Baltasis Pessac Leognan AOC vynas yra gera baltosios burgundijos alternatyva: gaivus ir kvapnus, nes padarytas iš ‘Sauvignon Blanc‘ ir ‘Semillon‘, įgavęs taurumo ir ilgaamžiškumo apie metus brandinamas ąžuolo statinaitėse su mielių nuosėdomis. Bordo klimatas puikiai tinka solidaus baltojo vyno gamybai, todėl nenuostabu, kad pastaruoju metu tokio vyno atsiranda Pesako Leonjano ir Gravo kaimynystėje: Soterne, Medoke, net Sent Emiljone.
Pesakas Leonjanas – klasikinė baltojo vyno vieta dėl kalkingo dirvožemio salelių. 1959 metais 16 ūkių čia įkūrė Graves Crus Classès asociaciją. Jie yra pavyzdys kitiems gamintojams. Visų pirma – Soterno saldaus vyno ūkiams, kurie, traukiantis saldaus vyno rinkai, daro vis daugiau sauso baltojo vyno. Jie sauso vyno negali žymėti Sauternes AOC, todėl šio vyno kilmė nurodoma kukliai – Bordeaux AOC.
Medoke baltosiomis vynuogėmis apsodinti nedideli ploteliai. Dažniausiai tai vietos, netinkamos raudonosioms vynuogėms auginti. 11 ha ‘Sauvignon Blanc’, naudojamų „Pavillon Blanc du Château Margaux“, prieš daugiau nei 100 metų pasodintos ten, kur raudonosios vynuogės per šalnas nušaldavo.
Sausas Medoko baltasis
Vynas |
Ūkis |
Ūkio apeliacija |
Derliaus metai |
Degustacijų užrašai |
Įvertinimas balais |
Pavillon Blanc du Château Margaux |
Château Margaux |
Margaux |
2016 |
Uždaras citrinų, žalių ananasų, vanilės aromatas. Gaivus, taniniškas vynas. |
95 |
Alto de Cantenac Brown |
Cantenac Brown |
Margaux |
2016 |
Ananasų, papajų, ‘Williams‘ kriaušių aromatas. Galingas, gaivus, svarus vynas. |
94 |
Château Tronquoy Lalande Blanc |
Saint Estephe |
2016 |
Prieskoniškas ledinukų, kriaušių, naujų ąžuolo statinių vanilės aromatas. Gaivus, svarus, egzotiškas vynas. Turi saldumo. 93 |
||
Blanc du Château Prieuré Lichine |
Prieure Lichine |
Margaux |
2016 |
Žolės, citrinų, persikų, vanilės, saldžių prieskonių aromatas. Gaivus, svarus, ąžuoliškas vynas. |
91 |
Blanc de Lynch Bages |
Lynch Bages |
Pauillac |
2016 |
Migdolų, žolės, žaliųjų citrinų, grietinėlės, vanilės aromatas. Gaivus ir vaisiškas vynas su prieskoninių žolelių, čiobrelių natomis. |
90 |
Cos d'Estournel Blanc |
Cos d'Estournel |
Saint Estephe |
2016 |
Uždaras, žoliškas aromatas su persikų nata. Gaivus. |
90 |
Tour Carnet Blanc |
Tour Carnet |
Medoc |
2016 |
Citrinų, persikų, ąžuolo prieskonių aromatas. Burnoje minkštas, nokus, ne itin rūgštus, bet minerališkas. Sausas ir vaisiškas. |
90 |
Château Talbol Caillou Blanc |
Talbot |
Saint Julien |
2016 |
Medaus, ramunėlių, džiovintų abrikosų, ananasų aromatas. Labai gaivus. |
89 |
Sausas Soterno baltasis
Vynas |
Ūkis |
Derliaus metai |
Degustacijų užrašai |
Įvertinimas balais |
Y de d'Yquem |
D'Yquem |
2016 |
Geltonųjų slyvaičių, persikų, nektarinų, obuolių, akacijų aromatas. Nesausas, l. gaivus, svarus ir vaisiškas vynas. Puikiai integruotas ąžuolas. |
95 |
Doysy Daëne Bordeaux Blanc Sec |
Doysy Daëne |
2016 |
Persikų, medaus, kriaušių, bananų, vanilės aromatas. Labai gaivus, sausas, vaisiškas vynas. Juntami naujo ąžuolo prieskoniai. |
93 |
Le Sec de Rayne Vigneau |
Rayne Vigneau |
2016 |
Prinokusių persikų, ramunėlių, akacijų aromatas. Gaivus, sausas vynas, „nupoliruotas“ naujo ąžuolo. |
92 |
Lafaurie Peyraguey Le Lys Blanc Sec |
Lafaurie Peyraguey |
2016 |
Tamsios žolės, žalių obuolių, žaliųjų citrinų natos. Nesausas, su kalkiška pabaiga. |
91,5 |
S de Suduiraut |
Suduiraut |
2016 |
Persikų, džiovintų papajų, vanilės, lazdynų riešutų aromatas. Gaivus, svarus vynas, juntamas naujo ąžuolo poveikis. |
91 |
La Semillante de Sigalas |
Sigalas |
2016 |
Medaus, kriaušių, persikų aromatas. Pusiau sausas, svarus vynas, juntamas ąžuolo poveikis. Vanilės, medaus, džiovintų vaisių skonis. |
89,5 |
Blanc de Suduiraud |
Suduiraud |
2016 |
Žaliųjų citrinų, žolės, agrastų, grietinėlės aromatas. Labai gaivus, svarus, kalkiškas vynas. |
89 |
Blanche Duo de la Tour Blanche |
Tour Blanche |
2016 |
Svarainių, medaus aromatas. Nesausas, grietinėliškas, gaivus vynas. |
89 |
G de Guiraud |
Guiraud |
2016 |
Agrastų, tarkuotų žalių obuolių aromatas. Sausas, vaisiškas, labai gaivus vynas be ryškios ąžuolo įtakos. |
89 |
Lafaurie Peyraguey Blanc Sec |
Lafaurie Peyraguey |
2016 |
Laimas, dūmas, žolė, žalias obuolus. Labai sausas, tamsių tonų vynas. |
88 |
Baltasis Pessac Leognan AOC
Vynas |
Derliaus metai |
Degustacijų užrašai |
Įvertinimas balais |
La Mission Haut Brion Blanc |
2016 |
Titnago, žolės, dūmo, greipfrutų, pasijų, vanilės aromatas. Burnoje gaivus, energingas. Juntamas vanilės ir ananasų poskonis. |
97 |
Haut Brion Blanc |
2016 |
Titnago, žaliųjų citrinų, agrastų aromatas. Svarus ir ne itin rūgštus vynas. |
97 |
Pape Clement |
2016 |
Vanilės, persikų, agrastų, ananasų aromatas. Gaivus, platus, ąžuolinis vynas. |
95 |
Couhins |
2016 |
Citrinų, agrastų, grietinėlės aromatas. Labai gaivus ir koncentruotas vynas. |
95 |
Fieuzal |
2016 |
Prinokusių agrastų, vanilės, kriaušių aromatas. Saldi apelsinų, vaisių skonio ataka, vėliau išryškėja ąžuolo įtaka. |
94 |
Domaine de Chevalier |
2016 |
Vanilės, kriaušių, agrastų aromatas. Saldi persikų skonio ataka. Gaivus ir sausas. Juntama ąžuolo įtaka. |
94 |
Malartic Lagraviere |
2016 |
Vanilės, persikų aromatas. Gaivus, harmoningas. Citrinų, vanilės poskonis. Juntama ąžuolo įtaka. |
93,5 |
Latour Martillac |
2016 |
Vanilės, mangų, ananasų aromatas. Ryškus ąžuolo statinių poveikis, juntamas ir poskonyje. |
93,5 |
Couhins Lourton |
2016 |
Citrinų ir žolės aromatas. Grietinėliškas poskonis. |
93 |
La Clarte de Haut Brion |
2016 |
Kvepia papajomis, žole. „Poliruoti“ taninai. Ananasų skonis pabaigoje. |
92 |
Bouscout |
2016 |
Žaliųjų ir paprastų citrinų aromatas. Gaivaus skonio vynas. |
92 |
Carbonnieux |
2016 |
Dūmų, žaliųjų citrinų, smidrų aromatas. Burnoje juntamas minerališkas sūrumas, grietinėlės tekstūra. |
92 |
Olivier |
2016 |
Ananasų, citrinų, gėlių, obuolių aromatas. Sausas vynas. |
92 |