškų riešutų miltais, čioriso dešra, pikilo kumpiu ir paprikų kremu.
„Château d‘Arche Sauternes Grand Cru 1998“ geriausiai derėjo su šokolado kremu.
Tačiau ir šį kartą sausainiai „Craquelin shoux“ bei šokolado kremas bus patiekti su „Arche Perlee Blanc de Blancs“ šampanu. Derinius vertinu apie 2,5–3,5* (iš 5 – pagal mano #bestdessertsin instagramo paskyros ir pagal Lietuvos someljė mokyklos derinių vertinimo skalę, kurioje 3* skiriame neutraliam deriniui, neturinčiam nei trūkumų, nei privalumų).
O štai Medoke jau nusistovėjusi mums įprasta tvarka. Aperityvui – šampanas. O prie deserto – saldus vynas:
Vyne virta kriaušė su šafranu derinta su „Château La Tour Blance 2018“ (pietūs „Château Batailley“).
Keptas ananasas su romu derintas su „Château Doisy-Daëne 2016“ (pietūs „Château Pédesclaux“).