Rygoje įvyko pirmasis vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine + Dessert Latvia 2025“, kurį organizavo „Vyno klubas“. Trylika geriausių kaimyninės šalies restoranų tarptautinei komisijai pristatė savo išpuoselėtus vyno ir desertų derinius, tarp kurių geriausiu pripažintas Cėsių restorano „Kest“ derinys, antrą vietą užėmė Rygos restorano „Barents“ derinys, o trečiąją vietą – „Michelin“ žvaigždute įvertinto „Max Cekot Kitchen“ derinys.
Tokio dalyvių entuziazmo pirmame čempionate buvo sunku tikėtis: „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų šefai ir konditeriai, tituluočiausi someljė priėmė kvietimą stiprinti desertų kultūrą šalyje, pasirodyti su savo geriausiais patiekalais. Todėl varžybų nugalėtojų sąrašas yra puikus gastronominių kelionių gidas saldumynų mėgėjams. Toks, kokio iki šiol trūksta visose šalyse – joks restoranų gidas atskirai nevertina desertų.
Lietuvoje vyno ir desertų derinių čempionatas organizuojamas nuo 2010 metų. Todėl mūsų šalyje saldaus vyno pasiūla yra milžiniška, lyginant su kaimyninėmis šalimis, o desertai labai įvairūs, kūrybingi ir dažniausiai puikiai priderinti ir prie saldaus vyno. Restoranai, laimintys „Wine + Dessert“ čempionatuose gali pasidžiaugti ir keliskart išaugusiu desertų ir saldaus vyno pardavimu. Todėl, anot varžybų iniciatoriaus Arūno Starkaus, analogiškus pokyčius Lietuvos vyno kultūros puoselėtojų komanda nusprendė eksportuoti iš pradžių į Latviją, o vėliau ir į Estiją – taip ateity bus sukurtas Baltijos desertų kelias.
Tarptautinę vertinimo komisiją sudarė: Arūnas Starkus (Lietuva), Aivars Hansons (Estija), Aigars Nords (Latvija),
Dominika Zagrodzka (Lenkija), Arminas Darasevičius (Lietuva), Jānis Kaļķis (Latvija),Ērika Šmeļkova (Latvija),
Egita Segliņa (Latvija), Guzal Said (Latvija).
Latvijoje kelias ypatingai vingiuotas: net 5 iš dalyvavusių restoranų buvo ne iš Rygos, o iš Cėsių, Lygatnės, Jūrmalos. „Auksinė šakutė“ iškeliavo į Cėsis, o prizas už geriausią latvišką desertą – į Lygatnę. Gal todėl konditeriai pristatė seniai gaminamus ir labai gerai parduodamus desertus. Tai gera pradžia. Ypač jei desertą puikiai papildo vynas: „Annas Hotel“ restoranas dešimtmetį parduodamą kokosų skonio desertą derino su Luaros saldžiuoju „Chenin Blanc“, nugalėtojas „Kest“ naują skonį sukūrė seniausią restorano desertą „Bitininko džiaugsmas“ derindamas su latvišku putojančiu svarainių ir obuolių vynu. Nugalėtojai, kaip visada, demonstravo ne tik puikią dermę, bet kai ką daugiau: derinio skonis evoliucionavo, subtiliai skleidėsi, „kalbėjo“ (Barents), derinys pakylėdavo gurmanišką patirtį į naują suvokimo lygį (Max Cekots Kitchen), derinys buvo netikėtas, maloniai stebinantis (36.line Grill Restaurant), įdomiai, įtraukiančiai, konceptualiai patiektas (John Chef’s Hall).
Buvo tiesiog puikių klasikinių derinių: „Sicilijos kriaušės“ desertas su muskatiniu „Planeta Passito di Notto“ (Chef`s Corner), „Švyturio brizo“ morengas su lengvu „Quinta do Folgorosa“ (Lighthouse),, ar „Tamsus (šokoladinis) saldumas“ su raudonuoju „Tenuta Ulisse Passito Rosso (3 pavāru restorans), šokoladinė „Vidurnakčio rapsodija“ su galingu „Niepoort 20 YO Tawny“ portu (Whitehouse). Tikėtina, kad kitąmet daugiau desertų ir derinių bus specialiai kuriami čempionatui, taigi prasidės dar greitesnis desertų kultūros augimas.
Teisėjus maloniai nustebino deriniai su latvišku vynu: pirmoji vieta tarp derinių (Tērvete vīni) ir netiesiogiai tarp nugalėtojų Lygatnės vyninės latviškų obuolių ledo vynas, prabangiai pagamintas iš šaldytų obuolių, kuris buvo patiektas su geriausiu latvišku (Pavāru Māja Līgatnē) gilių desertu. Apskritai vyno įvairovė čempionate tikrai didelė: klasikiniai portas (Niepoort), soternas (Chateau D’Yquem 2010!), „Coteaux du Layon“ (Domaine des Deux Vallees), „Pedro Ximenez“ (Lustau), „Recioto della Valpolicella“ (Villa Girardi) ir retesni, kaip austriškas saldus „Gruner Veltliner“ (Bründlmayer), portugališkas iš Lisabonos regiono (Folgorosa), sėkmingi atskirų vyninių produktai: „Planeta Passito di Noto“, „Tenuta Ulisse Passito Rosso“, o saldus šampanas „Veuve Clicquot Rich“ panaudotas net du kartus – Latvijoje stipri šampano kultūra.
Varžybas organizavo „Vyno klubas“, bendradarbiaudamas su Latvijos someljė asociacija ir „Pavāru Klubs“ (virėjų asociacija), padedant Irinos Rakevič vyno mokyklai ir agentūrai „JScom“. Rėmėjai: mineralinis vanduo „Akvilė”, „Liebherr“.
1 vieta („Auksinė šakutė“) – Cėsių restoranui „Kest”(Maris Jansons, Ingūna Majore). Desertas „Bitininko džiaugsmas“
su latvišku vyninės „Tērvete vīni“ putojančiu svarainių ir obuolių vynu. Desertas, pagamintas iš medaus, grietinės,
šaltalankių želės, lazdynų riešutų, vertinimo komisijai ir žiūrovams buvo pristatytas dūzgiant bitėms
2 vieta („Sidabrinė šakutė“) ir lengviausio derinio prizas – Rygos restoranui „Barents“ (Reina Paula Ivanova, Mykhailo Beresnev,
Emīlija Zelma Gārša, Laura Podgurska).Desertas „Elegantiška kriaušė“ (kriaušių musas su medaus skrudučiu, baltame vyne virta kriaušė,
vanilė, šokolado ir konjako padažas) su austrišku „Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben Auslesse 2018“
3 vieta („Bronzinė šakutė“) ir geriausio vyno prizas – Rygos restoranui „Max Cekot Kitchen“(Maksims Cekots,
Uldis Grigalis, Daina Pope Gulbe, Ričards Gabriels Vilinskis, Natalja Cekote). Desertas „Kol gamta miega“ (moliūgai,
svarainiai, bičių žiedadulkės, lazdynų riešutai, šaltalankiai) su prancūzišku „Château d’Yquem 2010“