Vasario 24 d., pirmadienį, Rygoje vyko pirmasis vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine+Dessert Latvia 2025“. Trylika geriausių šalies restoranų pristatė savo kūrinius restorane „Whitehouse“. Geriausio derinio titulą ir pagrindinį prizą – „Auksinę šakutę“ – laimėjo restoranas iš Cėsių – „Kest“. Sidabrinė šakutė atiteko restorano „Barents“ komandai, o trečiąją vietą užėmė restoranas „Max Cekot Kitchen“.
„Tokio dalyvių entuziazmo tikrai nesitikėjome“, – sakė varžybų iniciatorius, „Vyno klubo“ bendrasavininkas Arūnas Starkus. – „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų šefai ir konditeriai, tituluočiausi someljė priėmė kvietimą stiprinti desertų kultūrą šalyje ir viešai pasirodyti varžybose su savo geriausiais patiekalais. Todėl varžybų nugalėtojų sąrašas yra puikus gastronominių kelionių gidas saldumynų mėgėjams. Toks, kokio iki šiol trūksta visose šalyse – joks restoranų gidas atskirai nevertina desertų.“
Aukščiausias konkurso apdovanojimas – „Auksinė šakutė“ – įteiktas restorano „Kest“ komandai už išskirtinį „Bičių džiaugsmo“ ir svarainių bei obuolių putojančio vyno iš Tervetės vyninės derinį. Iš pirmo žvilgsnio nesudėtingas desertas, pagamintas iš medaus, grietinės, šaltalankių žėlė, lazdyno riešutų, vertinimo komisijai ir žiūrovams buvo pristatytas dūzgiant bitėms. „Maisto ir vyno derinimas yra pagrindinė restorano „Kest“ koncepcija. Ypatingą dėmesį skiriame tam, kad skoniai ir gėrimai papildytų ir sustiprintų vienas kitą. Todėl dalyvavimas šiame konkurse mums buvo ypač svarbus – jis suteikė galimybę parodyti, kaip skonių dermė gali tapti tikra meno forma“, – dalijosi Māris Jansons, restorano „Kest“ šefas ir bendrasavininkas.
Marcis Gaujenietis nuotr
Bičių džiaugsmas su Tervetės vyninės vynu Roberto Daskevičiaus nuotr.
Be geriausių derinių, vertinimo komisija skyrė ir specialius prizus. Geriausias latviškas desertas už autentiškiausią nacionalinių tradicijų interpretaciją atiteko restoranui „Pavāru māja Ligatnē“ už desertą „Līgatnės skonis“, kurio visos sudėtinės dalys – su gilėmis. Lengviausio derinio prizas, kurį pristatė mineralinis vanduo „Akvilė“, teko restorano „Barents“ komandai už derinį „Elegantiška kriaušė“ (kriaušių musas su medaus skrudučiu, baltame vyne virta kriaušė, vanilė, šokolado ir konjako padažas) ir „Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben Auslesse 2018“, kuris išsiskyrė palyginti negausiu saldumu ir vaisiškumu. Be to, komanda buvo apdovanota Sidabrine šakute – pelnė antrąją vietą ir pagrindinėje įskaitoje. „Džiaugiamės, kad varžybos „Wine + Dessert“ patikėjo „Akvilės“ prekės ženklu. Mūsų specialus apdovanojimas „Lengviausio derinio“ kategorijoje pabrėžia puikią skonių pusiausvyrą ir dalyvių kūrybiškumą.“ – sakė „Akvilės“ atstovė.
Geriausiu konkurse pripažintas vynas – „Chateau d'Yquem 2010“ iš Soterno, Prancūzijoje. Jį pateikusiam restoranui „Max Cekot Kitchen“ įteiktas specialus prizas, kurį pristatė „Liebherr“. Bronzinė šakutė – trečios vietos prizas šiai komandai – buvo įteiktas už šio vyno derinimą su desertu „Kol gamta miega“ (moliūgas, svarainis, bičių duonelė, lazdyno riešutai, šaltalankiai). „Tikime, kad tinkamas vyno laikymas yra raktas į viso jo potencialo atskleidimą. „Liebherr“ vyno spintos suteikia idealias sąlygas unikalioms vyno savybėms išsaugoti“, – pabrėžė „Liebherr“ atstovai.
Barents komanda. Marcis Gaujenietis nuotr
Elegantiškos kriaušės ir minerališko Gruner Veltliner simfonija. Roberto Daskevičiaus nuotr.
Max Cekot Kitchen komanda. Marcis Gaujenietis nuotr
Desertas "Kai gamta miega" ir "Chateau D'Yquem 2010". Roberto Daskevičiaus nuotr.
Tarptautinę vertinimo komisiją sudarė: Arūnas Starkus (Lietuva), Vyno žurnalo vyriausiasis redaktorius ir „Wine+Dessert International“ įkūrėjas, Aivaras Hansonas (Estija), „Falstaff Nordic“ vyriausiasis redaktorius, Aigars Nords (Latvija), „Riga Wine & Champagne“, „Burbulu Parads“, „Latvian Wine of the Year“ ir „Baltic Wine & Drinks Awards“ įkūrėjas, Dominika Zagrodzka (Lenkija), „Kukbuk.pl“ redaktorė, Arminas Darasevičius – Lietuvos someljė asociacijos prezidentas ir daugkartinis „Wine+Dessert Lietuva“ nugalėtojas, Jānis Kalkis – Latvijos someljė asociacijos prezidentas, Ērika Šmeļkova, „L'Officiel Baltic“ kūrybos redaktorė, Egita Segliņa, „Delfi Lifestyle“ vyriausioji redaktorė, ir Guzal Said, viena iš „Registan“ įkūrėjų ir „ButterDinnerClub“ kūrybos vadovė.
Vertinimo komisija. Marcis Gaujenietis nuotr
Organizatoriai. Marcis Gaujenietis nuotr
„Šio konkurso rezultatai yra ne tik geras orientyras desertus mėgstantiems vartotojams. Jie Lietuvoje padėjo atsirasti itin konkurencingai ir kūrybingai desertų kultūrai. Tai puiki virėjų, someljė, vyno gamintojų ir platintojų bendradarbiavimo platforma“, – komentavo Arminas Darasevičius. „Lenkijoje panašaus konkurso nėra, tačiau, matydama tai, ką galima padaryti su desertais ir vynu, norėčiau, kad čempionatas „Wine+Dessert“ vyktų ir Lenkijoje“, – sakė Dominika Zagrodzka.
Konkurse dalyvavo ir šie restoranai: „John Chef's Hall“ (Ryga, 4 vieta), „36.line Grill Restaurant“ (Jūrmala, 5 vieta), „Whitehouse“ (6 vieta), „Entresol“, „Light house Jurmala“, „Annas Hotel“, „Harper Woolf“, „Chef's Corner Restaurant & Bar“, „3 Pavāru Restorāns“.
Konkursą organizavo Lietuvoje įsteiga „Wine+Dessert International“, bendradarbiaudama su Latvijos someljė asociacija ir „Pavāru Klubs“ (virėjų asociacija), padedant Irinos Rakevič vyno mokyklai ir agentūrai „JScom“. Kitas „Wine + Dessert“ vyks šiemet Estijoje, vėliau – kitose Europos šalyse. Organizatoriai planuoja plėsti projekto aprėptį ir sugrąžinti saldžiam vynui ir desertui ankstesnę šlovę, bei vartotojų dėmesį.
"Vyno klubo" komanda - pagrindiniai čempionato organizatoriai ir rėmėjai. Marcis Gaujenietis nuotr
Daugiau informacijos: www.bestdessertandwine.com