Daugybė ,,Barbera” vyno butelių išgerta nuo tų laikų, kai velionis Giacomo Bologna savo vyno ūkyje Braida įrodė, kad iš ,,Barbera” vynuogių gali gautis pasaulinio lygio vynas, ir savo sėkmės pavyzdžiu išgarsino iki tol nepastebėtą ir kasdieniniu stalo gėrimu laikytą vyną iš Pjemonto (Piedmont) regiono Italijoje. Nuo to laiko praėjo daugiau negu 20 metų, todėl nebėra prasmės vadinti ,,Barbera” naująja rūšimi ar kylančia žvaigžde. ,,Barbera“ vynas iš Pietų Pjemonto įsitvirtino pripažintų ir įvertintų aukštos kokybės vynų iš Italijos sąraše. Patys brangiausi iš jų kaina lygiuojasi su anksčiau ypač garsiais ,,Barolo“ vynais, žinomų vyndarių ,,Barbera“ vyną ne taip paprasta įsigyti.
Gerų vynų įvairovė
Tai įrodė ir ,,Barbera“ mugėje (,,Barbera Meeting“) Asti mieste dalyvavusių vyndarių sąrašas. Prieš keletą metų šiame renginyje buvo žymiai daugiau pripažintų vyndarių, tačiau atrodo, kad jiems tiesiog nebeliko poreikio reklamuoti savo vyną. Tokia padėtis gali stebinti prisiminus praėjusių metų pardavimų ir eksporto sunkumus, tačiau bet kuriuo atveju ji atspindi pasikeitusią situaciją.
Jūs galite pagalvoti, kad Asti mieste buvo pristatyti tik neįdomūs antrarūšiai vynai, tačiau renginys pabrėžė patį stipriausią ,,Barbera“ vynų bruožą: stebinančią įvairovę. Neabejojama, kad geriausi ,,Barbera“ vynai jau daugelį metų yra pajėgūs varžytis su Italijos aukščiausios kokybės gėrimais. Tačiau esminiai pokyčiai per tą patį laikotarpį lėmė gausybės vidutinės kokybės vyno rūšių atsiradimą. Taigi, ypač gerų vynų netrūko, tačiau aš nustebau vėl atradęs nuostabių, tačiau niekada negirdėtų ,,Barbera“ vynų.
Giacomo Bologna
Giacomo Bologna yra prižintas pačiu svarbiausiu vyndariu, pakeitusiu ,,Barbera“ vyno iš Pjemonto kokybę ir reputaciją. Po dažnų kelionių į Kaliforniją ir Prancūziją jis nusprendė pakeisti savo vyno ūkyje Braida ,,Barbera“ vyno gamybos būdą. 1985 metais jis pagamino pirmąjį Bricco dell’Uccellone, ,,Barbera d’Asti“ rūšies vyną, kurio gamyba prasideda nuo ypatingo dėmesio uogoms ir laikymo sąlygoms rūsyje ir baigiasi brandinimu ąžuolo statinaitėse. Šis vynas nustebino vyno žinovus. Niekas nesitikėjo, kad iš ,,Barbera“ vynuogių galima išgauti tokį rezultatą.
Pilną straipsnio tekstą galite rasti spausdintoje žurnalo versijoje