Elèvè en fûts de chêne – pakylėtas, sutaurintas, pagerintas, sako prancūzai. Tačiau ąžuolo statinių skonio raudonuosiuose Langedoko, pietų Ronos slėnio vynuose kasmet mažėja. Trys vynuogių veislės – ‘Grenache Noir’, ‘Cinsault’ ir ‘Carignan’ – nuo jo baigia išsivaduoti pirmiausiai.
Vignobles Brunier nuotrauka
‘Carignan’
Senų ‘Carignan’ vynmedžių vynas dabar privalomas kone kiekvieno Langedoko vyndario asortimente. Ši labai derlinga veislė kadaise asocijavosi su pigiausiu vynu ir ilgainiui prarado vartotojų pagarbą. Tačiau seni vynmedžiai veda gerokai mažiau uogų, o jų skonis ne tik koncentruotas, bet ir labai prieskoniškas. Oda, tabakas, vytinta mėsa – aromatai, būdingi net ir jaunam „Carignan“ vynui. Brandinti, rodos, nė nereikia. Kita vertus, vynuogėms būdingi gausūs, kiek šiurkštoki taninai ir nemažai rūgšties. Abu kartu šie pojūčiai kuria galingą struktūrą, kurią tvirtinti sausais ąžuolo statinių taninais nebėra reikalo. Toks vynas ir jaunas dera su žvėriena, aviena, marokietiškais mėsos ir daržovių troškiniais.
Vynas |
Degustacijos pastabos ir komentarai |
Įvertinimas |
Domaine de Cebene Belle Lurete Faugeres AOP 2020
|
85 % ‘Carignan’ (75–100 m.) Blykštanti rubino spalva. Tamsios uogos, mėlynės su mėsos prieskoniais, oda, našlaitėmis. Koncentruotas, minerališkai sūrus, su šlapio akmens pojūčiu, vaisiškas burnoje. Labai elegantiški taninai. 3–4 savaičių maceracija. Nematęs ąžuolo.
|
91 |
Élisabeth & François Jourdan Carignan Vieilles Vignes Pays du Gard IGP 2018
|
100 % ‘Carignan’ (85 m.). Prieskonių, odos, mėlynių ir aviečių kvapas. Gausūs velvetiniai taninai, gaivus. Derlius – 25 hl/ha. Fermentuojama ir brandinama betono talpose.
|
89 |
Vyninė „Domaine Ampelhus“ turi 70 metų amžiaus ‘Carignan’ vynmedžių. Jų vyno kaip prieskonių įmaišo į savo kompleksiškiausią raudonąjį „Domaine Apelhus Languedoc AOC 2021“.
‘Grenache’
‘Grenache’ vynas, priešingai, nei rūgštus, nei taniniškas. Todėl siekį atsisakyti mažų ąžuolo statinių vynui brandinti vyndariai grindžia tuo, kad ąžuolo aromatas ir struktūra užgožia subtilų vynuogių skonį. Ypač turint omenyje vyndarių siekį atskleisti vyne ir terroir ypatybes. Minerališkumas – subtilus kompleksiškas aromatas ir kiek sūrokas skonis. Raudonajame vyne per raudonų ir juodų uogų laviną, gausų alkoholį jis ir taip silpniau jaučiamas. O jei vynas bus palaikytas ąžuolo statinėse, apie skonio subtilumą neverta nė svajoti.
Vyno ūkis „Domaine Vieux Telegraph“ mažų ąžuolo statinių atsisakė prieš dešimtmetį. Vyno fermentavimui ir brandinimui naudojami seni, dideli (6 t talpos) kubilai. Vyno skonio struktūrinių elementų praradimą vyndariai linkę kompensuoti dalį vyno fermentuodami su šakelėmis. Pastarosios suteikia šiek tiek taninų ir gaivumo bet neužgožia uogų skonio.
Ūkį valdančios šeimos narys Edouard’as Brunier, paklaustas apie terroir skonį, žino tiksliai: „Chateauneuf-du-Pape“ tekstūra švelni, šilkinė, o „Gigondas“ kiek sausesnių, šiurkštesnių taninų. Ir jis nesiekia jų suvienodinti. Priešingai, stengiasi išryškinti ir atskirų vynuogynų skonį. Pavyzdžiui „Gigondas“ apeliacijoje, kurios geriausi vynuogynai kopia aukštyn Dentel de Monmirai kalnagūbrio šlaitais, daromi du vynai.
Vynas |
Degustacijos pastabos ir komentarai |
Įvertinimas |
Les Pallières Racines Gigondas AOC 2020 |
80 % ‘Grenache Noir’ (70–100 m.). Juodų uogų aromatas, švelnūs, aksominiai taninai. Vynuogynas ant stataus šiaurrytinio šlaito su giliu kieto molio sluoksniu 250 m aukštyje. Vėsiame šlaite vynuogės noksta lėčiau. Dalis kekių šakelių paliekama misoje 25–30 dienų trukmės fermentacijos metu. 20 mėn. brandinama 6000 l talpos ąžuoliniuose kubiluose (foudres). |
93 |
Les Pallières Terrasse du Diable Gigondas 2020 |
90 % ‘Grenache Noir’ (45 m.). Dominuoja raudonos uogos ir sausesni, tvirtesni taninai. Vynuogynai išmėtyti miško pievelėse iki 400 m virš jūros lygio, gauna daugiau saulės, bet vėsesnės naktys. Dalis kekių šakelių paliekama misoje 25–30 dienų trukmės fermentacijos metu. 20 mėn. brandinama 6000 l talpos ąžuoliniuose kubiluose (foudres). |
92 |
Tuo tarpu „Domaine Vieux Telegraph“ augina savo ‘Grenache‘ vynuoges Krau plokštikalnėje, nuklotoje iš Alpių atridentų riedulių, vadinamų galets roulés sluoksniu, po juo – akmeningas molis. Naudojama ta pati, ąžuolo prieskonių ir taninų vynui neperteikianti brandinimo technologija.
Vynas |
Degustacijos pastabos ir komentarai |
Įvertinimas |
Vieux Télégraphe Rouge Chateauneuf-du-Pape AOP 2020 |
15 ha šimtamečių vynuogynų (likusi dalis 70-mečiai). Juodos uogos, taninai visiškai aksominiai, šilkiniai, kalkingi, su akmenų pojūčiu burnoje. Pojūtis krištolinis, skambantis. Dalis kekių šakelių paliekama misoje 35–40 dienų trukmės fermentacijos metu. 22 mėn. brandinama 6000 l talpos ąžuoliniuose kubiluose (foudres).
|
96 |
‘Cinsault’
‘Cinsault’ – dar viena „neąžuolinė“ vynuogių veislė. Tiesa, ją dažniau naudoja rožiniam vynui – nedaug taninų, vyrauja raudonų uogų ir gėlių aromatas. Vynuogės mišiniams suteikia elegancijos, subtilumo. Sunkiai išgyvenanti iki seno amžiaus, nes labai neatspari kamieno ligoms. Tačiau jei pavyksta padaryti vyno, kuriame ši veislė dominuoja, jis galėtų taikyti į vis labiau populiarėjančių netaniniškų, gaivių, vaisiškų raudonųjų kategoriją. Ąžuolo statinių nenaudojimo logika ta pati – nesinori užgožti subtilaus gėliško vynuogių aromato. Vyndariai tokį vyną rekomenduoja derinti su pica, hamburgeriais, makaronų patiekalais, vištiena, tunu.
Vynas |
Degustacijos pastabos ir komentarai |
Įvertinimas |
Domaine de la Reserve d’Or Bilbo Languedoc AOC 202
|
60 % ‘Cinsault’. Kvepia vyšniomis, slyvų uogiene, gaivus ir vidutinių taninų, labai vaisiškas. Brandintas betono talpose. Vynuogynas – 400 m aukštyje.
|
89 |
Élisabeth & François Jourdan Cinsault Vieilles Vignes Pays du Gard IGP 2019
|
100 % ‘Cinsault’ (50 m.). Raudonų uogų aromatas, nedaug taninų, gaivus. Derlingumas – 35 hl/ha. Fermentuotas ir brandintas betono talpose.
|
88 |