„Verdicchio“ iš Markės patenka į geriausių Italijos baltųjų vynų penketuką. Ir nors ilgai buvo manoma, kad tai ta pati pabodusi, visoje Italijoje auganti ‘Trebbiano‘, dabar jau aišku, kad vyno gerumą lemia unikali vynuogių veislė. „Collisioni 2017” festivalyje paragavus 30 skirtingų „Verdicchio“ (vyno vertinimai pateikiami) peršasi keli apibendrinimai, padėsiantys tiems, kurie nori tokio vyno nusipirkti.
Kaip dabar madinga, pasigilinkime į genetiką, nes nieko nežinodami apie DNR galime nusišnekėti – supainioti skirtingas veisles, o vyno skoniui nieko nėra svarbiau už vynuoges.
Taigi, 2001-aisiais Massimo Labra iš Milano universiteto išsiaiškino, kad didelės ‘Trebbiano‘ šeimos vynuogės genetiškai nėra giminingos, išskyrus dvi veisles: ‘Verdicchio‘ ir ‘Trebbiano di Soave‘. Visi kiti bendravardžiai – ‘Trebbiano Abruzzese‘, ‘Trebbiano di Spagna‘, ‘Trebbiano di Lugana‘, ‘Trebbiano Romagnolo‘, ‘Trebbiano Spoletino‘, ‘Trebbiano Toscano‘ yra skirtingos vynuogių veislės. Artimiausia ‘Verdicchio‘ ir ‘Trebbiano di Soave‘ buvo laikoma ‘Trebbiano di Lugana‘. 2008-aisiais įrodyta, kad ši veislė, vietinių Lombardijoje dar vadinama ‘Turbiana‘, genetiškai yra identiška ‘Verdicchio‘. Už daugelį kitų ‘Trebbiano‘ mūsų ‘Verdicchio‘-‘Turbiana‘-‘Trebbiano di Soave‘ yra svaresnė, labiau prieskoniška, riešutiška, o ne vaisiška. Jai būdingas didelis vynuogių rūgšties kiekis (kita svarbi vynuogių uogose esanti rūgštis yra obuolių), o ji neišnyksta ir vynuogėms gerai prinokus (obuolių rūgšties, uogoms prinokus, gali labai sumažėti). Todėl gero „Verdicchio“ skonyje dera gaivi rūgštis ir prinokusių vaisių – apelsinų, ananasų, mandarinų, cidonijų, kriaušių aromatas. Net malolaktinis virsmas rūgšties nesumažina. Todėl iš ‚Verdicchio‘ labai tinka gaminti ne tik sausą, bet ir harmoningą saldųjį passito vyną bei putojantį (XIX a. vidury Markėje jo padarydavo ne mažiau nei proseko, o šiandien vyndariai bent 9 mėnesius putojantį spumante vyną privalo brandinti ant mielių nuosėdų).
‘Verdicchio‘ Markėje minima nuo XV amžiaus. Šiais laikais dviejose apeliacijose ji yra svarbiausia baltųjų vynuogių veislė: Verdicchio dei Castelli di Jesi yra netoli jūros, smėlingo dirvožemio, o Verdicchio di Matelica – aukščiau kalvose įsikūrusi vos 250 ha ploto apeliacija, kurioje dirva kalkinga, molinga.
Verdicchio di Matelica gamina tik 25 gamintojai. Apeliacija yra tolėliau nuo jūros, svarbiausias jos slėnis Alta Valėzina (Alta Vallesina) tęsiasi iš šiaurės į pietus, todėl šiltas oras nuo Adrijos jūros rytuose neatslenka iki Matelikos. Čia formuojasi vėsesnis žemyninis klimatas su ilgesniu vegetaciniu laikotarpiu. Vynmedžiai užmezga mažiau uogų, jos sirpsta lėčiau ir išlieka labai gaivios iki pat derliaus nuėmimo. Paprastas „Verdicchio di Matelica“ vynas turėtų patikti austrių ir šabli mėgėjams. Dažnai jis būna apie 12,5–13 % alkoholio ir neturi jokių brandinimo ąžuolo statinėse požymių.
Vynas | Vertinimas (balais) | Komentaras |
La Monacesca Verdicchio di Matelica DOC 2015 | 90 |
Gaivus, gana struktūriškas (6 mėn. laikytas su mielių nuosėdomis). Saldžiai kvepia citrinomis, apelsinais. |
Belisario Bio Vigneti B Verdicchio di Matelica DOC 2016 | 89 |
Plieninė rūgštis, labai sausas. Obuolių, melionų, žalių migdolų aromatas. Ilga, lėta fermentacija. |
O štai vynui Verdicchio di Matelica Riserva uogos skinamos vėliau (20 dienų vėliau, palyginti su žemiau aprašytu „Verdicchio dei Castelli di Jesi“), vynas brandinamas bent 18 mėnesių, atrodo rimčiau: prinokusių balti vaisių kvapas, burnoje svarus, koncentruotas.
Vynas | Vertinimas (balais) | Komentaras |
La Monacesca Mirum Verdicchio di Matelica Riserva DOCG 2014 |
92,5 |
Cidonijos, kriaušės, melionai, saldžiarūgštis spatlese skonis. Gaivus, svarus, minerališkas, ilgai trunkančio poskonio. |
Belisario Cambrugano Verdicchio di Matelica Riserva DOCG 2014 | 92 | Medus, prinokę persikai, kriaušės, ananasai, bergamočių žiedlapiai. Svarus, koncentruotas ir gaivus. Ąžuolas (1 metai, 25 % naujo) gerai integruotas. |
Vynui Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico ir Superiore vynuogės auginamos arčiau jūros, taigi ten šilčiau, dirva smėlinga, biri, kalkinga, anksti įšyla. Dešimt kartų už Mateliką didesnėje apeliacijoje vyno įvairovė taip pat didelė. Nežiūrint to, vyrauja harmoningas vaisiškumas, lengvai geriamo baltojo vyno stilius. Didelio skirtumo tarp Classico ir Superiore nereiktų ieškoti, svarbiau gamintojo požiūris. Tačiau jei vynas palaikomas ąžuolo statinėse, jis darosi panašus į Riserva. Tokio vyno vertinimai pateikiami žemiau kartu su „Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Riserva DOCG“ vertinimu.
Vynas | Vertinimas (balais) | Komentaras |
Montecappone AD 1194 Federico II Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2015 | 91 | Apelsinai, citrinos, šalavijai. Labai gaivus, svarus, burnoje aliejiškas. |
Sabbionare Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 | 90 | Kvepia kriaušėmis, džiovintais šalavijais. Labai gaivus, labai vaisiškas ir svarus. Citrinų poskonis. Fermentuojamas 16 °C temperatūroje. |
Bucci Classico Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 | 90 |
20 metų ekologiškas. Klasikinis šalavijų, prinokusių citrinų, šieno aromatas. Burnoje labai koncentruotas ir gaivus, ilgai trunkantis poskonis, dominuoja saldūs kvapai. |
Garofolli Podium Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2015 | 90 | Persikai, dūmas, fermentinis sūris. Gaivus, tekstūriškas, prieskoniškas ir platus. Džiovintų šalavijų poskonis. Vienas iš pirmųjų Markės vynų Lietuvoje: buvo parduodamas jau prieš 20 metų. |
Fulvia Tombolini Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2015 | 89 |
Prinokę vaisiai, vanilė, apelsinų požievis, migdolai, apelsinų cukatai. Svaresnis, platus, minerališkas. 6–8 mėnesiai su mielių nuosėdomis. Fermentuojama 13,5 °C temperatūroje. |
Sartarelli Classico Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 |
89 |
Intensyvus persikų, kriaušių, narcizų ir šalavijų aromatas. Gaivus, subalansuotas, koncentruotas, ilgai trunkančio poskonio. |
Umani Ronci Bio Casal di Serra Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 | 89 | Spalva kinta į oranžinę. Labai koncentruotas, sirpių vaisių aromatas, saldžiarūgštis, minerališkas skonis. |
Casalfarneto Fontevecchia Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 |
88 | Kvepia žaliais migdolais, šalavijais, melionais. Gaivus, fenoliškas, asketiškas. |
Monte Schiavo Pallio Di San Floriano Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 | 88 | Migdolai, mandarinai, saldūs prieskoniai, melionai. Migdoliška pabaiga. Vynas brandintas su mielių nuosėdomis 5 mėnesius. |
Sabbionare Filetto Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC 2016 | 88 | Mandarinų, sausainių, migdolų aromatas, gaivus, bet „apskritas“, koncentruotas. |
Tenuta di Tavignano Villa Torre Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 |
88 |
Džiovinti vaisiai, migdolai. Dūmo nata. Gaivus, fenoliškas, kalkingas. Elegantiško ir labai natūralaus skonio. |
Colonnara Bio Cuapro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2015 | 87 | Prinokusios citrinos, ledinukai, minerališkas, su dūmo nata. Maloniai neutralus. Koopertatyvo gamyba. |
Moncaro Vele Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC 2016 | 87 | Gaivus, vos juntamas saldumas. Persikai, agrastai, citrina, žali migdolų riešutai. |
Vynai, padaryti panašiu stiliumi į Riserva ir pats Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Riserva DOCG metais ilgiau išbūna vyninėje, neretai brandinami ąžuolo statinėse (minimalus brandinimas prieš parduodant – 18 mėn., iš jų 6 mėn. butelyje), kurių nedidelė dalis gali būti naujos. Todėl vaisių aromatą akivaizdžiai papildo vaniliniai ąžuolo statinių tonai.
Vynas | Vertinimas (balais) | Komentaras |
La Monacesca Mirum Verdicchio di Matelica Riserva DOCG 2014 |
92,5 |
Cidonijos, kriaušės, melionai, saldžiarūgštis spatlese skonis. Gaivus, svarus, minerališkas, ilgai trunkančio poskonio. |
Belisario Cambrugano Verdicchio di Matelica Riserva DOCG 2014 | 92 | Medus, prinokę persikai, kriaušės, ananasai, bergamočių žiedlapiai. Svarus, koncentruotas ir gaivus. Ąžuolas (1 metai, 25 % naujo) gerai integruotas. |
Montecappone AD 1194 Federico II Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2015 | 91 | Apelsinai, citrinos, šalavijai. Labai gaivus, svarus, burnoje aliejiškas. |
Sabbionare Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 | 90 | Kvepia kriaušėmis, džiovintais šalavijais. Labai gaivus, labai vaisiškas ir svarus. Citrinų poskonis. Fermentuojamas 16 °C temperatūroje. |
Bucci Classico Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 | 90 |
20 metų ekologiškas. Klasikinis šalavijų, prinokusių citrinų, šieno aromatas. Burnoje labai koncentruotas ir gaivus, ilgai trunkantis poskonis, dominuoja saldūs kvapai. |
Garofolli Podium Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2015 | 90 | Persikai, dūmas, fermentinis sūris. Gaivus, tekstūriškas, prieskoniškas ir platus. Džiovintų šalavijų poskonis. Vienas iš pirmųjų Markės vynų Lietuvoje: buvo parduodamas jau prieš 20 metų. |
Fulvia Tombolini Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2015 | 89 |
Prinokę vaisiai, vanilė, apelsinų požievis, migdolai, apelsinų cukatai. Svaresnis, platus, minerališkas. 6–8 mėnesiai su mielių nuosėdomis. Fermentuojama 13,5 °C temperatūroje. |
Sartarelli Classico Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 |
89 |
Intensyvus persikų, kriaušių, narcizų ir šalavijų aromatas. Gaivus, subalansuotas, koncentruotas, ilgai trunkančio poskonio. |
Umani Ronci Bio Casal di Serra Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 | 89 | Spalva kinta į oranžinę. Labai koncentruotas, sirpių vaisių aromatas, saldžiarūgštis, minerališkas skonis. |
Casalfarneto Fontevecchia Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 |
88 | Kvepia žaliais migdolais, šalavijais, melionais. Gaivus, fenoliškas, asketiškas. |
Monte Schiavo Pallio Di San Floriano Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 | 88 | Migdolai, mandarinai, saldūs prieskoniai, melionai. Migdoliška pabaiga. Vynas brandintas su mielių nuosėdomis 5 mėnesius. |
Sabbionare Filetto Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC 2016 | 88 | Mandarinų, sausainių, migdolų aromatas, gaivus, bet „apskritas“, koncentruotas. |
Tenuta di Tavignano Villa Torre Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2016 |
88 |
Džiovinti vaisiai, migdolai. Dūmo nata. Gaivus, fenoliškas, kalkingas. Elegantiško ir labai natūralaus skonio. |
Colonnara Bio Cuapro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2015 | 87 | Prinokusios citrinos, ledinukai, minerališkas, su dūmo nata. Maloniai neutralus. Koopertatyvo gamyba. |
Moncaro Vele Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC 2016 | 87 | Gaivus, vos juntamas saldumas. Persikai, agrastai, citrina, žali migdolų riešutai. |
Bucci Villa Bucci Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Riserva DOCG 2013 | 94 | Klasikiniai džiovintų kriaušių, migdolų riešutų, vaisių aromatai. Labai gaivus, svarus ir vaisiškas. Ypač ilgai trunkantis poskonis. |
Di Tavignano Misco Riserva Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Riserva DOCG 2015 | 92 | Kvepia rožėmis, džiovintais geltonais vaisiais. Ąžuolinis, riešutiškas stilius. Koncentruotas. Gaivus, svarus ir vaisiškas. Puikiai integruotas ąžuolas, ilgai trunkantis poskonis. Vynuogės skintos rugpjūčio pabaigoje. Fermentacija vykdoma 20 °C temperatūroje, 6 mėn. su mielių nuosėdomis. |
Garofoli Serra Fiorese Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Riserva DOCG 2013 | 92 | Kvepia migdolais, riešutais, medumi, gėlėmis. Gaivus ir vaisiškas, labai ilgo poskonio. Fermentuotas ir metus brandintas ąžuolo statinėse, iš jų 20 % naujos |
Sartarelli Balciana Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2014 | 92 | Aukso spalvos, kvepia medumi, džiovintais persikais, ananasais. Svarus, saldžių vaisių skonio. Tačiau sausas. |
Moncaro Vigna Novali Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Riserva DOCG 2013 | 91 | Klasikinio stiliaus, dūmų, obuolių, cidonijų, melionų aromato. Šiek tiek šildo burnoje. |
Casalfarneto Cirsio Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Riserva DOCG 2013 | 90 | Brandus riešutų, vanilės, saldžių prieskonių, bergamočių, ananasų aromatas. Minkštas, mėsingas. Fermentuotas ąžuolo statinėse. Trečdalis vynuogių skintos vėliau. |
Fulvia Tambolini Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Riserva DOCG 2014 | 90 | Švieži persikai, prinokę obuoliai, keptos cidonijos. Gaivus, svarus, mėsingas. Dūmiškas. Skinta spalio 20 d. |
Santa Barbara Stefano Antonucci Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2015 | 89 |
Vanilė, kriaušės, džiovinti šalavijai, saldūs prieskoniai, geltoni vaisiai. Labai gaivus, svarus, ąžuolinis. Pabaigoje juntamas migdolų ir akacijų medaus aromatas. 10 mėn. ąžuolo statinėse. Ilga 30 dienų fermentacija. |
Monte Schiavo Le Giuncare Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2015 | 88 |
Oda, ąžuolo vanilė, riešutai. Skinta spalio pabaigoje. Dalis vyno 14 mėn. brandinta ąžuolo statinaitėse su mielių nuosėdomis. |
Montecappone Utopia Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC 2014 | 88 |
Labai prieskoniškas, gaivus, struktūriškas. |
‘Verdicchio‘ – prieskoniška, sūrstelėjusi, migdolais kvepianti itališka vynuogių veislė, pasižyminti visais taurių vynuogių požymiais: sėkmingai bręsta butelyje, atspindi auginimo vietos sąlygas, iš jų gali būti gaminamas ne vieno stiliaus vynas, gerai tinka brandinimui ąžuolo statinėse ir ilgam sąlyčiui su mielių nuosėdomis. Markėje 15 proc. vyno yra ekologiškas. Per artimiausius metus skaičius pasieks 40–50 %, nes vynmedžių auginimo sąlygos idealios. Taigi „Verdicchio“ vynas tik gerės. Lieka tik išsirinkti jums patinkantį vyną:
- „Verdicchio di Matelica“ – gaivus, plieninis, lengvas;
- „Verdicchio di Matelica Riserva“ – koncentruotas, nokus ir gaivus;
- „Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico“ – vaisiškas ir natūralus, harmoningas;
- „Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva“ – svarus, prieskoniškas, mėsingas, neretai ąžuolinis.
Ir mėgautis tuo, ką Italija gali pasiūlyti geriausio.