Atrodo, kad burbuliukai jau jų kraujyje. Spumante, frizzante, vivace… ir taip be galo. Nuo pat Italijos šiaurės iki jos pietinių pakrančių putojančio vyno pasiūla įspūdinga, ir geriamas jis ištisus metus.
Labiausiai stebina Italijos putojančių vynų (Spumante) įvairovė: balti ir raudoni, sausi ir saldūs, sendinti statinėse ir jauni. Tai leidžia pasirinkti tinkamą butelį bet kokiai progai, papildyti bet kokį patiekalą. Gėrimas prieš vakarienę, prie gimtadienio torto, saulėtoje terasoje ar Naujųjų metų šventei. Italai turi visokių.
Klasikinis Spumante
Du šiaurės Italijos regionai garsėja klasikiniais putojančiais vynais, dažniausiai gaminamais iš 'Chardonnay' ir 'Pinot Noir' vynuogių, naudojant tradicinį champagne gamybos metodą (it. Metodo classico). „Franciocorta“ iš Lombardijos regiono yra pats žinomiausias Spumante tipo vynas iš Italijos. Šis DOCG kategorijos vynas gaminamas tarp Milano ir Gardos ežero, kur yra žemiausi nuo greitkelio matomi vynuogynai. Aukštos kokybės vyną čia pradėjo gaminti tik šeštajame dešimtmetyje, tačiau šiuo metu jis yra geriausias Spumante, kuriuo italai gali pasigirti prieš žymųjį Champagne. Tai sausas, elegantiškas ir …brangus vynas. Tėra vos 15 – 20 geriausių jo gamintojų.
DOC kategorijos „Trento“ yra dar vienas buteliuose fermentuoto putojančio vyno pavyzdys. Jis gaminamas toliau į rytus, Trentino – Alto Adidžės regione. Šiame regione, palyginus su Frančiokorta, mažiau aukščiausios kokybės vynų, tačiau jie dažnai pigesni ir gali būti tikrai geri. Šių apylinkių putojančio vyno istorija yra glaudžiai susijusi su vyndariu Ferrari'u, kuris dar 1902 metais pirmasis pritaikė tradicinį gamybos metodą itališkoms vynuogėms.
Ir „Franciocorta“, ir „Trento“, atsižvelgiant į stilių, puikiai tinka ir apetitui sužadinti prieš valgį, ir prie pagrindinių patiekalų. Be to, yra begalė kitų putojančių vynų visoje Italijoje. Daugybė DOC kategorijos vynų turi Spumante versijas, kurios dažnai nepakankamai vertinamos.
Populiariausieji
Pats populiariausias putojantis vynas Italijoje yra „Prosecco“, gaminamas didžiuliame slėnyje netoli Venecijos, rytinėje Veneto regiono dalyje. „Prosecco“ vardu vadinama ir vynuogių rūšis, ir iš jos gaminamas vynas, kurio tikrasis pavadinimas yra „DOC Conegliano – Valdobbiadene“. Vietiniai gyventojai šį vyną vadina tiesiog angeliuko sisiuku (Piscia d’angelo). Tokia pravardė ypač tiksliai apibūdina šį dangiškai puikų ir tuo pačiu labai paprastą vyną. Šis vynas nefermentuojamas buteliuose ir nebrandinamas statinėse, todėl jis palyginus paprastas, patraukiantis šviežumu ir labai lengvai geriamas. Jis tinka kaip aperityvas arba gaivinantis gėrimas pavėsyje.
Turbūt pats įžymiausias itališkas putojantis vynas yra „Lambrusco“. Gaila, tačiau dauguma užsieniečių geriau žino šio vyno rausvąjį saldųjį variantą. Protingieji italai daugiausiai eksportuoja būtent tokį „Lambrusco“. Pačioje „Lambrusco“ tėvynėje Emilija –Romanijoje vietiniai žmonės geria raudonąjį sausą arba pusiau sausą variantą, nes tai yra puikus nesudėtingas vynas, tinkantis prie įstabių vietinių skanėstų. Taurė sausojo „Lambrusco“ prie salamio, Parmos kumpio ir „Mortadella“ dešrelių - ir Jūs devintame danguje!
Saldžiųjų vynų rojus
Italija – neoficiali saldžiųjų putojančių vynų pasaulio čempionė. Jų rasite daugelyje regionų, tačiau neginčijamas lyderis šioje srityje yra Pjemontas. Pasaulyje gerai žinomas ,,Asti Spumante“ vynas, gaminamas iš 'Moscato' vynuogių, užima antrąją vietą Italijoje pagal gamybos apimtis tarp DOC kategorijos vynų, todėl jo būna ir siaubingo, ir fantastiško. Tai pasilinksminimų, vakarėlių ir pirmojo pasimatymo vynas. Mažiau žinomas „Moscato d’Asti“, to paties regiono ir tos pačios vynuogių rūšies atstovas, yra labiau rafinuotas ir elegantiškas, todėl tinkamesnis prie vaisių ir desertų. O jei kada nors užtiksite „Branchetto d’Acqui” ar retąjį „Malvasia di Casorzo d’Asti“ ir „Malvasia di Castelnuovo Don Bosco“, pulkite pirkti ir ragauti. Tai raudoni, saldūs, pusiau putojantys nuostabaus skonio vynai.