Apie barberą šiaurės Italijoje kalbama nuolatos. Prieš penkiasdešimt metų tai buvo svarbiausias raudonasis Italijos vynas. Ir nors šiandien barolo ir barbaresko sėkmės yra nustumtas į antrą planą, vyndariai ambicingai siekia atsikovoti prarastas pozicijas: 200 000 ha teritorijoje išsidėstę „Barbera d‘Asti“ gamintojai ima sieti vyno skonį su dirvožemiu, ieškoma identiteto, savito stiliaus, terroir išraiškos. Su knygų apie Italijos vyną autoriais Michele Longo‘u ir Ianu d‘ Agata ragaujame vyną Asčio ir Monferato regioną padaliję į skirtingus dirvožemio tipus.
Kalkinga, molinga, mergelio (klintmolio) dirva – daugiau, bet švelnių taninų. Todėl net ir nebrandintas ąžuolo statinėse vynas yra elegantiškas, glotnus, lengvai geriamas ir jaunas.
Smėlinga dirva – mažiau taninų, tačiau jie šiurkštesni. Sėkmingiausi pavyzdžiai – iš labiau sunokusių uogų, nušlifuoti laiko įvairaus dydžio ąžuolo statinėse. Ąžuolą ne vienas vyndarys siūlo laikyti terroir dalimi. Kaip matysime, jis gali būti panaudotas reguliuojant vyno skonio balansą.
Molingos ir smėlingos dirvos mišinys. Dažniausiai vynas daromas sumaišant kelių vynuogynų derlių. Vynas geriau subalansuotas, lengvai geriamas, tačiau praranda gebėjimą intelektualiai dirginti jusles.
Vynas | Vertinimas (balais) | Aprašymas |
Cascina Gigli – Vergnano Giovanni Le More Barbera d‘ Asti DOCG 2016 | 92 |
Nerūdijančio plieno talpos. Labai gaivus, vidutinio gausumo šilkinės tekstūros taninai (klintmolis). Braškės, trešnės, vyšnios, jodas, žemiškumas. |
Cascina Galarin Le Querce Barbera d‘Asti DOCG 2016 (S1) | 91 |
Nerūdijančio plieno talpos. Labai koncentruotas, svarus. Miško paklotė ir ryškios vyšnios. Elegantiška tekstūra su pastebimais taninais. |
Bersan Costalunga Barbera d‘Asti DOCG 2015 | 90 |
1 metai ąžuolo statinėse. Šilkinė tekstūra (dirvožemis ir 1 metai brandinimo) ir ypatinga gaiva. Kvepia pūkuotvyšnėmis, saldymedžiu, smilkalais, ulongo arbata. |
Garrone Evasio & Figlio Barbera d‘Asti DOCG 2015 | 89 |
Nerūdijančio plieno talpos. Itin minerališkas, beveik mėsingi taninai, ne toks gaivus, bet subalansuotas. Kvepia šlapiu akmeniu, juodomis uogomis. |
Michele Chiarlo Le Orme Barbera d‘Asti DOCG 2015 | 90 |
16 mėnesių nerūdijančio plieno talpose. Palyginti negausūs, tačiau šiurkštesni taninai. Kvepia spanguolėmis, oda su fermos užuomazgomis. Ilgai trunkantis, rafinuotas skonis. |
Coppo Pomorosso Barbera d‘Asti DOCG 2014 | 94 |
14 mėnesių ąžuolo statinaitėse. Galingas, šildantis, umami skonio, harmoningas. Juodų uogų ir vanilės, dūmų, džiovintų pomidorų aromatas. Dominuoja ąžuolo taninai. |
Marchesi Incisa della Rocchetta Sant’ Emiliano Barbera d‘Asti Superiore DOCG 2015 | 94 |
18 mėnesių ąžuolo statinaitėse. Labai vaisiškas, sultingas, su ryškiu, bet gerai integruotu ąžuolo aromatu ir puikiais ąžuolo taninais. |
Tenuta Il Falchetto Pian Scorrone Barbera d‘Asti DOCG 2016 | 91 | Apskritas, šlifuotas skonis. Tobulas vaisiškumo ir ąžuolo balansas su minerališkumu. Prieskoniška pabaiga. |
Plotas (200 tūkst. ha), kuriame galima sodinti ‘Barberą‘ Asčio ir Monferato regione, prilygsta Bordo plotui. Atidžiai tyrinėjant terroir, čia galima išskirti 107 dirvožemio tipus; aukštis svyruoja nuo 150 iki 650 m virš jūros lygio. Tokią auginimo sąlygų įvairovę padauginę iš 250 vyndarių, susivienijusių į „Barberos“ vyno iš Asčio ir Monferato konsorciumą, gausime tūkstančius galimų vyno stilių. Kadangi vyndariai neturėjo tikslo atitikti dar nesukurtos dirvožemiu paremtos sistemos reikalavimų, vyną sudėlioti į lentynėles nėra lengva ir kartais net neįmanoma. Tačiau žinant, kad Italijos vyno kokybės piramidės (IGP – DOC – DOCG) žymėjimas etiketėje ne visada leidžia nuspėti vyno stilių ir kokybę, papildoma informacija apie dirvožemį, gamybos principus ir net kaina padeda apsispręsti, kokį vyną pirkti. Tai paaiškina ir Italijoje populiarėjančią tendenciją pagal Prancūzijos pavyzdį skirstyti apeliacijas į mažesnes zonas ir atskirus vynuogynus. Tai atveria kelius suprasti vyno skonio variacijas, įvertinti vyndario drąsą nedaryti vyno pagal vieną kurpalių. „Barbera d‘ Asti“ nestovi šios tendencijos nuošalyje. Todėl šį vyną gerti įdomu.