Druskininkuose rugpjūčio 13 d. įvyko devintasis Sūrių čempionatas. 15 mažųjų gamintojų iš Lietuvos ir Lenkijos vertinimui patiekė 43 sūrius tarp kurių vertinimo komisijos ir publikos geriausiu pripažintas Monikos Lason Lenkijoje padarytas ir 24 mėn. brandintas kietasis ožkos pieno sūris „Groseran“. Geriausius lietuviškus sūrius pagamino: Vilmanas Navickas, Vaida Genienė, Lina Kairytė, Ginta Novikevičienė, Laužėnų kaimo sūrinė.
Čempionato akimirkos. Ąžuolio Vaištaro nuotraukos
Sūrių čempionatas – dalis Sūrių festivalio Druskininkuose programos. Šiųmetis festivalis skirtas atminti a.a. Audriui Jokubauskui – festivalio įkūrėjui ir sielai, kuris čempionatą matė kaip būdą geriausius sūrininkus ir sūrius iškelti pavyzdžiu kitiems gamintojams ir sūrio mėgėjams.
Audrius Jokubauskas. Vyganto Skaraičio nuotrauka
Vertinimo komisija: Mindaugas Vizgaitis, Paulius Jurkevičius, Renata Ničajienė, Arūnas Starkus ir Arnas Sinkevičius pirmiausiai individualiai balais įvertino kiekvieną sūrį. Vertintojai nežinojo kas yra sūrių gamintojai. Finale 10 sūrių aptarti kolegialiai ir balsuota už geriausią kiekvienoje kategorijoje. Visų sūrių galėjo paragauti ir festivalio lankytojai. Jie taip pat išsirinko savo mėgstamiausią.
Vilmanto Navicko kietasis „Grynas“ (15 mėn.) – geriausias karvės pieno sūris.
Vilmanto Navicko kietasis „Mezo“ (6 mėn.) - buvo trumpajame kandidatų į geriausius sąraše.
Linos Kairytės minkštasis pikantiškas rožinės žievės „Žan Žakas“ (1,5 mėn.) – buvo trumpajame kandidatų į geriausius sąraše.
Gintos Novikevičienės kietasis “Razumno Morkinis” (6 mėn.) – įtrauktas į šį geriausių sąrašą autoriaus iniciatyva.
Vilmanto Navicko baltojo pelėsio minkštasis „Pūkis“ (1,5 mėn. ) - įtrauktas į šį geriausių sąrašą autoriaus iniciatyva
Monikos Lason (Lenkija) kietasis „Groseran“ (24 mėn.) – čempionato Grand Prix, publikos prizas, geriausias ožkos pieno, geriausias kietasis sūris.
Vaidos Genienės kietasis „Tirpsmas“ (26 mėn.) – buvo trumpajame kandidatų į geriausius sąraše.
Laužėnų kaimo sūrinės mėlynojo pelėsio „Ožkų šilelis“ (2 mėn.) – geriausias mėlynojo pelėsio sūris.
Laužėnų kaimo sūrinės „Birželis“ (5 mėn.) – geriausias pusiau kietas sūris.
Laužėnų kaimo sūrinės kietasis „Birželis su pipirais“ (12 mėn.) – buvo trumpajame kandidatų į geriausius sąraše.
Laužėnų kaimo sūrinės minkštasis baltojo pelėsio „Ožka pataluose“ (2 mėn.) – geriausias pilkojo pelėsio sūris, geriausias minkštasis sūris.
Kamil Hozajada (Lenkija) kietasis „Gouda Oweza“(12 mėn.) - geriausias avies pieno sūris.
Vaidos Genienes minkštasis pikantiškas „Buria Buria“ (3 mėn.) buvo trumpajame kandidatų į geriausius sąraše.
Ąžuolio Vaištaro nuotraukos
Na
Vilmanto Navicko kietasis „Grynas“ (15 mėn.)
Vilmanto Navicko kietasis „Mezo“ (6 mėn.)
Linos Kairytės minkštasis pikantiškas rožinės žievės „Žan Žakas“ (1,5 mėn.)
Gintos Novikevičienės kietasis “Razumno Morkinis” (6 mėn.)
Vilmanto Navicko baltojo pelėsio minkštasis „Pūkis“ (1,5 mėn. )
Monikos Lason (Lenkija) kietasis „Groseran“ (24 mėn.)
Vaidos Genienės kietasis „Tirpsmas“ (26 mėn.)
Laužėnų kaimo sūrinės mėlynojo pelėsio „Ožkų šilelis“ (2 mėn.)
Laužėnų kaimo sūrinės „Birželis“ (5 mėn.)
Laužėnų kaimo sūrinės kietasis „Birželis su pipirais“ (12 mėn.)
Laužėnų kaimo sūrinės minkštasis baltojo pelėsio „Ožka pataluose“ (2 mėn.)
Kamil Hozajada (Lenkija) kietasis „Gouda Oweza“(12 mėn.)
Vaidos Genienes minkštasis pikantiškas „Buria Buria“ (3 mėn.)