„Château Latour“ – vienintelis iš penkių pirmųjų 1855 m. klasifikuotų didžiųjų ūkių, nuo 2012 metų derliaus nebeparduodąs vyno iš anksto (en primeur), o laukiąs, kol jis šiek tiek subręs. Šiemet rinką pasiekė 2016-ųjų vynas. Tačiau su Hélène Genin ragaujame ir 2022-ųjų derlių. Abejų derlių išraiška skirtinga, bet kokybė panašiai ideali. Puiki proga suprasti, kaip formuojasi vyno stilius.
2022 metai buvo rekordiškai sausi, taip pat ir žiemą. ‘Cabernet Sauvignon‘ išsprogo gana vėlai, todėl šalnos žalos nepadarė. Gegužę pakilus temperatūrai prasidėjo augimas ir iki mėnesio pabaigos vynmedžiai pražydo. Birželį iškrito 105 mm kritulių ir vietomis vešlesnės ‘Merlot’ pajuto miltligės pavojų. Visiškai sausa liepa ligos protrūkį sustabdė, sulėtino ir uogų nokimą. Toks pat buvo ir rugpjūtis – su karščio bangomis, kai vynmedžiai „išsijungdavo“ ir mažos, ištroškusios uogos kaupė cukrų lėtai, tačiau jose daugėjo polifenolinių medžiagų, kurios apsaugojo uogas nuo įdegio. Rugsėjį sausi orai tęsėsi, uogos buvo ramiai nuskintos labai sveikos, visiškai sunokusios.
2022 metų vyno sudėtis
Cabernet Sauvignon % |
Merlot % |
Petit Verdot % |
% alkoho- lio tūrio |
Polifenolių indeksas |
Produkcijos dalis % |
|
Latour |
92,45 |
7,4 |
0,15 |
14,19 |
75 |
38,8 |
Forts de Latour |
58,7 |
37,9 |
3,4 |
14,47 |
80 |
40,8 |
Pauillac |
48,8 |
46,2 |
5 |
14,19 |
74 |
20,4 |
Vynas |
Degustacijos užrašai |
Balai |
Latour 2016 |
Kedro, odos, vyšnių uogienės, našlaičių, rožių žiedlapių, juodųjų serbentų, juodų alyvuogių, prieskonių aromato vynas. Galingas, struktūriškas burnoje, labai solidus, kompleksiškas. Vis dar jaunas, pilnas jėgos. Labai ilgai trunkančio poskonio. ‘Cabernet Sauvignon’ – 92,9 %, ‘Merlot’ – 7,1 %. |
100 |
Latour 2022 |
Juodųjų serbentų saldymedžių, mėlynių, gervuogių, puero arbatos, bergamočių, našlaičių, samanų aromatas su dūmo, vanilės natomis. Burnoje juntamos vyšnios. Daug aksominių,kiek džiovinančių taninų, elegantiškai padarytas. Bet savotiškai lengvai geriamas, puikiai subalansuotas. Pojaką išduoda labai nokūs vaisiai, bet nėra ypatingo svarumo. |
99 |
Les Forts de Latour 2019 |
Kedrų, balzaminio acto, juodųjų serbentų, juodų vyšnių uogienės, džiovintų gėlių aromatas. Nuosaikiai energingas, labai gerėjantis, palyginti su jaunu. Burną užpildo vaisiškumas ir gaivumas. Aksominės tekstūros. Gerai juntamos rožės. Sūrus, minerališkas pabaigoje. Itin kompleksiškas ir minerališkas. ‘Cabernet Sauvignon’ – 66 %, ‘Merlot’ – 32 %, ‘Petit Verdot’ – 2 %. |
95 |
Les Forts de Latour 2022 |
Truputį uždaras juodų uogų aromatas. Burnoje labai gėliško skonio: našlaičių, bergamočių. Vidutinių taninų, elegantiškesnis už Pojaką. Kompleksiškas, žvirgždiškos tesktūros. juodų uogų, mėlynių, serbentų, šilauogių poskonio su tamsiomis natomis. Skonio vidury dar kiek trūksta užpildymo. Dar gali gerėti. |
94 |
Pauillac by Latour 2020 |
Kedro, odos, juodųjų serbentų, dancongo arbatos, našlaičių aromatas, burnoje natelė raudonos kepintos paprikos, vyšnių. Brandos pradžia, elegantiškas, lengvas, gaivus, šilkinis. ‘Cabernet Sauvignon’ – 43 %, ‘Merlot’ – 53 %, ‘Petit Verdot’ – 4 %. |
90 |
Pauillac by Latour 2022 |
Juodųjų serbentų aromato, gana tiesmukas, bet puikios išraiškos vynas. Juntama vanilė, saldymedis. Burnoje daug aksominių taninų, vynas vaisiškas, gaivus, uogiškas. Lengvai geriamas. |
91 |