Nuotr.: Audrius Karečka
Rugpjūčio 11 d. Druskininkuose vyks jau penktąjį kartą organizuojamas Sūrių Festivalis. Ūkininkai – sūrių gamintojai kvies paragauti ir įsigyti savo produkcijos, demonstruos, kaip gaminamas sūris, gurmanus pakvies į degustacijas, o sūrio gamintojams bus rengiami profesionalūs seminarai. Jubiliejinėje sūrininkų mugėje dalyvaus 20 gamintojų, atkeliavusių iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos.
Lietuvos ūkiuose brandinami sūriai vis labiau skinasi kelią į mūsų kasdienę mitybą. Lietuvos sūrininkai kantriai plėtoja sūrių iš šviežio pieno tradicijas ir kokybiškų maisto produktų vartojimo kultūrą mūsų šalyje. Sūrininkai puoselėja tradiciją kartą per metus susitikti Druskininkuose, aptarti naujus receptus, svarbius sūrių kokybės reikalus drauge su visos Lietuvos gyventojais.
Festivalio metu vyks ketvirtasis sūrių konkursas. Specialiai šiam festivaliui surinkta profesionali komisija ragaus 6 sūrius – finalininkus ir lankytojų akivaizdoje išrinks 2018 m. festivalio Grand Prix nugalėtoją. Šiemet pirmą kartą balsuoti kokybiškiausio sūrio rinkimuose bus kviečiami ir renginio lankytojai. Specialiai išskirtoje konkurso zonoje lankytojai galės degustuoti visus konkursui pateiktus sūrius ir išrinkti labiausiai vertą titulo.
Sūrių Festivalio metu ruošiamos profesionalios degustacijos ir sūrių derinimai. Tai gastronominio malonumo ir specifinių žinių valanda: Pietų Italijos egzotika - keturi brandinti pekorinai, sūris ir alus – sūrių konkurso čempionai, derinami su lietuvišku craft alumi, prancūziški sūriai ir jų valgymo kultūros ypatumai bei Europos sūrių įvairovė bus atskleista jubiliejiniame sūrių festivalyje.
PAPILDYTA:
Festivalio programoje numatytas dar vienas svarbus vaidmuo lankytojams – išrinkti mėgstamiausią publikos sūrį. Paragavęs visų sūrių konkurse dalyvaujančių sūrių, kiekvienas galės atiduoti balsą už jam labiausiai patikusį. 15 val. bus apdovanotas šio sūrio autorius bei sūrininkai, pagaminę geriausius avių, ožkų, karvių, kietuosius, pelėsinius, šviežius ir kitokius sūrius.
Renginio metu vyks keturios profesionalios degustacijos. Paulius Jurkevičius (15min gastronomijos apžvalgininkas) pristatys keturis brandintus Pekorinus, Hubertas Hironas (Prancūzija) kvies paragauti Prancūzijos kalnų sūrių, Mirekas Sienkiewiczius (Lenkija) supažindins su 6 Europos šalių sūriais, o Ieva Martinkutė ir Tomas Josas pristatys čempionus – praeituose sūrių konkursuose laurus skynusius sūrius. Jubiliejinėje sūrininkų mugėje dalyvaus 20 gamintojų, atkeliavusių iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos.
Lietuvos ūkiuose brandinami sūriai vis labiau skinasi kelią į mūsų kasdienę mitybą. Lietuvos sūrininkai kantriai plėtoja sūrių iš šviežio pieno tradicijas ir kokybiškų maisto produktų vartojimo kultūrą mūsų šalyje. Sūrininkai puoselėja tradiciją kartą per metus susitikti Druskininkuose, aptarti naujus receptus, svarbius sūrių kokybės reikalus drauge su visos Lietuvos gyventojais.
Veiks gamtos mokykla, tapybos bei muilo burbulų dirbtuvės vaikams, bus eksponuojami pasaulio kulinarijos olimpiados vicečempionės Vitos Brūzgienės drožinėti sūriai ir jeigu snigs – tai sūriais.
12:00 |
Festivalio atidarymas |
Registracija į degustacijas, į sūrininkų mugę bei sūrių konkursą (gamintojams) el. paštu audrius.jokubauskas@gmail.com arba telefonu 8 676 02967. |
12:00-18:00 |
Sūrininkų mugė |
|
12:00-17:00 |
Degustacijos (su išankstiniais bilietais) |
|
15:00 |
Sūrių konkurso apdovanojimai |
|
18:00 |
Pabaiga
|
PAPILDYTA:
Šeštadienį, rugpjūčio 11 dieną, Druskininkų Pramogų aikštėje apdovanoti geriausi Lietuvos ūkininkų sūriai. Penktojo „Sūrių Festivalio“ Grand Prix laimėjo minkštas žalio ožkų pieno sūris „Ožka pataluose“ iš Laužėnų kaimo sūrinės, Švenčionių rajono.
Renginys subūrė dvi dešimtis sūrininkų iš Lietuvos ir Lenkijos, o Pramogų aikštė dūzgė nuo degustacijų, edukacijų ir pranešimų. Jubiliejiniame „Sūrių Festivalyje“ savo favoritą išrinko ir publika – nusipirkę bilietą už 5 eurus visi norintieji ragavo 25 konkursui pateiktus sūrius ir balsavo už labiausiai patikusį. Publikos prizą laimėjo Laima Stankeviča iš Varėnos rajono už avių pieno „Sūrias Nuodėmes“ su mėlynuoju pelėsiu.
Renginio ašis buvo aikštės viduryje pastatyta palapinė, iš kurios lyg medžių šakos tiesėsi skirtingos veiklos. Iš čia į prekybos vietas prie 50 metrų ilgio stalo organizatoriai lydėjo dvi dešimtis sūrininkų, kuriuos tądien aplankė itin gausi ir gerai nusiteikusi valgytojų minia. Ant šiaudų ryšulio atsistojęs gamtininkas Žymantas Morkvėnas iš „Baltijos aplinkos forumo“ skaitė pranešimą apie gyvulių ganymo naudą ekosistemoms ir smulkių ūkių svarbą išsaugant šalies kraštovaizdį. Šalia Lina Urlikienė demonstravo kaip gaminamas puskietis fermentuotas sūris, o Petras Bieliauskas suko kastinį. Čia pat prie raudona staltiese dengto stalo sėdo įsigytus sūrius ragaujantieji. Šiek tiek atokiau, po medžiu rinkosi daugiausia vaikai, kur jie pūtė įspūdingo dydžio muilo burbulus, mokėsi tapyti su Jurga Alminiene bei lankė gamtos mokyklą. Renginį vedė Saulius Pilinkus.
Tradiciškai „Sūrių Festivalyje“ vyksta keturios išskirtinės sūrių degustacijos. Šiemet ragavome keturių brandinimų Pekorinų iš Italijos su Paulium Jurkevičium, Prancūzijos kalnų sūrių su Hubert Hiron, sūrių iš šešių Europos šalių su Mirek Sienkiewicz ir praėjusių sūrių konkursų nugalėtojus derinome su alumi kartu su Ieva Martinkute bei Tomu Josu.
Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys apdovanojo sūrių konkurso nugalėtojus:
Grand Prix – minkštas žalio ožkų pieno sūris „Ožka pataluose“, Laužėnų kaimo sūrinė
Publikos prizas – mėlynojo pelėsio avių pieno sūris „Sūrios nuodėmės“, Laimingi Sūriai
Publikos prizas už gražiausią sūrio nuotrauką – Vaida Genienė
Geriausias karvių pieno sūris – puskietis žalio pieno sūris „Viržinis“, sūrinė „Varinis Puodas“
Geriausias ožkų pieno sūris – pelėsinis žalio pieno sūris „Lėtas“, Vaida Genienė
Geriausias avių pieno sūris – puskietis žalio pieno sūris „Ūta“, Birutės ir Giedriaus Prakapavičių ūkis
Geriausias puskietis/kietasis sūris – žalio karvių pieno sūris „Viržinis“, sūrinė „Varinis Puodas“
Geriausias pelėsinis sūris – žalio ožkų pieno sūris "Lėtas", Vaida Genienė
Geriausias mėlynojo pelėsio sūris – žalio ožkų pieno sūris „Dzūkiškas rokforas“, Vaida Genienė
„Sūrių Festivalį“ organizuoja sūrininkų asociacija kartu su Druskininkų kultūros centru siekdami plačiajai publikai pristatyti ūkiuose gaminamų aukštos kokybės sūrių įvairovę bei kelti šio amato prestižą. Sūrių konkurso dalyviai gauna ekspertų komisijos vertinimus, o tai padeda tobulėti. Po festivalio visada organizuojami seminarai ūkininkams aktualiomis temomis.