Susiję straipsniai:
Lietuviškas vynuogių vynas - apžvalga po degustacijos Druskininkuose (2020)
Apie naminį vyną ir naminio vyno gamybą kalbamės su geriausią lietuvišką vyną šiemet padariusiu Raimundu Nagele iš Taručių (Rokiškio rajonas).
Kada pradėjote daryti vyną?
Pirmajį savo vyną padariau būdamas studentas prieš 22 metus. Tai buvo tėvų sode užaugintų ir paties skintų raudonųjų serbentų vynas. O pati pirmoji pažintis su vynu užsimezgė dar mokyklos laikais mamos dėka. Gausus sodo derlius greitai pripildydavo rūsio lentynas. Kasmet likdavo mamos virtų uogienių, sulčių, šviežių uogų ir vaisių, ir visa tai ji, būdama kruopšti šeimininkė, panaudodavo vynui.
Kokias žaliavas naudojate? Kodėl?
Visada naudoju tik Lietuvoje augančius vaisius ir uogas. Tai vėlyvos vyšnios, serbentai, saldiniai obuoliai iš tėvų sodo, avietės, gervuogės, spanguolės, šermukšniai, laukiniai obuoliai iš labai gražios, šalia mano sodybos stūksančios Roksalos girios. Savo sodyboje Taručių kaime Rokiškio rajone auginu ir vynuoges. Per daugel metų supratau, kad labai svarbu uogas skinti tinkamu laiku, o tai kartais būna gana sudėtinga. Pavyzdžiui, spanguoles renku spalio–lapkričio mėnesiais, tuomet jų jau būna nedaug, tačiau kokios! Vyšnias stengiuosi skinti kiek galima vėliau, tačiau draugai varnėnai paskubina...
Ar naudojate kultūrines mieles? Kokius kitus priedus? Kokią turite įrangą?
Kultūrines vyno mieles naudoju, tačiau ne visada. Paeksperimentuoju su vienos žaliavos vynais, pasižymėdamas visą procesą. Naudoju ir kitus priedus rūgimui kontroliuoti, skaidrinamąsias medžiagas, konservantą. Pastebėjau, kad gerai parinkus mieles ir tinkamai naudojant kitus priedus, vynas tampa svaresnis, labiau kompleksiškas, gana stabilus, labiau išryškėja papildomi skoniai ir kvapai. Tačiau Lietuvoje mielių ir priedų pasirinkimas yra labai ribotas. Vyno gamybai naudoju paprastą mechaninį presą, stiklines, plienines talpas. Kai kuriems vynams brandinti pradėjau naudoti lenkiško ir prancūziško ąžuolo statines. Vyno gamybos procesui kontroliuoti naudoju rūgimo matuoklį, refraktometrą, rūgšties, alkoholio matuoklius.
Kiek vyno padarote per metus?
Paprastai padarydavau 100–200 litrų vyno, tačiau pernai metai buvo derlingi, pavyko pasidaryti 12 skirtingų rūšių vyno, tad ir kiekis padvigubėjo.
Jau pasisodinote vynuogių? Kokių veislių? Kokio amžiaus vynuogynas dabar, kaip auga? Ar ruošėte specialiai dirvą, aplinką? Kam tiek akmenų?
Seniausios vynuogės yra 7 metų . Šiemet pasodinau apie 300 vienetų sodinukų. Veislės įvarios: ‘Juodupė’, ‘Monika’, ‘Agat Donskoj’, ‘Liepsna’, ‘Varduva’, ‘Solaris’, ‘Regentas’, ‘Hazanskij sladkij’ ir kitos.
Kaip vynuogės peržiemojo tokią atšiaurią žiemą? Kurios veislės perspektyviausios Jūsų dirvoje ir klimate?
Sakyčiau, žiemą atlaikė, kadangi visi pirmamečiai, antramečiai daigai buvo uždengti, abejočiau tik dėl ‘Solaris’. Akmenine siena pabandžiau gintis nuo vėlyvųjų pavasarinių šalnų, atrodo, kad artimiausioms eilėms padeda...
Ar manote, kad ateityje darysite daugiau vynuogių vyno, nei kitų uogų ir vaisių?
Tikrai planuoju ateityje daryti daugiau vynuogių vyno, tačiau neatsisakysiu ir lietuviškų vaisių bei uogų, kai kurių vynai yra unikalūs ir labai įdomūs, tarkim, juodųjų serbentų, spanguolių, vyšnių...
Papasakokite, kaip buvo padarytas geriausiu Lietuvos vyno čempionate pripažintas „Juodųjų serbentų vynas“
Labai džiaugiuosi, kad mano juodųjų serbentų vynas buvo taip aukštai įvertintas vyno žinovų, ir tai dar labiau skatina domėtis ir eksperimentuoti. Uogas šiam vynui rinkau labai sunokusias, maceracija truko ilgai, skiedžiau vandeniu, atsargiai saldžiau, labai ribojau priedus ir nepagailėjau brangios prancūziško ąžuolo statinės... O toliau, mieli vyno darytojai, eksperimentuokite patys. Pagal vyną galima pažint vyndarį.
Kokias klaidas dažniausiai daro pradedantys vyndariai?
Juk dažnai būna: receptas vienas, o vynai – skirtingi. Klaidinga yra nepaisyti vyno žaliavos kokybės. Daroma iš bet ko...Toliau – švara. Dažniausiai pradėtas daryti vynas užmirštamas, laiku nenupilamas, nevėdinamas, smarkiai svyruoja temperatūra, o atsiradusius defektus bandoma slėpti vyną saldinant... Na, bet kiekvienas atvejis individualus.
Esate žinomas kaip sauso vyno darytojas. Bet juk lietuviai kaimuose mėgsta saldesnius. Kodėl taip darote?
Tikrai nenorėčiau sutikti, kad pripažįstu ir mėgstu tik sausą vyną, tačiau mažai teko ragauti gero saldaus ar pusiau saldaus vyno, ypač lietuviško. Beje, kokybiškai pagaminti šie vynai visame pasaulyje yra gana brangūs.
Ar vyno darymas plačiai paplitęs reiškinys Jūsų apylinkėse? Ar tai populiarėja? Ko reikia, kad lietuviškas vynas turėtų geresnį vardą?
Vyno gamyba šiuo metu dar nėra labai paplitęs reiškinys, tačiau pastebiu vis didėjantį susidomėjimą. Tam įtakos turėjo ir Lietuvos vyndarių asociacijos įkūrimas[1] ir veikla. Bendraudamas savo rajone dažnai išgirstu: „Ir aš darau vyną.“ Pasirodo, vyndarys gyvena visai šalia, tačiau vienas apie kitą nieko nežinome. Stebiu padidėjusį žmonių smalsumą, norą paragauti kažko naujo, lietuviško. Vynas suartina žmones, skatina bendrauti, veiduose atsiranda šypsenos. Maloniai džiugina, kad net kolegų medžiotojų tarpe vis dažniau prisimenamas vynas, jo dermė su natūraliai gamtoje augusios žvėrienos patiekalais.
Kad lietuviškas vynas taptų dar patrauklesnis, reiktų truputį kitokio požiūrio visuomenėje. Teisingų valstybinių sprendimų, leidžiančių ir skatinančių kažką daryti, kurti. Labai viliuosi, kad laikas bus mūsų sąjungininkas.
Su kokiais patiekalais savo vynus rekomenduotumėte?
Prie sauso juodųjų serbentų vyno rekomenduočiau jauno šerno kumpį su kaulu, keptą orkaitėje, pagardintą natūraliai išaugintu ir džiovintu raudonėliu, mairūnu, baziliku, česnaku. Čia galima apsieiti visiškai be druskos. Patiekalas, užgeriamas vynu, vienas kitą papildo ir greitai tirpsta lėkštėje. Labai tinka vieno kąsnio sumuštinukai su rūkyta šernienos dešra ir džiovintais pomidorais. Beje, visi produktai gaminti namie.
Raimundo Nagelės vynai
Pavadinimas |
Degustacijos užrašai |
Įvertinimas |
Raimundo Nagelės „Juodųjų serbentų“
|
Juodieji serbentai, brandinta prancūziško ąžuolo statinėje. Raudona rubino spalva. Kvepia juodaisiais serbentais su grietinėle. Gaivus, vidutinio svarumo. Kompleksiškas saldžių prieskonių ir juodųjų serbentų aromatas tęsiasi ir ilgame poskonyje.
|
89 balai |
Raimundo Nagelės „Spanguolių, obuolių“
|
Spanguolių sultys su saldinių obuolių sultimis. Raudona rubino spalva. Nestiprus raudonųjų serbentų, spanguolių aromatas. Vidutinio svarumo, sausas ir vaisiškas, tačiau rūgštis labai gaivi.
|
86 balai |
Raimundo Nagelės „Varduva, Agat Donskoj“
|
Padarytas iš vynuogių. Blyški vyšninė spalva. Vynuogių ir raudonų uogų aromatas su vos pastebimu lambrusco akcentėliu. Juntamas alkoholis. Pusiau sausas. Karamelės poskonis.
|
83 balai |
[1] Raimundas Nagelė nuo 2009 m. yra Lietuvos vyndarių asociacijos prezidentas.