Yra vis dar svarstančių, ar Lietuvoje galima auginti vynuoges. Tačiau mūsų šalies vynininkai pastaruosius penkerius metus demonstruoja tokią pažangą, kad nei jiems, nei jų veiklą sekantiems profesionalams nekyla abejonių dėl šviesios ateities. Net LR Žemės ūkio ministerija pradėjo procedūras mūsų šalį įtraukti į EU vynuogių vyndarystės šalių sąrašą. Savaitgalį Druskininkų „Pušyno“ sanatorijoje susirinkę miesto vyno entuziastai, vynuogių augintojai ir vyndariai, jų antrosios pusės ir vakarų škotijos terjerai, dalijosi patirtimi ir ragavo savo 2019 ir 2018 metų derliaus vyną. Pateikiame ragautų vynų apžvalgą.
Baltasis vynuogių vynas
Čia karaliauja ‚Solaris‘ – veislė, kurią Geisenheimo universitete išvedė Helmutas Beckeris, sukryžminęs Merzling (Seyve-Villard 5276 X (RieslingXPinot Gris) su GM6493 (Zarya SeveraX Muscat Ottonel). Ji nuo 2001 m. laikoma vitis vinifera veisle, nors turi šiek tiek genų ir iš kitų rūšių. Degustacijoje atpažinome kelias veislės stiliaus interpretacijas. Bene artimiausią tarptautiniam supratimui vyną pristatė Sergejus Ignatjevas. Jo vynmedžiai auga ant pietinio Merkio upės slėnio šlaito. Trijų metų amžiaus sodinukų 2019 m. derlių (21°Brix) Sergejus fermentavo 14-15° C temperatūroje ir gavo „Sauvignon Blanc“ primenantį stilių: labai gaivus, lengvas ir ypatingai kvapnus: citrina, laimas, šviežiai pjauta žolė, agrastai, gėlės. 89 balai.
Marijampoliečio Adomo Minevičiaus 2019 m. „Solaris” padarytas iš 2014 balandžio 24 dieną pasodinto vynuogyno derliaus taip pat labai gaivus, vidutinio svarumo, su keliais gramais pojūtį burnoje minkštinančio likutinio cukraus (misa nešaptalizuota). Ne taip intensyviai kvepia žaliais vaisiais, agrastais. 88 balai. Adomo 2019 m. „Siegerrebe“ – ypatingai kvapnus, gaivus, su šiek tiek likutinio cukraus. Turėtų patikti „Gewurztraminer“ gerbėjams.
Ramūnas Pilvelis savo „Violeta“ serijoje (pavadinimas - sutuoktinės Violetos garbei) turėjo „Solaris“ ir „Vilaris“ mišinį, kuris buvo analogiškai gaivus, tačiau šiek tiek daržoviškas, gana neprinokęs, nors naujasis Lietuvos vynuogininkų asociacijos prezidentas džiaugėsi, kad vynuoges pavyko apsaugoti nuo šalnų, taigi jis vienas iš nedaugelio sugebėjo vyną daryti iš pirminio žydėjimo metu užsimezgusių kelių.
Rasa Šoliūnė davė ragauti nuostabiai kvapnų 2018 metų derliaus vengriškos veislės „Bianca“ vyną, kuris Baltijos vyno čempionate pelnė 3-ią vietą. Gaivus, labai lengvas, pikantiškai karstelėjantis pabaigoje. Kvapnus: muskatas, pankolis, citrinžolė, nektarinas. 88 balai. Jos 2019 m. „Solaris“, kaip įprasta šiems metams labai gaivus, gėliškas, citrusinių vaisių aromato ir lengvas.
Artūras Kaminskas pateikė vyną, padarytą iš neįvardintos lietuviškos vynuogės, kuri duoda 4-5 kg vynuogių derlių nuo krūmo ir perkėlė į lietuvišką pasaulį: blyški oranžinė spalva, itin rūgštus, traškus, bet kartu klampus, kvepiantis žemuogėmis, prinokusiais kaulavaisiais (88 balai). O Raimundas Valatka vaišino „Svenson Red“ – iš valgomosios raudonosios vynuogės pagamintu švelniai oranžiniu nelabai rūgščiu ir šildančiu vynu, kurio stilius primena prinokusį „Viognier“.
Raudonosios vynuogės
Nors lietuviai geriau vertina raudonąjį vyną, baltąjį patiems pasidaryti kiek lengviau. Darant raudonąjį tenka priimti sunkius techninius sprendimus dėl fermentacijos tempratūros, maceracijos trukmės, malolaktinio virsmo, ąžuolo drožlių naudojimo, sulfitų kiekio. Baltojo vyno LSA Lietuviško vyno čempionate rasdavosi verto sidabro (ir net aukso pernai!), raudonasis siekdavo tik bronzą, nes būdavo lengas, su menkais taninais. Druskininkuose raudonieji stebino, netgi žavėjo. Viskas prasidėjo nuo Ernesto Aušvico iš ‚Pinot Noir Precoce‘ padaryto rožinio, kuris buvo gana intensyvios spalvos ir ypatingai kvapnus: vyšnios, avietės, braškės, gaivus, bet ne per rūgštus, labai ilgai trunkančio poskonio. 89 balai. Jo rožinis iš „Regent“ buvo dar panašesnis į raudonąjį vyną – labai vaisiškas, intensyvios spalvos. Ernestas Aušvicas yra naujasis Nacionalinės vyndarių asociacijos prezidentas.
Po jo sekęs patyrusio Aliaus Ulevičiaus, kurio vynuogynas prie Aukštadvario jau ne pirmi metai stebina puikiais ‚Regent“ veislės raudonaisiais, demonstravo geriausių iki šiol Lietuvos vyno industrijai - 2018 metų klasę: mėlynių uogienė, gervuogės, garrigue, aviečių uogienė, jogurtas. Gaivus, labai vaisiškas su vidutiniais taninais (maceracija - 10 dienų). 89 balai. Atrodo, palaikyk tokį vyną ąžuolo statinėse ir turėsime aukso medalio vertą raudonąjį!
Neprasčiau atrodė Rolando Melkūno, kuris puoselėja savo vynuogyną prie Panevėžio, „Rondo” ir „Regent” mišinys. Rolandas vyne ieško balanso ir jį sugeba sukurti. Jo 2018 metų vynas jau nusistovėjęs, nusiraminęs, su brandos natomis: ruginė duona, vyšnios, oda, tamsių uogų, gervuogių sultys. Gana svarus. Vyndarys vengia sulfitų, tiki, kad mieles galima išgaudyti filtru, todėl jo vynas trapus, subtilus. 89 balai.
Įdomiai savo raudonąjį vyną padarė Ramūnas Pilvelis. ‚Regent‘ (40%), ‘Rondo’ (40%) ir ‘Marechal Foch” (20%). Pastaroji veislė vis dažniau sutinkama Lietuvos vynuogynuose, nes tai 1908 metais Oberlino institute Elzase Eugene Kuhlmanno išvestas tarprūšinis hibridas, pasižymintis atsparumu šalčiams ir ligoms. Renginio metu taip ir neišsiaškinome, kaip tarti šios vynuogės pavadinimą. Kanadoje, kur ji taip pat paplitusi, vyndariai sako [mærešal foš], lietuviai linkę vidurinę „e“ praleisti ir gauna [maršal foš]. Ramūnas Pilvelis dalį vyno po vėsios fermentacijos lauke ir 5 dienų maceracijos filtravo labai tankiu filtru ir sumaišė su 37% “juodojo” vyno, kurį darė virdamas misą. Gavosi nepermatomos violetinės spalvos, oda, slyvomis, aronija, vyšniomis kvepiantis vynas su tankiais, velvetiniais ir kiek karstelėjusiais taninais. 88 balai. Rasos Šoliūnės 100% 2018 m. “Marechal Foch” pademonstravo vynuogės veidą: gaivus ir labai vaisiškas, intensyvus. Atrodo, kad jam padėtų malolaktinio virsmo sušvelninta rūgštis arba keli gramai likutinio cukraus.
Alvydas Kunavičius susirinkusius vaišino Zarasų rajone išaugintos ‚Rondo‘ (75%, 18°Brix) ir ‘Marechal Foch’ bei ‘Marquette’vynu. Vyndarys žemoje temperatūroje misą laikė 10 dienų, o fermentavo be žievelių. Gavosi avietėmis, žemuogėmis, našlaitėmis kvepiantis labai gaivus ir vaisiškas, gana lengvas ir švelnus vynas. Intensyviai jaunatvišką vyną, rodos, reiktų dar šiek tiek palaikyti butelyje.
Vyndarių bendruomenės naujoko Arūno Vaškevičiaus vyne renginio dalyviai nesunkiai atpažino „Alfa“ veislę. Tačiau ši vynuogė daugeliui nebeatrodo įdomi vyno gamybai – sunkiai atiduoda spalvą ir taninus, labai rūgšti. Todėl šalies vynuogininkai sparčiai juda pirmyn, ieško tinkamiausių Lietuvai veislių ir tikisi greitai gauti EU leidimą ant savo vynuogių vyno rašyti veislių pavadinimus.
Dainius Noreika renginio formaliąją dalį užbaigė pilstydamas savo darytą geriausią Baltijos šalyse midų, kuris nebuvo labai saldus, darytas medaus nevirinant ir pridėjus šiek tiek žolelių. Midus, nors bitininko - vyndario ir rekomenduotas ragauti vienas, puikiai tiko su druskininkiečių Sauliaus ir Vitos Adomavičių iškeptu klasikiniu obuolių pyragu.