Taninai – svarbus raudonojo vyno skonio elementas, burnoje juntamas lytėjimo receptoriais ir apibūdinamas faktūrą nusakančiais žodžiais: švelnūs, aksominiai, tvirti, šiurkštūs ar tiesiog sutraukiantys. Taninai sukaupti vynuogių žievelėse. Kuo storesnė uogos žievelė, tuo daugiau taninų gali būti ir vyne, tereikia žieveles porą, trejetą savaičių pamirkyti besifermentuojančiose sultyse. Gausūs taninai – kai kurių regionų vyno atpažinimo ženklas, slaptažodis, priviliojantis net ir prie malonaus šiurkštumo nepripratusius vyno naujokus. Madiranas – tokių regionų karalius. O jo princesė – taniniškoji „Tannat“ vynuogė.
Soti kaimo ramybė
Madiranas – Pietvakarių Prancūzijos rajonas, kartu su Kahoru, Barsaku, Buzetu, Gaijaku ir kitais įsiterpęs tarp Atlanto vandenyno ir Viduržemio jūros, pietuose atsirėmęs į Pirėnų kalnus, o šiaurėje besiribojantis su Centriniu Masyvu. Čia nėra didelių miestų, todėl tarp beveik lietuviškų kalvų auginamos antys ir žąsys, varomas armanjakas – seniausiai žinomas Prancūzijos distiliatas, noksta medaus saldumo slyvos. Pietums jums ramiausiai pasiūlys aliejumi aplietų ančių kepenėlių (foie gras) ir rūkytos antienos salotų. O vakarienei – riebų pupelių troškinį su riebaluose ilgai troškinta anties kojele (confit de canard). Lėtai ir ilgai gyvenantys žmonės čia mėgsta riebiai ir sočiai pavalgyti, tačiau nesiskundžia per dideliu cholesterolio kiekiu kraujyje. Maistą jie užgeria vietiniu raudonuoju vynu (gal dėl to taninus taip giria gydytojai), o desertui suvalgo armanjake mirkytą slyvą. Panašią kulinarinę idilę, tik kitais patiekalų ir vynuogių veislių pavadinimais, aptiktume ir Italijos, ir Ispanijos ar Graikijos provincijoje. Tačiau Madiranas turi vieną išskirtinį bruožą – vietinės ‘Tannat’ vynuogės yra pačios taniniškiausios pasaulyje. Ne taip seniai jų vynas tiko ir patiko tik prie taninų pripratusiems vietiniams gyventojams, o restoranai pardavinėjo visų, tik ne savo regiono vyną.
François Laplace‘o sukelta revoliucija
Na, kokia revoliucija kaime? Užteko tik maišto, o tiksliau – išradimo. François Laplace‘as prieš dvidešimt metų buvo nusprendęs iš esmės pagerinti Madirano vyno vardą. Jo tikslas buvo paprastas – padaryti vietiniams patinkantį vyną patrauklų ir kitiems vyno mėgėjams. Ta proga su kolega Patricku Docournau (Patriku Dokurno) jis sukonstravo prietaisą, skirtą kontroliuoti taninų ekstrakcijai – mikrooksidacijos aparatą. Tai akvariumo oro siurblį primenantis prietaisas, kuris kruopščiai apskaičiuotomis dozėmis, tolygiai, norimu laiku į vyno statinę pučia deguonį. Nebereikėjo vyno perpilti, kliaujantis atsitiktinumu, iš sėklyčių į vyną nebepatekdavo tiek daug aitriųjų taninų. Prietaisas pateisino lūkesčius – vynas išliko sodrus, tačiau pastebimai sušvelnėjo. Patentuotą prietaisą dabar naudoja daugelis pasaulio vyninių. O žymus vyno konsultantas Michaelis Roland‘as (Mišelis Rolanas) jį taiko ir vyno brendimo laikotarpiu – vos juntamos deguonies dozės „išmoko“ vyną atsilaikyti prieš žalingą oksidacijos poveikį, prailgina jo amžių.
Chateau D‘Aydie
Dėl François Laplace‘o išradimo iš ‘Tannat’ vynuogių padarytas vynas, nors ir turi didžiausią taninų koncentraciją, yra geriamas lengvai ir maloniai. Keletą metų iš eilės britų žurnalas „Decanter“ Laplace‘o vyną „Chateau D‘Aydie“ pripažįsta geriausiu daugiau nei 10 svarų sterlingų kainuojančiu Prancūzijos vynu Didžiojoje Britanijoje. Prieš šešiasdešimt metų „Chateau d‘Aydie“ buvo pirmoji regiono vyninė, parduodanti vyną buteliais savo vardu. Šiandien kartu su vynine „Montus“ ji padaro kiek daugiau nei 10 proc. regiono vyno. Tai pagrindiniai regiono eksportuotojai ir unikalios vynuogės ambasadoriai pasaulyje.
Siūlomi „Chateau D‘Aydie“ vynai
Pavadinimas |
Aprašymas |
Šalis, regionas |
Vertinimas |
Chateau D‘Aydie 2006 |
Meškauogių, gervuogių, mėlynių ir tabako aromatas. Itin koncentruotas skonis, galingi taninai. 100 % – ‘Tannat’. Brandinta naujo ąžuolo statinėse. |
Prancūzija, Madiranas |
92 |
Ode D‘Aydie 2006 |
Beveik juoda rubino spalva. Juodųjų serbentų ir slyvų aromatas. Koncentruotas, vidutinių taninų, gaivus. |
Prancūzija, Madiranas |
90 |