Nuo šiol ‘Tinta Negra‘ vynuogės gali puikuotis ant canteiro būdu brandinamos maderos etikečių. Nors ‘Tinta Negra‘ užima apie 85 proc. salos vynuogynų, anksčiau ji buvo naudojama tik estufagem būdu gaminamoje keturių saldumo lygių maderoje arba kaip leistina 15 proc. priemaiša kilniųjų veislių vyne.
Pagrindinis ‘Tinta Negra‘ veislės pranašumas yra jos universalumas, nes tai leidžia pagaminti skirtingo saldumo maderą. Verta paminėti, jog neretai rožinis vynuogių ‘Tinta Negra‘ vynas po oksidacinio brandinimo įgauna aukso ir gintaro spalvas, būdingas klasikinei maderai iš baltųjų vynuogių.
Taip pat nuo praeitų metų Maderos vyno institutas reikalauja nurodyti ‘Tinta Negra‘ ir kitų klasikinių veislių – ‘Sercial‘, ‘Verdelho‘, ‘Bual‘, ‘Malvasia‘ – vyno išpilstymo datą.
Reikia nepamiršti, jog dar dvi veislės – baltosios ‘Terrantez‘ ir juodosios ‘Bastardo‘ – irgi laikomos kilniosiomis, tačiau jos iš esmės patenka tik į kolekcininkų akiratį, turint omenyje dabartinį 2,5 ha ‘Terrantez‘ ir dar mažesnį ‘Bastardo‘ plotą. Anot statistikos, pastaraisiais metais „Bastardo“ vyno pagaminama vos viena statinė per metus, tačiau vintažinį arba 20 metų senumo„Terrantez“ vyną, pagal saldumą dažniausiai esantį tarp „Verdelho“ ir „Bual“, galima nesunkiai aptikti nuvykus į Madeiros salą.
Nors madera yra ilgaamžis vynas, išpilstymo datos žymėjimas turėtų suteikti papildomo pasitikėjimo vartotojams, kad nurodytas stilius nėra pakitęs vynui užsibuvus butelyje. Panaši iniciatyva skatinama, tačiau dar nėra reguliuojama Chereso krašte, kurio daugumą vynų rekomenduojama suvartoti kuo greičiau po išpilstymo.
Trečioji svarbi naujiena – tai maderos nuorodų sąrašo, kuriame aptinkame 3, 5, 10, 15, 20, 30 ir 40 metų nuorodas, papildymas nauja 50 metų nuoroda. Turint omenyje, jog netgi 30, o ypač 40 metų vynas yra retenybė, labai simboliška, kad pirmasis vynas su 50 metų nuoroda, kurį pagamino „Henriques & Henriques“, yra būtent „Tinta Negra 50 Year Old“. Reikėtų pabrėžti, jog kiekviena nuoroda žymi jauniausio vyno amžių mišinyje, o metų skaičiui didėjant turi atspindėti vis didesnį kompleksiškumą, kurį patvirtina degustacinė komisija. Neretai 30 ir 40 metų nuorodomis žymima dalis vyno iš XIX ar net XVIII amžiaus.
Šiuo metu didžiausia ‘Tinta Negra‘ entuziaste galima laikyti vyninę „Barbeito“, kuri pirmoji pradėjo gaminti vyną su nurodyta šia veisle etiketėje. „Tinta Negra Colheita 1996 (Medium Sweet)“ madera iš Ribeiro Realio vynuogyno pradėjo labai sėkmingą seriją, apie kurią kalbant mėgstama pabrėžti, jog ‘Tinta Negra‘ neretai pralenkia tradicines veisles savo kokybe ir kompleksiškumu.
Kita vertus, konkretaus Madeiros vyndario stilius ir vyninės filosofija pastebimai įtakoja galutinį produktą. Pavyzdžiui, „Barbeito“ vyninėje pagaminta klasikinė malvazija (saldžiausia madera), yra gerokai gaivesnė dėl lėtesnės oksidacijos ir didelio rūgštingumo, negu pagaminta „Blandy‘s“ arba „Justino‘s“ vyninėse. Madeiroje pagaminama apie 4 mln. litrų pastiprinto vyno per metus (plg. Porte – 80–90 mln. litrų). Nepaisant nedidelio kiekio, kiekvienas Madeiros ūkis išlaiko savitumą, todėl madeiros įvairovė dar didesnė. Nepanašu, kad artimiausiu metu būtų linkstama vienodinti jų stilius ar tai būtų iš tiesų reikalinga.