Romas gėrimų pasaulyje
Romo pozicijas tarp kitų tradicinių tauriųjų gėrimų susilpnina geografiškai nuo Europos nutolusios romo daryklos, nedidelis aukšto lygio gamintojų skaičius ir nepakankamai griežti standartai, nekeliantys šio gėrimo prestižo. Jeigu lygintume pagrindinius gamybos reikalavimus, keliamus rūšiniam vynui arba konjakui, romo kokybės užtikrinimas dar labiau priklauso nuo konkretaus gamintojo pastangų.
Kad ir kaip būtų, esama apčiuopiamų stilistinių šio gėrimo savybių ir gamybos tradicijų skirtumų atskirose šalyse. Nors istoriškai cukranendrės kilo iš Pietų Azijos, šiuo momentu jos paplito daugiau nei 90 šalių (pirmauja Brazilija) ir yra didžiausią kultivuojamą plotą pasaulyje užimantis augalas. Apie 80 proc. viso pasaulio cukraus pagaminama iš cukranendrių, likusieji 20 proc. iš esmės atitenka cukrinių runkelių pasėliams.
Skirtingai nuo cukraus, romo vartojimas užima kur kas kuklesnę vietą žmonių racione, todėl geriausias romas nebūtinai gaminamas ten, kur yra didžiausios cukranendrių plantacijos. Brazilų spiritinis gėrimas iš cukranendrių sulos, vadinamas kašasa (cachaça), nors laikomas viena iš romo rūšių, yra mažai žinomas už šalies ribų, o kitose daugiausiai cukranendrių auginančiose šalyse, kaip Indija, Kinija, Tailandas, Pakistanas ir Meksika, nėra aukštai vertinamų romo gamintojų.
Kur kas labiau paplitusi nuomonė, jog geriausias romas gaminamas Karibų jūros baseino salose ir Centrinėje Amerikoje, kur didelę įtaką pirmiausiai turėjo britų, prancūzų ir ispanų kolonizatorių ir jūreivių alkoholio vartojimo tradicijos. Pastebėjus, kad spiritą galima išgauti iš melasos – cukraus gamybos subprodukto, – čia prasidėjo romo gamybos era, kurios oficialia pradžia galima laikyti seniausio romo prekės ženklo „Mount Gay“ iš Barbadoso salos prekybinį dokumentą, datuojamą 1703 metais. Kita vertus, sėkmingi romo distiliacijos pavyzdžiai aptinkami jau XVII amžiaus pradžioje ir kitose Karibų jūros salose bei Pietų Amerikos žemyne.
Stilistinė romo įvairovė
Atvykėliai iš Europos pritaikė brandinimo ąžuolo statinėse ir maišymo principus spiritui, išgaunamam iš cukranendrių melasos arba iš sulos, tad ilgainiui atsirado dabartinė romo įvairovė. Skirtumą tarp romų, pagamintų iš skirtingos žaliavos, geriausiai nusako prancūziški pavadinimai – rhum agricole (romas iš grynos cukranendrių sulos, analogiškas kašasai) ir rhum industriel (romas iš melasos, cukraus gamybos subprodukto).
Neretai išskiriami trys pagrindiniai romo stiliai pagal istorines jų gamybos tradicijas konkrečių šalių kolonijose: a) britiškas; b) prancūziškas; c) ispaniškas. Tai reiškia, kad angliškai kalbančiose salose ir šalyse dominuoja tamsesni, svaresni romai su pastebimu melasos aromatu. Tipiškiausi tokio romo pavyzdžiai atkeliauja iš Trinidado ir Tobago, Grenados, Barbadoso, Sent Lusijos, Bermudų, Sent Kitso ir Jamaikos.
Prancūziškai kalbančiose salose labiausiai paplitęs cukranendrių sulos romas, arba rhum agricole, kuriame išlieka daugiau pirminių cukranendrių aromatų. Dėl brangesnės žaliavos tokio tipo romas yra retesnis, nei romas, pagamintas iš melasos. Klasikiniai šio romo pavyzdžiai gaminami Haityje, Gvadelupoje, Martinikoje. Ispaniškai kalbančiose salose (Kuboje, Dominikoje, Puerto Rike) ir kontinentinėse šalyse (Panamoje, Gvatemaloje) labiausiai paplitęs gana švelnaus skonio añejo romas, kurio savybes smarkiai paveikia brandinimas ąžuolo statinėse.
Be abejo, romo įvairovė neapsiriboja vien išvardytais stiliais. Nepriklausomai nuo kilmės šalies, bet kuris romas skirstomas į kategorijas, kurios žymimos etiketėje: baltas/šviesus (white/light), auksinis/tamsus/juodas (gold/dark/black), išlaikytas (aged/extra old), konkrečių metų derliaus (vintage), aromatizuotas (flavored), su prieskoniais (spiced), turintis daug alkoholio (overproof, paprastai nuo 50 proc. alk.), išskirtinės kokybės (premium, super premium).
„St. Nicholas Abbey“ – neįprastas Barbadoso romas
Karibų baseino salos užima ypatingą vietą romo pasaulyje, kadangi čia koncentruojasi geriausios, tačiau neretai pavienės romo daryklos. Šiuo metu Barbadoso saloje veikia kelios reikšmingos daryklos – „Foursquare Distillery“, „Mount Gay Distilleries Limited“, „Mount Gilboa Distillery“, „R. L. Seale & Co. Ltd“, „West Indies Rum Refinery“. Barbadoso valdžia labai pasistengė, kad didelės įmonės, distiliuojančios cukranendrių žaliavą, negalėtų pačios gaminti bei platinti romo rinkoje ir taip neįgautų pranašumo prieš smulkius gamintojus. Pavyzdžiui, „Mount Gay Distilleries“ darykla apėjo šį reikalavimą įkurdama dukterinę įmonę, kad atskirtų distiliaciją nuo „Mount Gay“ romo prekės ženklo. Kartais ir smulkūs gamintojai žengia panašų žingsnį, kad galėtų visiškai kontroliuoti gamybos procesą, palaipsniui atsisakydami spirito iš didesnių daryklų.
Vienas tokių gamintojų – „St. Nicholas Abbey“, nuo 2006 metų atstatęs ir modernizavęs savo istorinę daryklą. Čia visas gamybos procesas nuo ekologiškai auginamų cukranendrių surinkimo nuosavoje plantacijoje, sulos spaudimo ir fermentacijos, distiliacijos, spirito išlaikymo statinėse iki subrendusio romo išpilstymo vyksta Šv. Mykolo abatijos (St. Nicholas Abbey) teritorijoje.
Romas „St. Nicholas Abbey“ gaminamas iš cukranendrių sulos, todėl išlaiko daugiau gaivių vaisiškų aromatų negu melasos romas, bet tai nėra pagrindinė šio barbadosietiško romo skirtybė. Darykla garsėja savo nemaišytu vienos statinės (single cask) romu, kuris anksčiau būdavo išpilstomas į butelius po 8 ir 12 metų brandinimo. Pastaraisiais metais šias dvi serijas pakeitė ilgesnio (10 ir 15 metų) išlaikymo burbono statinėje romas. Kad būtų pagamintos dvi statinės romo, sunaudojama 10 tonų cukranendrių arba 3000 litrų sulos. Daryklos produkcija yra labai ribota; romo išpilstymas vyksta rankiniu būdu – apie 300 litrų arba 1,5 statinės per savaitę. Šioje darykloje taip pat gaminamas nebrandintas, gana neutralus baltas romas, skirtas kokteiliams.
Specialiai „St. Nicholas Abbey“ daryklos poreikiams adaptuota vokiška distiliavimo sistema „Annabelle“ leidžia pagaminti subtilesnį spiritą, skirtą ilgesniam brandinimui. „Annabelle“ – tai išmanus distiliavimo katilo ir kolonėlės principų hibridas. Nepaisant aukšto distiliacijos laipsnio, siekiančio 92 proc. alkoholio, „Annabelle“ išlaiko norimus pirminės žaliavos aromatus ir fermentacijos metu atsiradusius junginius.
Kadangi cukranendrių derliaus nuėmimas paprastai vyksta nuo vasario iki birželio, cukranendrių sula koncentruojama į sirupą, kad ištisus metus darykla būtų aprūpinta tinkama žaliava. Distiliacijai naudojamas lengvai putojantis 8–12 proc. alkoholio „cukraus vynas“, gaunamas fermentuojant cukranendrių sulą (17 proc. cukraus). Prieš brandinimą statinėse spiritas yra skiedžiamas iki 65 proc. alkoholio. Verta atkreipti dėmesį, kad palyginti su viskio brandinimu statinėse Škotijoje arba konjako Prancūzijoje, kur kasmet išgaruoja apie 2 proc. skysčio tūrio, karšto klimato Karibų jūros salose be kruopščios kontrolės šis procesas yra kelis kartus greitesnis. Garavimas gali siekti iki 10 proc. tūrio per metus, o tai ne tik paverčia brandinimą ekonomiškai neveiksmingu procesu, bet ir pats romas tampa pernelyg paveiktas medžio taninų. Neretai gamintojai, siekdami subalansuoti ilgai brandinto romo savybes, naudoja saldiklius ir dalį jaunesnio, vaisiškesnio romo, tačiau romas „St. Nicholas Abbey“ šiuo požiūriu yra kitoks.
Pasak daryklos atstovo Simono Warreno (jo tėvas Larry Warrenas yra dabartinis daryklos savininkas), čia naudojama distiliavimo sistema, ilgas brandinimas, atskirų statinių išpilstymas nenaudojant saldiklių arba karamelės spalvai koreguoti priartina „St. Nicholas Abbey“ romo stilių prie armanjako. Paragavę 10 ir 15 metų išlaikyto romo, galime iš dalies sutikti su šia nuomone, kadangi juntame vaisišką, švarų ir koncentruotą aromatą, ryškią ąžuolo statinės įtaką, tačiau burnoje beveik neaptinkame saldumo ir tirštumo pojūčio, būdingo daugeliui „sureguliuotų“ romų. Rafinuota ir gyvybinga pirmoji ataka su švelniomis vaisiškomis natomis, kuriai atslūgus, įsigali graikinių riešutų ir tabako poskonis. Tai išskirtinio taurumo, atskiros kategorijos vertas gėrimas, kurio nesinori gretinti su armanjaku, viskiu ar kitais tauriaisiais gėrimais.
Kiti du verti paminėti Barbadoso romai – „Doorly's Fine Old Barbados Rum XO“ („R. L. Seale & Co. Ltd“ darykla) ir „Mount Gay Extra Old“. Pirmasis romas iš fermentuotos melasos buvo brandinamas viskio statinėse ir galutinėje stadijoje išlaikomas oloroso chereso statinėse. Tai yra vidutinio svarumo romas su tropinių vaisių, prieskonių, kepintų riešutų aromatais ir šiltu dūminiu poskoniu. Gal kiek neįprastas šio romo prieskoniškumas išskiria jį lyginant su Barbadoso klasika tapusiu „Mount Gay Extra Old“ romu, kuris yra skirtingų metų burbono statinėse išlaikytų dvigubos distiliacijos romų mišinys. Kiekvienos romo statinės amžius svyruoja nuo 8 iki 15 metų. Šis romas yra gana svarus, su vanilės, bananų, kepinių ir saldžių prieskonių aromatais, sodraus ir malonaus skonio, patrauklaus plačiajai romo mėgėjų bendruomenei.
Sent Lusijos salos romas vieningoje „St. Lucia Distillers Group of Companies“ šeimoje
Sent Lusijos romas gana retai nukeliauja toliau nei į artimiausių salų parduotuves, tačiau taip yra dėl nedidelio produkcijos kiekio, o ne dėl jos nepatrauklumo. Puikios kokybės romas suvartojamas vietinėje rinkoje, kurią formuoja keli prekių ženklai, atstovaujantys per 25 pavadinimų romui. Visus juos jungia vaizdingame Roseau slėnyje esanti „St. Lucia Distillers“ romo darykla, kurioje įrengtos netgi keturios skirtingos distiliavimo sistemos.
Didžiausią rinkos dalį užima bazinio lygio romas, žymiausias toks yra auksinis „Bounty“ romas. Jis yra laikomas populiariausiu St. Lusijos stipriuoju gėrimu („The Spirit of St. Lucia“), tačiau kaina ir kokybe nežymiai skiriasi nuo kitų panašaus lygio importuojamų gėrimų. Tai yra švaraus skonio romas su medaus ir razinų natomis, dažnai naudojamas kokteiliuose.
Kur kas didesnio dėmesio vertas vietinis Premium ir Super premium kategorijos romas. Čia reikia paminėti „Chairman’s Reserve“ liniją, kurios vidutiniškai penkerius metus statinėse brandinamas romas yra pelnęs visas įmanomas tarptautines nominacijas, tačiau tebėra prieinamos kainos. Tai šviesiai rudo gintaro spalvos romas su medaus ir vanilės aromatais bei tabako, džiovintų vaisių ir prieskonių natomis burnoje.
Visai neseniai „Chairman’s Reserve“ linija buvo papildyta riboto kiekio „Forgotten Casks“ serija. Tai nuo 7 iki 12 metų brandinamo romo mišinys, pasirodęs rinkoje po 2007 metais darykloje kilusio gaisro. Tuomet ir atsirado „pamirštų statinių“, kuriose romas buvo išlaikytas ilgiau nei planuota. „Chairman’s Reserve Forgotten Casks“ yra intensyvaus džiovintų vaisių, tabako ir saldymedžio aromato, rudų prieskonių ir meduje išlaikytų vaisių skonio, puikaus balanso romas.
Galiausiai vienas iš daryklos flagmanų – romas „Admiral Rodney“, kurio amžius yra mažiausiai 12 metų. Kiekviena jo sudedamoji dalis atskirai brandinama „Jim Beam“, „Jack Daniels“ ir „Buffalo Trace“ burbono statinėse. Šis romas yra šviesios gintaro spalvos, labai subtilaus aromato su džiovintų slyvų, razinų ir skrudinimo natomis, koncentruoto skonio, su karamelės, crème brulee, šokolado ir prieskonių niuansais. Super premium kategorijos romas „Admiral Rodney“ yra dar vienas įrodymas, kad Karibų salos gali didžiuotis ne vien savo saulėtais paplūdimiais, bet ir aukščiausio lygio tauriaisiais gėrimais, kuriuos verta plačiau atverti Europai.