Rugpjūčio 12-ąją Druskininkuose įvyko ketvirtasis Sūrių festivalis. Jame dalyvavo 20 smulkiųjų sūrininkų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Renginyje apsilankė keli tūkstančiai sūrio mėgėjų, kurie domėjosi, degustavo, bendravo ir pirko ūkininkų nuoširdaus darbo vaisius.
Festivalį organizavo Druskininkų kultūros centras kartu su Sūrininkų asociacija ir sūrine „Varinis puodas“. Renginį rėmė LR Žemės ūkio ministerija.
Išrinktas geriausias Lietuvos ūkininkų sūris
Trečią kartą Lietuvoje vykusiam sūrių konkursui smulkieji sūrininkai pateikė 26 sūrius. Konkursas buvo vykdomas pagal tarptautinę tokių konkursų patirtį. Komisiją sudarė: sūrių gamybos technologas Mindaugas Vizgaitis; restorano „Čiop Čiop“ virtuvės šefas Angelo Labatte; sūrio gurmanas, „Kulinarinės studijos“ vadovas Gian Luca Demarco; „Gero maisto akademijos“ įkūrėjas, 30 geriausių restoranų rinkimų organizatorius Linas Petrukaitis; sūrių gamybos ūkiuose konsultantas, veterinarijos gydytojas homeopatas, „Zone Verte“ narys Hubert’as Hironas ir Lenkijos sūrių festivalio „Czas na Ser“ organizatorius, sūrių gamybos technologas Mirekas Sienkiewiczius.
Išvakarėse įvyko pirmasis konkurso etapas, kurio metu paaiškėjo nugalėtojai įvairiose kategorijose. Geriausiu karvių pieno sūriu ir geriausiu puskiečiu sūriu pripažintas sūris „Viržinis“ (jaunas) (sūrinė „Varinis puodas“, Varėnos raj.). Geriausiu ožkų pieno sūriu ir geriausiu brandintu rūgštiniu sūriu tapo sūris „Ožka pataluose“ (Laužėnų kaimo sūrinė, Švenčionių raj.). Geriausias saldaus pieno sūris – „Kurmio namas“ (Jurga Stoškutė, Varėnos raj.); geriausias tradicinis sūris – „Močiutės“ (Dalia Baranauskienė, Varėnos raj.); geriausias mėlynojo pelėsio sūris – „Gelmė“ (Vaida Genienė, Alytaus raj.).
Festivalio dieną vyko sūrių konkurso finalas: dėl konkurso „Grand Prix“ susirungė 6 komisijos atrinkti sūriai. Daugiausia į finalą pateko Laužėnų kaimo sūrinės sūrių (net 4!). Įtemptoje kovoje nugalėtoju buvo pripažintas 3 mėn. brandinimo „Viržinis“ (sūrinė „Varinis puodas“). Vienas komisijos narių Gian Luca Demarco akcentavo, kad tai itin gerai technologiškai pagamintas sūris.
Didelio dėmesio sulaukė ypatingos sūrių degustacijos. Parmidžaną su „Rasos“ mineraliniu vandeniu derino gastronomijos apžvalgininkas Paulius Jurkevičius, įdomiausius lietuviškus sūrius su alumi – „Black Light Brewing“ bravoro aludaris Ignas Vaščila, Lenkijos ūkininkų sūrius pristatė Mirekas Sienkiewiczius, o apie prancūzišką sūrių valgymo kultūrą pasakojo Hubert’as Hironas.
Renginio metu veikė kūrybinės dirbtuvės vaikams su „Artoteka“. Sūrį gamino ir šio darbo paslaptimis dalijosi sūrininkas iš Žemaitijos Paulius Klapatauskas („Vilkų kitokie sūriai“).
Sūrių Renginys facebook tinkle.
Vanile kvepiantis pienas
Kitą dieną po konkurso pakalbinome vieną iš komisijos narių prancūzą Hubert’ą Hironą. Veterinarijos gydytojas, daug metų su šeima auginęs gyvulius ir gaminęs sūrius, dabar nemažai laiko praleidžia keliaudamas po pasaulį ir mokydamas ūkininkus, kaip apsieiti be cheminių vaistų auginant gyvulius. Tai svarbu, nes kokybišką pieną sūriams gaminti, anot jo, gali duoti tik sveikai auginama karvė, avis ar ožka. H. Hironas pasakojo, kaip skiriasi gyvulių priežiūra ir jų natūralių poreikių tenkinimas pramoniniuose ir smulkiųjų ūkininkų ūkiuose. Tarkim, karvės yra labai socialus gyvūnas, jų bandoje svarbi hierarchija, vyresnės karvės moko jaunikles. O pramoniniuose ūkiuose karvės „nurašomos“ jau 5 metų amžiaus, nors gali gyventi 20 – taip suardoma natūrali karvių bendruomenė. Smulkiųjų ūkininkų gaminami nepasterizuoto pieno sūriai atspindi vietos mikroklimatą, augalų įvairovę, metų laikų kaitą. Savaitę su žmona praleidęs Dzūkijoje, H. Hironas kasryt užsisakydavo vietinės karvutės pieno. Susižavėjęs mums pasakojo, koks nuostabus jo kvapas ir skonis. Mums vis dar nepatikliai žvelgiant, jis tuojau atnešė ąsotėlį su pienu ir pasiūlė pauostyti: „Na, ar jaučiat, kuo kvepia?“ Paviršiuje plaukiojo gelsvi grietinėlės lopeliai ir sklido šiltas, iš vaikystės pažįstamas kvapas. „Ar jaučiat vanilę? Tai vanilė!“ Nagi, tikrai, po tokio eilinės Kabelių karvutės pieno įvertinimo, nenuostabu, kad šiame kaime įsikūrę sūrininkai šįmet pelnė sūrių konkurso „Grand Prix“.
Antradienį, rugsėjo 15 d., H. Hironas Kaune vedė seminarą ūkininkams apie pieninių gyvulių sveikatą.
Nuotraukos Astos Žūkaitės.