Šių metų balandį vykome į Pjemontą, tiesiai į „VINUM Alba“ šventę, kurios metu miesto gatvės ir aikštės pirmąkart virto vyninėmis, atviromis visiems vyno kultūros gerbėjams. Vaikams čia buvo įrengtos žaidimų aikštelės, kruopščiai suplanuota edukacinė programa apie Pjemonto vyndarystę, nemokamas autobusas vežė į Langės ir Roero vynines, enotekas ir vyno muziejus. Golfo mėgėjų klubai viliojo pasiūlymais vyno kultūrą pažinti vietinės gamtos apsuptyje, golfo laukuose.
Vaikams Italijoje skiriamas ypatingas dėmesys, paremtas ne draudimais, o edukacija ir pažinimu. Pasak „VINUM Alba“ organizatorių, „vaikai – tai būsimiejisvarbiausi vyno kultūros tradicijų puoselėtojai ir „vartotojai“, kuriems būtina žinoti apie vyndarystės reikšmę UNESCO paveldo teritorijoje, nes būtent jie tęs Pjemonto tradicijas ateityje“.“
Šventės metu įrengiamos specialios žaidimų zonos. Pavyzdžiui, mediniai vyno gamybą iliustruojantys kubai, kuriuos reikia sudėlioti pagal eiliškumą, supažindina vaikus su vyndarystės procesu. Visi supranta, kaip svarbu patraukti čia gimusių ir augančių vaikų dėmesį, patraukliai pateikti informaciją ir diegti supratimą apie ypatingą vyndarystės reikšmę šio krašto gerovei. Tai, kad vyno kultūra palaikoma valstybiniu mastu, maloniai stebina ir gyvai įrodo, kaip tradicijų tęstinumas yra ilgalaikė valstybės strategija. Svarbiausia, kad niekam nekyla minčių apie alkoholio pavojų visuomenei - kryptingos edukacijos rezultatas - stiprėjančias saikingo vartojimo tendencijas.
Pati „VINUM Alba“ organizacijos idėja perkelti krašto vynus ir tradicinės virtuvės patiekalus į miesto gatves pastebimai priartina vyno kultūrą prie žmonių ir jų kasdienybės, leidžia prisiliesti prie krašto kultūros ragaujant garsių namų vynų čia pat gatvėje. Sukuriama atmosfera, kad šventėje laukiamas kiekvienas, todėl bendravimo šurmulys tampa neatskiriama renginio dalimi.
Kitas svarbus momentas – edukacija. Šventės metu galima ne tik aplankyti garsiausius miesto architektūros objektus, bet ir interaktyviai susipažinti su vyndarystės amatu bei tradicine Pjemonto virtuve, mat Pjemonto apeliacijos išdėstytos skirtingose Albos miesto vietose, kur tradiciniai konkretaus regiono vynai, užkandžiai ir patiekalai yra inovatyviai įvilkti į gatvės maisto rūbą.
Maisto ir vyno derinius „VINUM Alba“ progai specialiai planavo ir pristatė vietinių restoranų šefai. Pavyzdžiui, „Dolcetto“, „Brachetto“ ir „Gavi“ galima buvo paragauti Atgimimo (Risorgimento) aikštėje (tarp kitko, ten pat rudenį vyksta kasmetinė Baltųjų Albos trumų mugė), o prie šių lengvų krašto vynų patiekiami traškūs gruzdinti ančiuviai. Tegyvuoja aperityvas! Atskirame iškilmingame paviljone įsikūrę garsiųjų „Barbaresco“ ir „Barolo DOCG“ apeliacijų vyndariai siūlė vynus derinti su brandintais sūriais: robiola, toma ir kastelmanju.
Eidamas pagrindine Albos gatve nori nenori susipažįsti su Monferato, Langės ir Roero kalvose auginamomis vynuogėmis. Malonu matyti ne tik žymiąsias ‘Nebbiolo‘, ‘Barbera‘, ‘Arneis‘ ar ‘Cortese‘, bet ir iš naujo atrasti primirštas ‘Brachetto‘, ‘Ruche‘, ‘Grignolino‘, ‘Nascetta‘ ir ‘Freisa‘. Pastaroji nustebino: ragautas vynas atrodė puikiai subalansuotas, švelnių taninų, tvirto kūno, šiek tiek prieskoniškas. Ši veislė yra gimininga ‘Nebbiolo‘ ir, anot keleto šaltinių, prieš 500 metų ‘Freisa‘ buvo vertinama labiau ir kainavo gerokai daugiau, negu jos garsioji giminaitė. Abi veislės buvo auginamos ant tų pačių Barbaresko ir Barolo kalvų šlaitų. Laikui bėgant, ‘Nebbiolo‘ įsitvirtino Barolo ir Barbaresko apylinkėse, o ‘Freisa‘ vynuogynai išnyko. Laimei, yra vyndarių, kurie iki šiol prisimena gilias savo krašto tradicijas ir praėjusių amžių istoriją.
„VINUM Alba“ organizatoriai neslepia, kad šiemet pirmosios, o ateity kasmetinės „VINUM Alba“ šventės ambicija – garsinti Pjemontą ir turtingas krašto vyndarystės tradicijas puoselėjant vyno ir maisto kultūrą bei priartinant ją prie žmonių, jų kasdienybės, įprastos ir nepompastiškos miesto gatvių ir aikščių aplinkos.