Teisėjų komisijai buvo pateikti lengvi, bet sunkiai identifikuojami baltieji, vidutinio stoto ir galingi ąžuolo statinėse brandinti baltieji vynai, taip pat rožiniai ir įvairių stilių putojantys vynai. Aklai vyną degustavo 35 vertintojai. Jie buvo suskirstyti į penkias komisijas, kiekvienoje – po 7 narius (enologus ir žurnalistus). Per tris dienas degustavome 524 vynus iš visų dvidešimties Italijos regionų. Geresnės galimybės pažinti Italijos baltuosius vynus nė nesusapnuosi. Bet labiausiai man rūpėjo „Verdicchio“! Kadaise viename iš vyno vadovėlių perskaičiau, kad Markės „Verdicchio“ kvepia meškakrapiu (pankoliu) ir kitais žoliškais dalykais. Meškakrapio kvapas panašus į anyžių ir krapų. Štai šis juokingas žodis ir privertė mane penkerius metus svajoti apie „Verdicchio“, kol galų gale atsidūriau Markėje.
Markė yra centrinėje Italijoje, rytinėje Apeninų pusiasalio pakrantėje. Bet kokiame rašinyje apie šį regioną visų pirma minimas fantastiškas Adrijos pajūris. Markė, Emilija-Romanija, Abrucai ir Molizė sudaro Vidurio Rytų Italijos vyno regioną. Emilija-Romanija pirmiausia mums asocijuojasi su lambrusku. Abrucų įvaizdis Lietuvoje ir pasaulyje kur kas geresnis: dažnas yra ragavęs raudonojo „Montepulciano d‘Abruzzo“. Tačiau Markė nepelnytai mažai pažįstama.
Šį regioną lengva liaupsinti keliautojo žinyne. Apeninų grandinė sušvelnėja ir nusidriekia vilnijančiomis kalvomis, fėjos ir elfai neša dainas, melodijas, pasakas pajūrin. Įsibėgėjusios kalvos sušoka į Adriją ir virsta dramatiškomis uolomis, skaičiuojančiomis laivus ir jų laimikius.
Ilgas skardingas paplūdimys ir šviežios žuvies patiekalai dera su gaiviu, lengvu, rūgščiu baltuoju vynu. Netikiu, kad šią akimirką prisiminėte šildantį, svarų raudonąjį vyną... Tačiau vadovėlyje apie Markės vynus pirmiausia giriami raudonieji „Piceno“ ir „Conero“ vynai. O baltasis „Verdicchio“ – „tinkamas keliautojo troškuliui numalšinti“. Reikia pripažinti, kad pastaruoju metu šis vynas jau nebelaikomas tik mielu, neišrankiam turisto gomuriui patraukliu gėrimu. Čempionato metu jis buvo džiaugsmingai skelbiamas Markės ambasadoriumi! Nors „Verdicchio“ nesudaro nė 20 procentų regiono vyno produkcijos, tačiau ši uoga yra visų galų meistrė. Ar jums teko patirti, kad iš jos gaminama nuo kasdieniško lengvo iki ąžuolo statinėse brandinto svaraus, ilgaamžio vyno?! O kur dar saldūs desertiniai ir putojantys vynai! Dėl tokio universalumo ‘Verdicchio’ yra populiariausia baltųjų vynuogių veislė Markėje. Ji užima net 90 proc. baltųjų vynuogynų ploto, kitos veislės čia nereikalingos. Tačiau ‘Verdicchio’ tokia svarbi tik Markėje, kitur iš jos retai gaminamas šimtaprocentinis arba aukščiausios kokybės vynas.
Vyno stilių lemia ‘Verdicchio’ derliaus nokumas. Anksčiausiai nuskintas derlius naudojamas putojančio vyno gamybai, o vėlyvasis arba džiovintų uogų – desertiniam vynui. Kad ir kaip prinokusios būtų uogos, veislei būdingas didelis rūgštingumas išlieka ir suteikia vynui gaivos bei tvirtumo. Kokybiškas „Verdicchio“ vynas yra ryškaus aromato. Jaunas vynas kvepia baltais vaisiais: obuoliais, citrusais, dažniau persikais ir abrikosais, neretai pasitaiko žoliško stiliaus vynų, juose užuodžiau mėtos natelę. Dar juntami saldūs gėlių kvapai, brandesniuose vynuose atsiranda medaus, baltų vaisių uogienės, vaško, riešutų, anyžiaus kvapų.
Išskiriamos dvi svarbiausios DOC (Denominazione di Origine Controllata) kategorijos zonos. Didesnioji zona kalvotoje žemėje tarp Jezio miesto ir pajūrio, čia auginamos vynuogės „Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC“ vynui. Nokstančiam derliui didžiausią įtaką turi jūra. Jezio vynai nepaprastai vaisiški ir sultingi. Kita zona – Matelikos miesto apylinkės, nutolusios į pietvakarius nuo Jezio ir pakrantės. Čia kyla visai kitokie jausmai, kiti kvapai žadina vaizduotę. Vietiniai dažniau valgo mėsą. Skiriasi ne tik kasdienis racionas, jūros vėją taip pat keičia žemyninis klimatas. Dirva ypač turtinga mineralų. Gamtos dovanas perima „Verdicchio di Matellica DOC“ vynas – tauriai sausas, elegantiškai švarus, be galo minerališkas. Vertindama šių vynų jėgą ir minerališkumą nevalingai prisimenu Pietų Burgundijos baltuosius... Ąžuolo statinėse brandinti Matelikos „Verdicchio“ kartais pilstomi ir į magnum butelius (1,5 l talpos). Ragauti juos ypač įdomu. O keletą metų palaikyti vyno rūsyje šie „magnumai“ taptų tikru lobiu ir įdomybe. Taip pat ir retenybe. Matelikos zonoje pagaminama gerokai mažiau vyno nei Jezyje.
Šiais metais įvykusiame 10-ajame Vyno prie žuvies čempionate pasižymėjo bent 20 „Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC“ vynų ir vienas „Verdicchio di Matellica DOC“. Tačiau šis santykis atspindi tik kiekį, o ne kokybę. Pranašaujama, kad abi zonos netrukus įgis aukščiausią Italijos vyno kontrolės sistemoje kategoriją – DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), vadinasi šių vynuogių auginimas ir vyno darymas bus saistomas dar griežtesnių reikalavimų.
Bronzos medalį pelnė vienas putojantis Markės „Verdicchio“, kitam įteiktas garbės pažymėjimas. Putojančio vyno gamybos tradicija Markėje labai sena, bet jis nėra toks populiarus, kaip Veneto „Prosecco“. Kasdienai dažniau pasirenkamas neputojantis „Verdicchio“. Tačiau keliaujant po Markę šio specifinio produkto verta paieškoti. Gaminami ir vieno derliaus putojantys „Verdicchio“.
Vėlyvojo derliaus saldieji vynai ne mažiau įspūdingi. Jie ypač aromatingi ir intensyvūs, kvepiantys medumi ir migdolų riešutais, užburiantys gaiva dėl natūraliai aukštos vynuogių rūgšties.
Kasdien prie šviežios žuvies patiekiamas bazinis neputojantis „Verdicchio“ vynas. Jis sausas ir gaivus, žoliškas ir kiek karstelintis. Gana geros kokybės už neaukštą kainą. Šis pietų palydovas puikiai padėjo mums doroti šviežią žuvį ir jūros gėrybes...
Skrendant namo mane staiga apėmė dar viena pokyčių Markėje nuojauta. Markės raudonieji gaminami iš ‘Sangiovese’ ir ‘Montepulciano’ derinio. ‘Sangiovese’ vynuogynuose dominuoja, bet man pasirodė, kad pastaruoju metu vyndariams labiau patinka ‘Montepulciano’ vynuogės ir jų dalis vyne didėja. Netrukus vėl vyksiu į Markę, kad galėčiau jums parašyti apie vadovėlio liaupsinamus raudonuosius šio krašto vynus.
Geriausieji čempionato „Verdicchio“ vynai:
Sidabro medalis
Neputojantys baltieji, brandinti ąžuolo statinėje, DOC arba DOCG kategorijos
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO RISERVA „SALMARIANO“ 2006
Gamintojas – GIOVANNI E FRANCESCA MAROTTI CAMPI SS
Garbės diplomas
Neputojantys baltieji, brandinti ąžuolo statinėje, DOC arba DOCG kategorijos
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO RISERVA "SAN SISTO" 2005
Gamintojas – FAZI BATTAGLIA SOC.AGR.SRL
VERDICCHIO DI MATELLICA DOC RISERVA "CAMBRUGIANO" 2006
Gamintojas – BELISARIO C. S. DI MATELICA E CERRETO D'ESI
Garbės diplomas
Neputojantys baltieji, DOC arba DOCG kategorijos
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO 2008
Gamintojas – FATTORIA LA VIALLA DI G.A. & B.LO FRANCO SOC. AGR. SEMPLICE
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO 2008
Gamintojas – MARCONI VINI SRL
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO 2008
Gamintojas – SOC. AGR. SARTARELLI DI SARTARELLI D. E CHIACCHIARINI P.
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO „ALBIANO“ 2008
Gamintojas – GIOVANNI E FRANCESCA MAROTTI CAMPI SS
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO „CASTELVERDE“ 2007
Gamintojas – AGRICOLA CONTE LEOPARDI DITTAJUTI
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO „LAURETO“ 2008
Gamintojas – BADIALI E CANDELARESI DI RONCONI SAMUELE & C SNC
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO „LE VAGLIE“ 2008
Gamintojas – SANTA BARBARA SRL
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO SUPERIORE 2007
Gamintojas – MANCINELLI STEFANO
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO SUPERIORE 2007
Gamintojas – MARCONI VINI SRL
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO SUPERIORE „BACHERO“ 2008
Gamintojas – S.PIERSANTI E C.SNC
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO SUPERIORE „CIMA SIGNORIA“ 2008
Gamintojas – ZACCAGNINI DI CERIONI LIVIA E C
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO SUPERIORE "EKEOS" 2008
Gamintojas – FAZI BATTAGLIA SOC. AGR. SRL
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO SUPERIORE „LE MOIE“ 2008
Gamintojas – FAZI BATTAGLIA SOC. AGR. SRL
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO SUPERIORE „MONTESECCO“ 2008
Gamintojas – SOC. AGR. MONTECAPPONE COLLI DI JESI SRL
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO SUPERIORE „PALLIO DI SAN FLORINO“ 2008
Gamintojas – LA VITE S.P.A MONTESCHIAVO
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO SUPERIORE „SAN MICHELE DELLA GHIFFA“ 2006
Gamintojas – AZ. AGR. LOMBARDI ANTONIETTA
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO SUPERIORE „TRALIVIO“ 2007
Gamintojas – SOC. AGR. SARTARELLI DI SARTARELLI D. E CHIACCHIARINI P.
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC CLASSICO SUPERIORE „VERDE CA'RUPTAE“ 2008
Gamintojas – TERRE CORTESI MONCARO S.C.A.
VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI DOC RISERVA „VERDEMARE“ 2007
Gamintojas – AZ. AGR. MEZZANOTTE SANDRINO
Bronzos medalis
Baltieji putojantys, pagaminti klasikiniu metodu
VINO SPUMANTE EXTRA BRUT RISERVA 2005
Gamintojas – CASA VIN. GIOACCHINO GAROFOLI S.P.A.
Garbės diplomas
Baltieji putojantys, pagaminti Charmant metodu
VINO SPUMANTE BRUT „MANCINI“ N.D.
Gamintojas – AZ. AGR. MANCINI