2009-ieji įėjo į istoriją ne tik dėl ypatingai gero ir sirpaus derliaus, bet ir dėl ypač didelio bordo kainų šuolio. Anuomet būta labai daug spekuliacijų ir diskusijų apie itin aukštą vyno kokybę ir jo (ne)ilgaamžiškumą. Tad kaip tų metų derliaus vynas atrodo dabar, 2019-aisiais, praėjus dešimtmečiui?
Nuo pat vynmedžių augimo ciklo pradžios 2009-ieji buvo dosnūs: kovą Bordo regionas lepinosi didesne, nei įprasta, temperatūra ir net 220 val saulėkaitos. Nors balandį šiek tiek palynojo, visgi šilti orai kaipmat grįžo. Vynmedžiai labai tolygiai sužydėjo gegužės gale–birželio pradžioje. Tiesa, gegužę penktadalį regiono nusiaubė nuožmi kruša. Vasara buvo šilta ir saulėta, tad vynuogės sirpo itin tolygiai. Rugsėjis turėjo net 50-čia saulėkaitos valandų daugiau ir perpus mažiau lietaus, nei įprastai.
Piečiau esantis ir ankstyvesnes ‘Merlot‘ vynuoges sirpinantis dešinysis Dordonės upės krantas buvo apdovanotas itin sirpaus ir vaisiško skonio vynu. Kalkakmenio gausus Saint Emillon apeliacijos dirvožemis lėmė lėtesnį vynuogių sirpimą, tačiau molingose Pomerol apylinkėse vynuogės prisirpo itin anksti ir vyno stiprumas neretai siekė net iki 15,5 %.
Šiauriau esančios kairiojo Garonės upės kranto apeliacijos daugiausiai sirpina šiek tiek vėlyvesnes ‘Cabernet Sauvignon‘ vynuoges. Čia buvo pagamintas šiek tiek nuosaikesnis, tvirtesnis ir galbūt ilgaamžiškesnis vynas. Piečiausiai kairiajame krante esančioje Margaux apeliacijoje 2009-ųjų vynas išėjo tolygiai puikus – kai kurie ūkiai padarė patį geriausią savo vyną istorijoje. Po akmenuota Saint-Julien apeliacijos paviršiaus dirva plyti nuosėdinių uolienų klodai. Čia padarytas vynas ekspresyvus, bet sodrus ir puikiai subalansuotas. Kilniojoje žvirgždu pasidengusioje Pauillac apeliacijoje 2009-ųjų metų vynas pavyko bene geriausiai: kone visi regiono ūkiai padarė ypač aukštos kokybės vyną – sirpaus, bet kartu struktūriškai gilaus skonio. Šiauriausiai iš kaimynų esančioje Saint-Estephe apeliacijoje vynas įprastai būna tvirtesnis ir aštresnis, tačiau ypač šilta vasara lėmė kur kas minkštesnio ir elegantiškesnio stiliaus vyną.
Po ne tokių gerų metų virtinės 2009-ieji buvo tie metai, kai ūkiai išleido smarkiai pabrangusį vyną. Aišku, prisidėjo ir tai, kad itin suaktyvėjo Azijos rinka, o kinai ėmė kone liguistai garbinti „Chateau Lafite“ vyną. Dar į butelius neišpilstyto 2009-ųjų derliaus vyno kaina iš pirklių buvo net šešiskart didesnė nei prieš metus siūlytų 2008-ųjų. Ir vis vien Azija pirko. Vertinant visą regioną, kainų kilimas nebuvo toks drastiškas, kaip žymiausių ūkių, bet tikrai žymus.
Sirpus ir hedonistiškai vaisiškas 2009-ųjų vyno stilius itin patiko žymiausių JAV vyno žurnalų kritikams, tačiau anglų žiniasklaida buvo kur kas kritiškesnė – skeptiškai vertino netipiškai vaisišką ir daug alkoholio turintį vyną bei abejojo jo ilgaamžiškumu.
Po dešimtmečio ragaujami 2009-ųjų metų bordo iš magnumų atrodė išties stulbinančiai – sirpaus uogiško itin koncentruoto skonio, tačiau išlaikę taurumo dimensiją, ne džemiški. Įprastai dešimtmetis yra kiek per mažas laiko tarpas kilmingo bordo vyno skoniui susiformuoti, tačiau šie vynai, net ir lėčiau bręsdami magnumuose, atrodė puikiai – aromatingi, kupini tamsių uogų aromatų, kai kurie net balzamiški, tačiau dar turintys daug potencialo bręsti toliau. 2009-aisiais buvo itin geras, bet netipiškas bordo vyno derlius, kurio vaisiais vyno mėgėjai gali džiaugtis jau dabar, tačiau geriausiai pavykęs vynas nepraras vertės net ir po pusšimčio metų.
Vynas |
Aprašymas (Petras Jarašūnas, 2019, ragauta iš magnumų) |
Įvertinimas balais (Robert Parker, 2011) |
Įvertinimas balais (Robert Parker, 2019) |
Brangimas lyginant su 2008 derliaus kaina |
Brangimas lyginant su išleidimo kaina |
Pontet-Canet 2009, Pauillac |
Ypač sodrus ir koncentruotas skonis. Vyšnių, šokolado, juodųjų serbentų ir egzotinių prieskonių bei cigarų tabako aromatas. Šilkinė taninų tekstūra burnoje. Itin geras skonio balansas. Ypač ilgai išliekantis poskonis. Hedonistiško skonio vynas. |
100 |
100 |
67 % |
239 % |
Pichon Longueville Comtesse de Lalande 2009, Pauillac |
Ekspresyvus juodųjų serbentų, sirpių trešnių ir miško paklotės aromatas su vaistažolių tonais. Sodraus, kompleksiško skonio vynas. Tvirta taninų tekstūra rodo ilgą brandinimo potencialą. |
95 |
97+ |
223 % |
40 % |
Leoville las Cases 2009, Saint-Julien |
Sirpių vyšnių, gervuogių ir juodųjų serbentų aromatas su gėliškais tonais. Ekspresyvus, tačiau gracingas tamsių uogų ir kilnios juodosios arbatos skonis. Sirpūs šilkiniai taninai ir puikų skonio balansą kurianti tamsių uogų rūgštis. |
98+ |
99 |
173 % |
40 % |
Branaire Ducru 2009, Saint-Julien |
Prieskonių, gervuogių, tamsių slyvų ir miško uogų aromatas. Puikiai subalansuoto skonio vynas su tvirtais sunokusiais taninais ir sultinga tamsių uogų rūgštimi. |
96 |
94+ |
83 % |
80 % |
Lagrange 2009, Saint-Julien |
Tamsių sirpių vyšnių, šokolado, mėlynių, serbentų ir egzotinių prieskonių aromatas. Vaisiškai vėjavaikiško, bet kartu kilmingai sodraus ir subalansuoto skonio. |
90+ |
93 |
73 % |
64 % |
Canon 2009, Saint-Emilion |
Išraiškingas juodųjų slyvų ir serbentų aromatas. Sodrus, galingas tamsių uogų skonis, puikiau derantis su tvirtais taninais ir sultinga uogų rūgštimi. Puikiai tinka ragauti dabar, bet dar gali ilgai bręsti. |
94 |
97+ |
150 % |
56 % |
Canon-la-Gaffeliere 2009, Saint-Emilion |
Saldžių tamsių slyvų ir trešnių aromatas. Sodrus, bet puikiai subalansuotas skonis ir šilkinė tekstūra burnoje. |
95 |
94 |
85 % |
71 % |
La Mondotte 2009, Saint-Emilion |
Itin išraiškingas tamsių vyšnių, gervuogių, saldymedžio ir kedro aromatas. Daug itin nugludintų šilkinių taninų. Labai gerai padarytas galingo ir kompleksiško skonio vynas, puikiai iliustruojantis netipiškas 2009-ųjų derliaus savybes. |
100 |
-- |
200 % |
144 % |
Trolong-Mondot 2009, Saint-Emilion |
Uždarokas tamsių uogų ir prieskonių aromatas. Šis butelis aiškiai brendo lėčiau. Skonis puikiai subalansuotas. |
99 |
96 |
136 % |
67 % |
D'Aiguilhe 2009, Saint-Emilion |
Galia ir valiūkiškumas vienoje taurėje. Ne pats kompleksiškiausias, bet malonaus, žaismingai vaisiško tamsių uogų skonio. |
90-92 |
-- |
-- |
-- |
La Dominique 2009, Saint-Emilion |
Gervuogių ir mėlynių bei prieskonių aromatas gundo uoslę, o šilkinė vyno tekstūra glosto gomurį. Geras vynas, nors ir ne pačio tauriausio skonio. |
93 |
-- |
47 % |
110 % |
Chateau Faugeres Saint-Emilion |
Tamsių uogų, mėlynių, gervuogių, slyvų ir trešnių aromatai su prieskonių tonais. |
93 |
-- |
-- |
-- |
Cos d'Estournel 2009, Saint-Estephe |
Indiškų prieskonių, juodųjų serbentų, trešnių, slyvų ir grafito bei tabako aromatas. Itin sodrus ir kompleksiškas skonis. Taninų daug, bet jie puikiai sunokę ir minkšti. Ypač geras skonio balansas. Plieninis kumštis šilkinėje pirštinėje. Labai ilgai išliekantis poskonis. |
100 |
100 |
233 % |
57% |
Brane Cantenac 2009, Margaux |
Prieskoningai mėsiškas aromatas su tamsių uogų tonais. Išraiškingas, bet kartu neabejotinai taurus skonis. |
95 |
91 |
-- |
-- |
Giscours 2009, Margaux |
Prieskoninių žolelių ir serbentų bei gervuogių aromatas. Tvirti taninai. |
94 |
89 |
43 % |
103 % |
Le Clarence de Haut-Brion 2009, Pessac-Leognan |
Sirpių trešnių ir egzotinių prieskonių aromatas. Sirpūs tamsių uogų taninai ir šilkinė tekstūra. Ilgai išliekantis prieskonių poskonis. |
92 |
-- |
150 % |
52 % |