Lankome geriausius Lietuvos vyndarius. Šį kartą sukame link Panevėžio, kurio prieigose IT ir GIS ekspertas Rolandas Melkūnas nuo 2010 m. augina nedidelį vynuogyną ir pastaraisiais metais padaro geriausią lietuvišką raudonąjį vynuogių vyną (2019 ir 2017 metų LSA lietuviško vyno čempionato nugalėtojas).
Auginimas
Pusšimtis dvipečiu kordonu suformuotų ‘Regent‘, ‘Marquette‘, ‘Marechal Foch‘, ‘Rondo‘, ‘Nero‘ sodinukų auga ant lėkšto šlaitelio netoli upės, molio ir priemolio dirvoje, kuri sodinant buvo šiek tiek pagerinta. Žiemai vynuogės dengiamos agroplėvele. Pavasarinės šalnos nedažnos. Priešingai nei daugelyje kitų šalies vynuogynų, Rolandas plačiuose (2,5 m) tarpueiliuose palikęs žolę, eilės tarp krūmų (susodinti kas 1,5 m) išravėtos, švarutėlės. Kiekvienas krūmelis išpuoselėtas, tvarkingas. Pojūtis, kaip japoniškame sode. Ir ta prezicika, atrodo, persikelia į vyną.
Darymas
2018 metų vynui, kuris pripažintas geriausiu raudonuoju vynu Lietuvoje, ‘Regent‘ ir ‘Rondo‘ buvo skinamos rugsėjo 22 dieną (22 Brikso laipsniai). Derlingumas – apie kilogramas uogų iš vynmedžio. Uogos atskiriamos nuo šakelių, traiškomos rankomis. Abiejų veislių misa fermentuojama kartu 17 dienų, iš jų 8 – su žievelėmis, spaudžiama rankomis. Išeiga – 75 proc. Naudojamos kultūrinės mielės. Vynas papildytas cukrumi, skaidrintas, stabilizuotas ir filtruotas.
Ragaujame „Regent 60% + Rondo 40% 2018 12,5%“ vyną praėjus metams nuo derliaus skynimo. Gili rubino spalva nerodo jokių nuovargio požymių, kvapas labai vaisiškas: juodų vyšnių, ievos uogų, aronijos, juodieji serbentai su tamsia, žemiška ir mielių natomis. Vaisiškas ir savotiškai saldi pirmoji ataka, švelnūs taninai, daug rūgšties. Trešnių, juodų uogų uogienės, su beprasidedančios oksidacijos natelėmis. Anksčiau darydamas šį vyną Rolandas nenaudojo sieros, todėl vynas oksiduodavosi per greitai. 2018 m. derlius laikosi gerai.
„Marquette 50% + Marechal Foch 40% + Varduva 10% 2018 12%”: nepermatoma melsvo rubino spalva. Žemuogių, raudonųjų serbentų, aviečių, erškėtrožių žiedų, vilkdalgių, slyvaičių aromatas su pikantiška „foxy“, pušyno paklotės natele“. Labai kvapnus burnoje, aliejingas ir kartu itin gaivus. Sausas su mažiau bei vidutiniškai taninų. Gėlių ir raudonų uogų poskonis.
Ateitis
Viską darydamas rankomis, tvarkingai, griežtai laikydamasis technologijos, Rolandas vienas pirmųjų Lietuvoje geba padaryti visavertį, subalansuotą vyną su vis dar švelniais, bet jau juntamais taninais. Tačiau rauti žmonos ir uošvienės vynuogyno pašonėje auginamos levandų plantacijos vardan vyno gamybos nesiruošia. Vyndarystė jam hobis, būdas siekti tobulumo, tačiau pagrindinė veikla IT ir GIS srityje – svarbesnė. O ir klimatas nelepina. 2019 m. derlių Rolandas buvo priverstas nuskinti prinokusį vos iki 18,5 Brikso laipsnių, taigi gerokai anksčiau nei norėtųsi. Lietuvos orai šyla, ir tai įrodo 2015, 2018 metų vasaros. Tačiau iki vynuogėms tobulai tinkančio klimato dar toli. Visgi norisi palinkėti, kad Rolando Melkūno patirtį perimtų kiti Lietuvos vyndariai ir raudonojo vyno gamybos progresas pagreitėtų.