Nedažnai lietuviai pasirodo pasaulio vyno spaudos puslapiuose. Tuo labiau nuostabu “Meininger’s Wine Business International” matyti cituojamą EU komisarą Vytenį Andriukaitį. Jo paruoštas sprendimas staigiai sumažinti vario naudojimo normas žemės ūkyje sukėlė ekologinių vyndarių pasipiktinimą.
Teigdamas, kad jo darbas yra apsaugoti visuomenės sveikatą, EU komisaras rūpinasi “tik kaip sumažinti vario – nedegraduojančio sunkiojo metalo kaupimąsi dirvoje”. Jis kuruoja Europos komisijos parengtą sprendimą, kuriuo vario panaudojimas viename hektare ploto žemės naudmenų turi būti ne didesnis kaip 4 kg per metus. Dabartinis reglamentas leidžia naudoti 6 kg per metus ir vyndariai gali bendrą 5 metų normą išdėstyti atskirais metais kaip nori – pagal gamtines sąlygas. Naujasis sprendimas netolygaus suminės kelių metų normos išdėstymo vyndario nuožiūra nenumato.
Olivier Humbrecht MW – „Domaine Zind Humbrecht” savininkas ir biodinaminių vyndarių asociacijos “Biodyvin” prezidentas teigia, kad toks griežtas sprendimas reiškia, jog vietoj vario sulfato ir negesintų kalkių mišinio (vadinamasis “Bordo” mišinys) ekologiniai vynariai turės naudoti sintetines alternatyvas, kurios yra pavojingesnės gamtai už varį ir jų naudojimas gali reikšti, kad vyndariams teks atsisveikinti su ekologinio vyndario pažymėjimais.
Europos ekologinių žemdirbių organizacijos priešinasi tokiam V. Andriukaičio paruoštam sprendimui. Prancūzijos nacionalinė ekologinės žemdirbystės federacija (FNAB), perspėja, kad anksčiau atliktais tyrimais nustatyta: 4 kg nepakanka apsaugoti vynuogynus nuo netikrosios miltligės (downy mildew) vėsiuose regionuose ir metais, kai liga dėl oro sąlygų sparčiai plinta. Jai pritaria ir Olivier Humbrechtas, teigdamas, kad palankiais metais jis išsiverčia su 1-2 kg, tačiau prastais metais reikia gerokai daugiau, nei reglamentuoja nauja tvarka. Tuo tarpu kaupimas nesikeičia, jei vario panaudojimas išsidėsto per metus netolygiai. „Sprendimas nuo vidutiniškai 6 kg per penkis metus pereiti prie griežtai 4 kg per metus yra kvailas”, teigia vienas geriausių pasaulio baltojo vyno gamintojų, garsėjantis savo ypatingu dėmesiu aplinkos apsaugai.
Parengta pagal „Meningers Wine Business International“, Volume XIII, Issue 4, August 2018