2023 m. Lietuviško vyno čempionato nugalėtojai – geriausi šalies vyndariai bus pagerbti šį penktadienį – gegužės 05 d. parodos „Vyno dienos” metu Litexpo parodų ir kongresų centre. Lietuvos someljė asociacijos organizuojamam čempionatui šiemet buvo pateikta kaip niekad daug baltojo, rožinio, raudonojo vynuogių vyno, midaus, sidro ir vyno, padaryto iš anksčiau retai naudotų šermukšnių, medlievos ar šilauogių.
Per dvi dienas iš someljė ir vyno ekspertų sudaryta vertinimo komisija paragavo 70 vynuogių vynų, 26 midus, 14 sidrų su obuolių vynų ir per 60 vynų iš vaisių, uogų, augalų. Baltasis vynuogių vynas – akivaizdus čempionato favoritas. Daugiausia vynų pateikta - 34, vadinasi, vyno ateitimi tiki ir patys vyndariai. Net devyni sidabro medaliai – daugiausia iš visų čempionato kategorijų. Dažniausiai minimos vynuogių veislės – ‘Solaris‘, po to ‘Varduva‘. Kitos vertos stebėti veislės: ‘Siegerrebe‘, ‘Adalmina‘, ‘Amberlina‘, ‘La Crescent‘, ‘Frontenac Blanc‘. Geriausiai įvertinti Andriaus Diliauto daryti saldus ir pusiau saldus vynuogių vynai bei jo natūraliai putojantis vynuogių vynas. Rasa Šolūnė padarė geriausią sausą vynuogių vyną. Būtina paminėti lietuviškos ‘Varduvos‘ veislės vynus. 2022 m. Lietuviško vyno čempionate tai buvo sėkmingiausia baltųjų vynuogių veislė. 2023-iaisiais vertinimo komisija gavo ragauti įvairių šios vynuogės variacijų. Pavyzdžiui, „Uždraustas sodas“ čempionatui registravo keturias „Varduvas“. Visos – 11,5 tūrio proc. alkoholio, sausos, tačiau labai skirtingo skonio ir aromato. Du vynai įvertinti sidabro medaliais– patys gaiviausi, kvepiantys neprinokusiais kaulavaisiais, agrastais, citrinomis, gėlėmis. Jie priminė Luaros slėnio „Sauvignon Blanc“.
Rožinio vyno varžyboms pateikė net 11 vyndarių. Du sidabro medalius pasidalino skirtingo stiliaus vynai. Iš lietuviškų ‘Monikos‘ vynuogių padarytas „Roksalos“ 2022 derliaus rožinis ir „Medos winery“ iš ‘Cabernet Cantor‘, ‘Solaris‘. Geriausiu pusiau sausu rožiniu vynu išrinktas taip pat lietuviškų veislių ‘Varduva‘ ir ‘Monika‘ vynas, kurį padarė Domas Mackus.
Iš 23 raudonųjų vynų tik pusė, tai yra 12, pelnė medalius. Visi bronzos, sidabro nė vieno. Tarp medalininkų dažniausiai minimos ‘Marechal Foch‘, ‘Leon Millot‘ veislės. Tačiau geriausiu sausuoju tapo lietuviška „Juodupė“, kurią sukūrė „R&D šeimos vyninė“. Valdo Šalaševičiaus padarė geriausią saldų raudonąjį. „Ernesto vyninės“ nustebino ne tik geriausiu pusiau saus vynu iš „Turan 2019“ vyninės, bet ir puikiai subrendusiu 2018 m. „Leon Millot“ – padaryti vyną, kuris išsilaiko butelyje 5 metus – meistriškumo požymis, reiškiantis, kad Lietuvoje kaupiasi vis daugiau įgūdžių gaminti kokybišką vynuogių vyną.
Vaisių, uogų, augalų vyno kategorijoje veislių pavadinimų gerokai mažiau. Nebent reiktų išskirti antaninius obuolius, iš kurių Ramūno Gerbutavičiaus pagamintas sausas sidras, pripažintas geriausiu. Pažymėtini du „Riešės krašto vynas“ sidrai su kriaušėmis, pelnę „Geriausiojo“ titulą saldaus ir pusiau saldaus kategorijose. Ši Dainiaus Matulevičiaus vyninė puikuosis ir kaip geriausio pusiau saldaus vyšnių vyno gamintoja. Du medalius pelnė „Ilzenberg“ vyninė: už obuolių ledo vyną bei už saldų vyšnių vyną, „RK vynas“, apdovanoti už geriausią pusiau saldų rabarbarų vyną ir geriausią svarainių vyną bei „Roksala“ už geriausią putojantį rabarbarų vyną ir geriausią sausą obuolių vyną. Tuo tarpu „Geri metai, „Prūsijos vynas“, J.E. Kaubriai, „Miella“, Renolda Stepanauskaitė – Kubilienė, „Labora“, „Vyno kerai“, Rolandas Šimkus, Valdas Šalaševičius, Vidas Skrinskas gaus po vieną Geriausiojo įvertinimą už šilauogių, aronijų, agrastų, aviečių, juodųjų serbentų, šermukšnių ir kitų vaisių, uogų ir augalų vynus.
Čempionate rekordiškai daug – net 26-i midūs. Saldaus kategorijoje geriausiu pripažintas “Dainijos” pagamintas tik iš miško medaus. Kiti midininkai papildomai naudoja žolynus, vynuogių sultis, agrastus, avietes, spanguoles, šermukšnius, pipirmėtes, aronijas, riešutus, kadagio uogas, kanapes, agurkus ir kitokius netikėtus priedus. „Šušvės midus” naudojo vyšnias ir gavo antrą Geriausio saldaus midaus titulą. Tuo tarpu geriausiai įvertintas čempionato gėrimas – pusiau saldus „Liquid Bloom“ midus padarytas naudojant rūkytą salyklą, grikių medų, aronijas ir obuolių sultis.
Lietuvos someljė asociacijos Lietuviško vyno čempionato apdovanojimai vyks gegužės 05 d. 13 val parodoje „Vyno dienos“ Litexpo I salėje. Dalis minimų vyninių – parodos dalyvės, todėl jų vyno bus galima paragauti.