„Mokiausi žemdirbystės, vėliau patraukė vyno gamyba“, - pasakoja Marcelo Papa. 1998 metais jis prisijungė prie „Concha y Toro“ vyndarių komandos. Dirbo su didele aistra, tad jau po metų, 1999-aisiais, buvo paaukštintas iki vyriausio vyninės vyndario (Puente Alto). „Concha y Toro“ vyninėje dirba trys vadovaujantys vyndariai ir dar 20 pagalbinių - įspūdingas skaičius. Apie Marcelo Papos puikius darbo rezultatus byloja pelnyti geriausio Čilės vyndario titulai. 2005 m. žurnalas „Chilean Wine Guide“, įvertindamas įspūdingą Marcelo Papos karjerą, paskelbė jį Metų vyndariu. Buvo ypač pabrėžiamas Marcelo Papos sugebėjimas gaminti vyną dideliais kiekiais, išlaikant nepaprastai aukštą jo kokybę. 2007 m. Marcelo Papa buvo dar kartą tituluotas Metų vyndariu - šį kartą už pasiekimus vyndarystės srityje jį įvertino Čilės vyno ir maisto žurnalistų asociacija.
Marcelo Papa aistringai gamina „Cabernet Sauvignon“, ir jam tai nuostabiai sekasi. 2005 metų derliaus vyną „Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon“ Didžiosios Britanijos žurnalas „Decanter“ apdovanojo kaip geriausio kainos ir kokybės santykio planetos „Cabernet Sauvignon“.
Štai ir vėl mes minime geriausią kainą. Šis terminas tampa svarbus visiems, dirbantiems su vynu: reikia patenkinti žmogaus lūkesčius, susijusius su vyno kokybe ir skoniu, bei padėti jam sutaupyti šiek tiek pinigų.
Čilė - puiki vyno šalis, turinti puikias sąlygas auginti vynuoges ir gaminti puikų vyną. 2007 metų derlių čiliečiai paskelbė amžiaus derliu. Kodėl? Kas nutiko, kad nuolatos vienodomis sąlygomis garsėjanti šalis prabilo apie amžiaus derlių. Marcelo šypsodamasis ištaria: „La Niña“. Tai reiškinys, priešingas geriau žinomam „El Niño“. „El Niño“ vadinamas neįprastas, necikliškas Ramiojo vandenyno ekvatorinės dalies vandenyno srovių pasikeitimas. Susilpnėja šaltoji Humbolto srovė, vandenyno temperatūra pakylą 2-3 º C, todėl maždaug vienu laipsniu temperatūra pakyla ir žemyne. Po metų, kitų ateina eilė priešingam reiškiniui - „La Niña“. Tuomet vidutinė temperatūra nukrinta 1-2 laipsniais. Vėsesniame klimate vynuogės prinoksta lėčiau, sukaupia daugiau aromato ir jį sušvelnina. Žemesnė temperatūra lemia ir mažesnį kritulių kiekį. Ankstyvą 2007 m. rudenį per derliaus nuėmimą buvo saulėta ir sausa, tad vyndariai galėjo vynuoges skinti pačiu tinkamiausiu laiku. Marcelo Papa pasakoja, jog vynuogynuose, kuriuose auga vynuogės premium kategorijos vynams, derlius buvo dirbtinai sumažintas 30 proc., todėl sunoko labiau koncentruotos ir gerokai aukštesnės kokybės uogos. Viso pokalbio metu vyndarys vis pabrėždavo Ramiojo vandenyno įtaką Čilės vyndarystei. Čilėje svarbiausia, kiek vynuogynas nutolęs nuo vandenyno, o ne kiek jis yra šiauriau ar piečiau, kaip įprasta Europoje. Pavyzdžiui Bio Bio regionas yra piečiausias Čilėje, tačiau dėl jo padėties vandenyno atžvilgiu čia pagaminama puikaus vyno.
Žinodamas didelį susidomėjimą Čilės vynais, klausiu, su kokiais iššūkiais Čilė susiduria gamindama vynus ir su kokiais susidurs. Marcelo Papa turi aiškų atsakymą: didelis alkoholio kiekis. Kylant temperatūrai, jis nenumaldomai auga. O žmonės ieško vynų su mažiau alkoholio. Vyndariams teks atrasti vėsesnių vynuogių auginimo vietų. Tačiau nereikia pamiršti, priduria Marcelo Papa, jog vyno kokybė priklauso ne tik nuo didesnio ar mažesnio alkoholio kiekio. Žmonės taip pat ieško aiškiai suvokiamo kvapo bei švelnių taninų. Tad jei Čilės vyndariai suderins visus šiuos veiksnius, Čilė išliks vyno mėgėjų širdyse.
Arminas Darasevičius