Privilegijuoti mes, vyno mėgėjai. Rankose laikome vienintelį Lietuvoje alkoholio rinkos profesionalams skirtą leidinį. Ir, nepaisant visų sunkumų ir draudimų, jau 45-ąjį jo numerį! Suprasdami šią privilegiją, nusprendėme dažniau suteikti žodį ir kitų „tikėjimų“ atstovams. O kadangi neseniai įvyko pirmasis Lietuvoje alaus someljė čempionatas, pasidalinsime tribūna ir su alaus žodžio skleidėjais.
Gegužės 10–11 d. „Litexpo“ vyksianti didžiausia vyno paroda Baltijos šalyse „Vyno dienos 2024“ paskelbė naują šių metų šūkį. „Balsuok už vyną!“ – kviečia organizatoriai, atkreipdami dėmesį ne tik į parodą, bet ir į tą patį savaitgalį, gegužės 12 d., Lietuvoje vyksiančius prezidento rinkimus.
„Niekas taip gerai neatskleidžia ‘Chardonnay’ vynuogių, kaip šabli“ – šiuos amerikiečių vyno žurnalisto Andy’o Perdue žodžius yra ištarę dešimtys, o gal ir šimtai tūkstančių vyno mėgėjų ir profesionalų. Kodėl taip yra, pabandžiau pasiaiškinti rudenį apsilankiusi „Domaine Servin“ ir „Domaine Bilaud Simon“ vyno ūkiuose Šabli miestelyje.
Vyno ir gurmaniškų patirčių mėgėjus Šiaulių miestas pastaruoju metu domina ir dėl to, kad ten įsikūręs „Saulės midaus“ bravoras. Roma Mačienė mamos padovanotus bičių avilius pavertė šeimos verslu ir tapo pirmąja moterimi Lietuvoje, gavusia midaus gaminimo licenciją.
Prieš kelis dešimtmečius pasirodžiusiame „Sotbio vyno enciklopedijos“ (The Sotheby’s wine Encyclopedia) leidime Tomas Stevensonas rašo: „Geras „Meursault“ visada turi būti gausus skonių: riešutų, sviesto bei prieskonių natas dažnai papildys medaus, cinamono bei vanilės niuansai.“ Panašių apibūdinimų rasime visose seniau išleistose knygose apie vyną. Tačiau galbūt laikas perrašyti šiuos tomus, nes pastarųjų vynmečių „Meursault“ vynas visai kitoks.
„Château-Grillet“ – tai ne tik ūkio pavadinimas, tai Prancūzijos vyno istorijos dalis. Dar XVIII a. šio ūkio „Viognier“ vynas buvo laikomas vienu geriausių pasaulyje, o tarp jo mėgėjų buvo ir Tomas Jefersonas, imperatorienė Žozefina bei Anglijos karalius Jurgis IV.
Kadangi subtilios Pinot Noir uogos reikalauja labai daug priežiūros, pagaminti „Pinot Noir“ vyną yra ne tik sudėtinga, bet ir brangu. Ne veltui žymus Amerikos vyndarys André Tchelistcheffas yra ištaręs garsiąją frazę, kad „Dievas sukūrė 'Cabernet Sauvignon', o velnias – 'Pinot Noir'.“
„Château-Grillet“ – tai ne tik ūkio pavadinimas, tai Prancūzijos vyno istorijos dalis. Dar XVIII a. šio ūkio „Viognier“ vynas buvo laikomas vienu geriausių pasaulyje, o tarp jo mėgėjų buvo ir Tomas Jefersonas, imperatorienė Žozefina bei Anglijos karalius Jurgis IV.
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
We use cookies to improve the quality of our service. You can cancel them any time. By continuing browsing, You accept Privacy Policy