Tęsiame straipsnių seriją apie Lietuvoje auginamas vynuogių veisles. Šį kartą eilė šalčiui ir ligoms atsparioms ‘Maréchal Foch’ ir ‘Léon Millot’. Vynuogės – panašios išvaizdos, vyne neretai maišomos, todėl su mūsų šalies vynuogininkais ragaujame jų padarytą vyną ir kalbame apie abi veisles kartu, norėdami išsiaiškinti, koks idealaus iš jų padaryto vyno skonis ir kokia vyndarystė joms labiausiai tinka.
Kilmė ir auginimo ypatumai
‘Léon Millot’ [leon mijo] – 1911 m. Kolmare (Elzasas) Eugene’o Kuhlmanno išvesta veislė, kurioje Vitis vinifera genai „praskiesti“ Vitis rupestris ir Vitis riparia genais. Tokio pat kryžminimo rezultatas yra ir ‘Maréchal Foch’ [marešal foš].
‘Léon Millot’ anksti išsprogsta ir anksti sunoksta. Atspari ligoms. Augi, todėl rekomenduojama formuoti ilgomis šakomis. Nuo 1921 m. Europoje jos augintos dėl spalvos, tačiau pastaruoju metu mėgstamos dėl atsparumo ligoms. Auginamos vėsiose Europos vietose, Šiaurės šalyse bei JAV Vidurio Rytuose: Ilinojaus, Ajovos, Nebraskos, Niujorko valstijose ir Naujojoje Škotijoje Kanadoje. Lietuvos vyndariai patvirtino, kad gali iššalti prie 28 °C šalčio.
‘Maréchal Foch’ atspari šalčiui (iki –33 °C), todėl auginama Kanadoje ir JAV Vidurio Rytuose ir Rytuose. Apie 12 ha auga Luaros slėnyje. Vynininkas Šarūnas Šalkauskas degustacijos metu papasakojo jam nutikusią istoriją, kai per derliaus skynimą Šampanėje jis buvo pavaišintas senu, dar vyndario senelio sodintų ‘Maréchal Foch‘ vynuogių vynu.
Šiemet (2024 m.) Lietuvoje šios vynuogės prinoko iki 24–26 °Brix saldumo, todėl kitąmet ragausime fiziologiškai sunokusių uogų vyną. O štai vėsesniais metais lieka daug rūgšties. Nors vynuogės prancūzams atrodo ankstyvos, Lietuvoje jos skinamos vėliausiai. Tačiau tuomet tenka jas saugoti nuo paukščių. Anot Dainiaus Noreikos, ‘Maréchal Foch‘ kekėje uogos noksta netolygiai, todėl naudinga jas ilgiau palaikyti ant krūmo.
Abi veislės atsparios grybelinėms ligoms, tačiau drėgnais metais būna šiek tiek paveiktos tikrosios miltligės. Bet ne tiek, kad reikėtų purkšti.
Koks skonis
Vynuogės neturi Vitis lambrusca rūšiai būdingo vadinamojo foxy aromato. Prinokusio „Maréchal Foch“ tarp ragautų pavyzdžių buvo mažoka, nes 2020–2022 metais vynuogėms pritrūkdavo ilgesnio ir šiltesnio rudens. Todėl daugelyje vynų dominuoja raudonų uogų aromatas: vyšnių, aviečių, braškių uogienės, neretai ir daržovių natos. Vynai labai jautrūs ąžuolo panaudojimui. Ąžuolo taninai ima viršų prieš vynuogių taninus, dėl to kartais vynas karsteli. Įdomu, kad naudojant ilgesnio skrudinimo ąžuolo drožles formuojasi šokolado aromatas. Apskritai „Maréchal Foch“ vynas turi daugiau dūmo, žoliškų natų. O štai „Léon Millot“ dažniau skleidė gervuogių sirupo, vaivorų, našlaičių aromatą.
Neprinokus uogoms, abiejuose vynuose juntamas daržoviškas aromatas.
Sakoma, kad „Maréchal Foch“ vynas turi daugiau taninų. Tačiau ragaujant vynus to patvirtinti nepavyko – daugelis vynų turi nedaug švelnių taninų.
Bręsdamas vynas linkęs įgauti ruginės duonos aromato.
Kaip gaminti
Andrius Diliautas pabrėžė, kad šalčiui atsparios veislės turi penkiskart mažiau taninų. Jei vyndarys nusprendžia daryti natūraliai mažai taninų turintį vyną, galima ir karbomaceracija. Tokį vyną pateikė „Uždrausto sodo“ komanda. Sakoma, kad Ukrainoje naudojama termovinifikacija. Iš Lietuvoje gamintų geresnės struktūros buvo vynai, kurių maceracija truko bent 11–14 dienų. Mažoka praktinių duomenų, kas būtų, jei fermentacija vyktų raudonajam vynui palankesnėje 23–29 °C temperatūroje, nes dabar daugelis vyndarių fermentuoja neleisdami temperatūrai peržengti 20 °C ribos.
Nepanaudojus sulfitų vynai gana sparčiai oksiduojasi, atsiranda etilo acetato, acto aromatų.
Truputis likutinio cukraus netrukdo balansui. Dėl gausios rūgšties įdomiai atrodė spontaninės fermentacijos vynai. Keli vynai, kuriuose rūgšties mažinta pasitelkus specialias mieles arba malolaktinį virsmą, nepasižymėjo geru balansu, turėjo nepageidaujamų aromatų.
(Iš kairės) Domas Burnickis, Paulius Kovas, Deivydas Zaikovskis, Karolina Buivydaitė, Karolis Dvylys (sėdi aukščiau), Vytautas Greckis,Evaldas Mikalajūnas, Andrius Diliautas, Domas Vrubliauskas (sėdi aukščiau), Rasa Šoliūnė, Šarūnas Šalkauskas (sėdi aukščiau), Ernestas Aušvicas, Dainius Noreika, Sergejus Ignatjevas, Arūnas Starkus
Kas geriau – LM ar MF?
Daryti reikšmingas išvadas iš pirmųjų vynų dar anksti. Tačiau jau dabar aišku, kad šaltį geriau atlaiko ‘Léon Millot’, jų vynai degustacijoje pelnė aukštesnius balus, kaip ir mišiniai su šiomis vynuogėmis. Geriausiai įvertintuose Ernesto Aušvico ir Evaldo Mikalajūno vynuose derėjo juodos uogos, gaivi rūgštis ir negausūs, bet smulkios tekstūros taninai.
2023 metų derliaus „Maréchal Foch“ tebuvo vienas – Domo Vrubliausko vynas su 14 tūrio proc. alkoholio ir gerokai sumažėjusia rūgštimi. O senesni vynai balus rinko dėl brandos, saldumo, ąžuolo pjuvenų ar statinių panaudojimo. Norint įvertinti šių vynuogių potencialą, reiktų sulaukti daug žadančio 2024 m. derliaus vyno.
Léon Millot
Vynas |
Degustacijos užrašai |
Vynuogyne ir vyninėje |
Įvertinimas balais |
Ernesto Aušvico „Léon Millot 2023“, Kėdainių raj. |
Ryškesnė nei vidutinė melsva rubino spalva. Puikus juodų uogų, mėlynių aromatas su ąžuolo prieskoniais. Primena vėsaus klimato „Pinot Noir“. Gerai subalansuotas, vos karsteli. 13 tūrio proc. |
Priesmėlyje augantys 4 m. vynmedžiai. Eilių kryptis – šiaurė–pietūs. Netręšiama, nelaistoma. Skinta spalio 17 d. (priešpilnis). 22 °Brix. Maceracija – 2 sav. Naudotos ąžuolo drožlės – 2 mėn. Likutinio cukraus – 5 g/l. |
87 |
Evaldo Mikalajūno vynuogyno „Léon Millot 2023“, Klaipėdos raj. |
Gili melsva rubino spalva. Vidutinio intensyvumo gervuogių sirupo, juodų uogų aromatas. Mažiau nei vidutiniškai smulkios tekstūros taninų. Gausi, bet neįkyri rūgštis, kiek dominuojanti pabaigoje. Juntamas žematemperatūrės fermentacijos umamis. 13 tūrio proc.
|
Molio dirvožemyje augantys 5 metų vynmedžiai. 24 °Brix, skinta rugsėjo 29 d. Maceracija – 11 d. |
87 |
Vytauto Greckio „Léon Millot 2023“, Vilniaus raj. |
Ryškesnė nei vidutinė melsva rubino spalva. Kvepia rašalu, našlaitėmis, bergamotėmis, lakiąja rūgštimi, mėsos prieskoniais. Burnoje nedaug taninų, lakiąją rūgštį atsveria truputis cukraus. Pabaigoje – kiek žaloki juodieji serbentai. 14 tūrio proc.
|
Priemolyje augantys 4 m. vynmedžiai. Skinta spalio 1 d. 23,5 °Brix. Maceracija – 5 d. Prancūziško ąžuolo drožlės. Nesulfituotas fermentacijos metu. |
86 |
Artūro Kaminsko „Léon Millot 2020“ |
Vidutinio ryškumo granato spalva, pereinanti į ochros. Kvepia karamele, džiovintomis slyvomis. Karsteli, taninai vidutinio gausumo. Visiškai subrendęs, jau su daržoviškomis natomis. Bet dar visai geriamas. 13 tūrio proc.
|
Smėlyje augantys 5 m. vynmedžiai. Skinta rugsėjo 29 d. 22 °Brix. Maceracija – 6 d. |
84 |
Mikalajūno vynuogyno „Léon Millot 2023“, Klaipėdos raj. |
Gili melsva rubino spalva. Žalumos, odos, fermos kvapas. Redukcija nemaloni, tačiau taninai šilkiniai. Mėtinis karstelėjimas. 13 tūrio proc. Butelis su yda.
|
Molio dirvožemyje augantys 5 m. vynmedžiai. 22 °Brix, skinta spalio 8 d. Maceracija – 14 d. Mielės „La Vin“. Vyndarys mano, kad nepavyko malolaktinė fermentacija. |
83 |
Maréchal Foch
Vynas |
Degustacijos užrašai |
Vynuogyne ir vyninėje |
Įvertinimas balais |
Vaidoto Pečiulio „Maréchal Foch 2022“ |
Vidutinio ryškumo rubino spalva. Intensyvus vyšnių, vanilės, braškių uogienės aromatas, su vos juntama oksidacija, primenančia konjaką. Daug skanios rūgšties, geras balansas. 9 tūrio proc. 90 % MF, 10 % – kitos. |
1 m. vynmedžių derlius. Skinta spalio pradžioje. 18 °Brix. Spontaninė fermentacija. Maceracija – 2 sav. Stipraus skrudinimo ąžuolo drožlės. |
88 |
Ernesto Aušvico „Maréchal Foch 2018“, Kauno raj. |
Vidutinio ryškumo granato spalva. Brandos aromatai – riešutų, džiovintų figų. Saldi pirmoji ataka. 13,5 tūrio proc. |
Dėl vynuogių veislės tik spėjama, nes tai 30 m. vynmedis, nuo kurio nuskinama 50 kg uogų. Gali būti ir „Léon Millot“. 20,5 °Brix. Maceracija – 12 d. |
87 |
Domo Vrubliausko „Maréchal Foch 2023“, Kaunas |
Gili melsva rubino spalva. Nedaug rūgšties, atrodo labai prinokęs ir besioksiduojantis, su juodos duonos natomis. Šokoladiškas. 14,16 tūrio proc. |
Priemolyje augantys 4 m. vynmedžiai. Skinta spalio 13 d . 24,7 °Brix. Maceracija – 10 d. |
86 |
Andriaus Diliauto „Maréchal Foch 2020“ |
Vidutinio ryškumo rubino spalva su vandeningu krašteliu. Švarus raudonų uogų aromatas su prieskoniais ir šokoladu. Karsteli ąžuolo taninai.
|
Molingas dirvožemis, 10–15 m. vynmedžiai. Skinta rugsėjo pab. – spalio pr. 22 °Brix. Ąžuolo drožlės. |
85 |
Sergejaus Ignatjevo 2020 |
Blyški granato spalva. Aromatai vystosi link žemuogių ir žolelių, truputį daržoviškas. Lengvas, daug taninų.
|
ND |
85 |
Uždraustas sodas „Maréchal Foch 2020“ |
Vidutinio ryškumo rubino spalva. Kvepia raudonomis uogomis, žemiškas. Sausas. 11,5 tūrio proc.
|
Lenkijoje, Torūnėje, pirktos vynuogės. 18,5 °Brix. Maceracija – 6 d. Rūgštį mažinančios mielės. |
84 |
Winnica Zagardle „Maréchal Foch 2019“ |
Daržoviška branda su vanile, tabaku. Šilkinis, prieskoniškas. Taninai tik ąžuolo. Pastovėjęs atsigavo. 13 tūrio proc.
|
16 mėn. brandintas ąžuolo statinėje. |
84 |
Karolio Dvylio „Maréchal Foch 2023“ |
Gili melsva rubino spalva. Besioksiduojantis, su lakiąja rūgštimi ir pjaustytais obuoliais. Burnoje žemiškas, besioksiduojantis, su ruginės duonos natomis. Daug rūgšties, vidutinio gausumo taninai. 12 tūrio proc.
|
4 m. vynmedžiai. Skinta rugsėjo 16 d. 21 °Brix. Maceracija – 7 d. Nesulfituotas. |
83 |
Uždraustas sodas „Maréchal Foch 2020“ Karbomaceracija |
Vidutinio ryškumo rubino spalva. Kvepia raudonomis uogomis, žemuogėmis, daržovėmis. Nelabai nokus, bet gaivus, skanus. 11,5 tūrio proc.
|
Lenkijoje, Torūnėje, pirktos vynuogės. 18,5 °Brix. Karbomaceracija – 10 d., po to maceracija – 6 d. Rūgštį mažinančios mielės. |
83 |
Arlie „Nudge Dessert Wine 2018“, Oregonas |
Brandus, kaip vintažinis portas: džiovintos slyvos, melasa, tabakas. Tankūs taninai, pastiprintas, saldus. 16,1 tūrio proc. |
„Marechal Fosh“. 3 metus brandintas ąžuolo statinėse. 104 gr/l cukraus. |
89 |
Mišiniai: rožinis ir raudonieji
Vynas |
Degustacijos užrašai |
Vynuogyne ir vyninėje |
Įvertinimas balais |
Šarūno Šalkausko rožinis „Léon Millot ir Maréchal Foch 2023“ |
Blyški rubino spalva. Vidutinio intensyvumo žemuogių, braškių, aviečių, ledinukų aromatas. Kiek žemiškas burnoje, sausas, pabaiga vos mėtinė. 12,6 tūrio proc. 50 % MF, 50 % LM.
|
Priemolyje, molyje augantys 5 m. vynmedžiai. Skinta rugsėjo 24 d. 24 °Brix. Be maceracijos. |
85 |
Dainiaus Noreikos „Léon Millot ir Maréchal Foch 2022“, Vilnius |
Vidutinio ryškumo rubino spalva, pereinanti į granato. Kvepia aviečių uogiene, erškėtrožėmis. Malonus, kitoniškas, rytietiškas aromatas. Sausas su vos saldumo, kuris gerai atsveria gaivią obuolinę rūgštį. Vidutinio svarumo. Dėl saldumo ir vaisių gana ilgai išliekantis skonis. Lengvas vynas. 13 tūrio proc. 50 % LM, 40 % MF, 10 % kitos.
|
Juodžemyje augantys 7 m. vynmedžiai. Skinta spalio 19 d. 17 °Brix. Maceracija – 2 sav. Likutinio cukraus – 12 g/l. |
88 |
Dainiaus Noreikos „Léon Millot ir Cabernet Cantor 2021“, Vilnius |
Vidutinio ryškumo rubino spalva. Kvepia ąžuolo prieskoniais, raudonomis uogomis, vos oksiduotas. Burnoje natūralistiškai raugintakopūstasunkiškas, su pomidorais, alyvuogėmis. 12,5 tūrio proc. 70 % LM, 30 % CC.
|
Juodžemyje augantys 6 m. vynmedžiai. Skinta spalio 10–17 d. 19 °Brix. Šaptalizuotas. Maceracija – 2 sav. |
86 |
Dariaus Valaičio „Maréchal Foch ir Léon Millot 2023“ |
Vidutinio ryškumo rubino spalva. Intensyvus raudonų uogų, vaivorų, gailių aromatas. Labai daug rūgšties, negausūs švelnūs taninai. Vaisiškas su žalumo pojūčiu. 11 tūrio proc. 80 % MF, 20 % LM. |
Priesmėlyje augantys 4 m. vynmedžiai. Skinta spalio 1 d. 20 °Brix. Maceracija – 10 d. Likutinio cukraus – 4 g/l. 3 mėn. ąžuolo. Mielės „Lalvin71B“, mažinančios rūgštį. |
86 |
Dainiaus Noreikos „Léon Millot ir Maréchal Foch 2023“, Vilnius |
Ryškesnė nei vidutinė rubino spalva. Saldus vytintų vyšnių aromatas, oksidacija su juodos duonos, odos natomis. Nedaug taninų. Yra sūrumo burnoje. 13 tūrio proc. 40 % LM, 60 % MF. |
Juodžemyje augančios 8 m. vynuogės. Skinta spalio 10 d.. 16 °Brix. Šaptalizuotas. Maceracija – 2 sav. Likutinio cukraus – 5 g/l. |
83 |