Po daugiau nei 3 metų brandinimo Barolo vyndariai išleidžia 2018 metų derliaus vyną į rinką. Taurieji Pjemonto vynai iš ‘Nebbiolo’ vynuogių šiaurės Italijoje puikiai parodo, kaip kiekvieni derliaus metai lemia skirtingas skonines savybes ir skirtingą vyno stilių.
G.D. Vajra skina derlių
Nors 2018-ieji į vyno istoriją įeis kaip itin karšto derliaus metai didžiojoje Europos dalyje, Pjemonte situacija visiškai kitokia. Pjemonte metai prasidėjo ilga ir šalta, kone iki kovo pradžios užsitęsusia žiema. Vėsi metų pradžia lėmė lėtą ir netolygų vynmedžių atsigavimą po žiemos sezono, o ankstyvą pavasarį prasidėjusios liūtys atstatė drėgmės kiekį dirvožemyje. Vasara prasidėjo šilumos banga, grįžo įprastinės temperatūros, leidžiančios gerai prisirpti vynuogėms. Rugpjūčio–spalio mėnesiai buvo sausi ir palyginti karšti, tačiau naktimis stipriai atvėsdavo. Tad ‘Nebbiolo’ vynuogės turėjo laiko ir tinkamas sąlygas puikiai ir tolygiai sirpti. Birželio mėnesį vyndariai dar nerimastingai aptarinėjo, kad per didelis drėgmės kiekis bus „pagadinęs“ derlių, visgi šilta ir sausa vasara leido vynmedžiams atsigauti ir prisirpinti itin klasikinio stiliaus derlių. Barole derlius pirmiausia pradėtas skinti Seralungos bei Monfortės vynuogynuose. Tuomet atėjo eilė Grincano ir La Moros vietovėms, na, ir galop, spalio antroje pusėje, vynuogės buvo nuskintos ir Novelo kaimelyje. Mažesnis nei įprastai nuskinto derliaus kiekis gal kiek ir liūdino vyndarius, tačiau viską kompensavo puiki skonio koncentracija.
Martina ir Matteo Molino
Ragaujant 2018-ųjų derliaus vyną nuolat skambėjo palyginimai, kad barolą netrukus ištiks (jei dar neištiko) Burgundijos vyno likimas: gerieji vyndariai įgauna kultinį statusą, kainos kyla, o pasiūla mažėja. Šie du regionai panašūs dar ir tuo, kad abiejuose gaminamas kvapnus, raudonųjų uogų kvapo ir skonio, gana šviesios spalvos ilgaamžis vynas. Abi veislės – tiek ‘Pinot Noir’, tiek ir ‘Nebbiolo’, pasižymi gausia, gaivia rūgštimi, tačiau Pjemonto vynui būdingi ryškesni ir gausesni taninai. Barole, kaip ir Burgundijoje, aiškiai išsiskiria atskirų kaimelių ir juose esančių vynuogynų stilius. Net visai šalia esančių atskirų vynuogynų vynas bus skirtingo kvapo ir skonio. Pavyzdžiui, smėlingame dirvožemyje augusios ‘Nebbiolo’ vynuogės 2018-aisiais suformavo rožių žiedlapiais ir avietėmis kvepiančius vynus, o štai molingesnis dirvožemis nulėmė tamsių sunokusių trešnių bei tabako aromatus.
Dalis Burgundijos vyndarių buvo kritikuojami dėl didelio alkoholio kiekio – 14,5 ar net 15 tūrio proc. – savo 2018-ųjų metų derliaus raudonuosiuose vynuose. Skeptikai juos pavadino „antiburgundiškais“. Tačiau 2018-ųjų barolo stilius galėtų būti apibūdinamas būtent „burgundišku“. Francesca Vaira („G. D. Vajra“) 2018-ųjų metų barolą apibūdino kaip klasikinio stiliaus, puikios tekstūros ir prisirpusių glotnių taninų”. Jai pritarė ir barbareską darantis Cecilia Rocca („Domenico Clerico“): „Tai elegantiško, švelnesnio stiliaus derlius, kuriame puikų balansą kuria gaivi raudonųjų uogų rūgštis.“ Tad 2018-ųjų derliaus barolai turėtų itin patikti burgundiškojo „Pinot Noir“ mėgėjams – glotnios tekstūros, itin kompleksiško aromato, tačiau lengvesnio, nei 2015, 2016 ar 2017 metų stiliaus, puikiai atspindintys kiekvieno atskiro vynuogyno terroir ypatybes. Ragaudamas skirtingų gamintojų 2018-ųjų metų derliaus barolus ne kartą užrašuose pasižymėjau „burgundiškas“ – kaip komplimentą, šiems dažnai taniniškiems ir gana atšiauriems vynams. O jie pasirodė besą kvapnūs ir gracingi, tinkami ragauti be papildomo išlaikymo, tačiau maloniai stebinsiantys tuos, kas turės kantrybės juos subrandinti.
Vynas |
Įvertinimas |
Aprašymas |
E. Pira e Figli Chiara Boschis Barolo Mosconi 2018 |
95+ |
Sirpios vyšnios ir braškės, rožės ir tabakas. Itin smulkūs taninai ir puikiai subalansuota sultinga raudonųjų uogų rūgštis. Ekspresyvus, bet kartu elegantiškas. Didingas. Ilgas itin kompleksiškas skonis. |
Allessandria Fratelli Barolo Monvigliero 2018 |
95 |
Tyras ir itin išraiškingas džiovintų rožių ir našlaičių aromatas kartu su braškių ir aviečių bei vyšnių tonais. Taurus ir gracingas vynas su tankiais, ko ne kreidiškais taninais, puikiai subalansuota gausia raudonųjų uogų rūgštimi ir itin ilgai išliekančiu džiovintų rožių bei aviečių poskoniu. Burgundiškas. |
G.D. Vajra Barolo Bricco della Viole 2018 |
95 |
Ekspresyvus našlaičių, tabako ir vyšnių aromatas. Galingas ir sodrus, bet kartu gracingas ir elegantiškas vynas. Gaivi rūgštis geba subalansuoti intensyvų raudonųjų uogų ir džiovintų prieskonių skonį. Itin smulkūs aksominiai taninai ir ilgai išliekantis poskonis suteikia burgundiško taurumo pojūtį. |
Domenico Clerico Barolo Ciabot Mentin 2018 |
94+ |
Išraiškingas džiovintų rožių, laukinių vyšnių ir aviečių aromatas su balzaminio acto tonais. Sodrus ir galingas, tačiau puikiai subalansuotas su raudonųjų uogų rūgštimi. Tankūs taninai sukuria balansą vaisiškam vyno charakteriui. Ilgai išliekantis tamsių vyšnių ir rožių poskonis. |
Roccheviberti Barolo Bricco Boschis 2018 |
94+ |
Tamsios vyšnios, tabakas, miško paklotė ir rožės. Vaisiškas, tačiau gaivi raudonųjų uogų rūgštis kuria elegantišką vyno skonio balansą. Itin gausiems smulkiems, net kreidiški, taninams sušvelnėti prireiks laiko. |
Luigi Einaudi Barolo Bussia 2018 |
94+ |
Sirpios vyšnios ir spanguolės, patrintas diržas ir tabakas. Jėga ir elegancija. Burgundiškas, tik su tvirtais, itin smulkiais taninais. Labai ilgai išliekančiame poskonyje atsiskleidžia ir džiovintų rožių natos. |
Domenico Clerico Barolo Aeroplanservaj 2018 |
94 |
Gilus kompleksiškas vyšninio tabako, rožių, aviečių bei prieskoninių žolelių aromatas. Ekspresyvus, bet kartu elegantiškas ir taurus. Smulkūs šilkiniai taninai. Ilgai išliekantis minerališkas poskonis. |
Domenico Clerico Barolo Pajana 2018 |
94 |
Dominuoja našlaitės ir sirpios tamsios vyšnios su tabako ir odos natomis.jame. Ekspresyvus vynas puikiai subalansuotas sultinga raudonųjų uogų rūgštimi. Nors aiškiai tinkamas labai ilgam išlaikymui, tačiau puikiai ragaujasi net ir būdamas itin jaunas. |
Allessandria Fratelli Barolo San Lorenzo di Verdunno 2018 |
94 |
Raudonos uogos ir raudonžiedės gėlės. Koncentruotas, bet kartu elegantiškas. Intensyvesnio ir vaisiškesnio stiliaus nei Mongviliero. Ekspresyvus, tačiau vis vien išlaikantis taurią eleganciją. |
Francesco Rinaldi Barolo Cannubi 2018 |
94 |
Prisirpusios trešnės ir avietės, brandus balzaminis Modenos actas ir džiovintos rožės. Vaisiškas, tačiau nesunkus. Tankūs aksominiai taninai. Elegantiškas. Puikus sultingos rūgšties balansas. |
Vynas |
Įvertinimas |
G. D. Vajra Barolo Costa di Rose 2018 |
93+ |
Allessandria Fratelli Barolo Gramolere 2018 |
93+ |
Roccheviberti Barolo Rocche di Castiglione 2018 |
93+ |
Luigi Einaudi Barolo Monvigliero 2018 |
93+ |
Sandrone Barolo 2018 |
93+ |
Elvio Cogno Barolo Ravera 2018 |
93 |
Mauro Molino Barolo Gallinotto 2018 |
93 |
Pio Cesare Barolo Ornato 2018 |
93 |
Pio Cesare Barolo Mosconi 2018 |
93 |
Odero Barolo Brunate 2018 |
93 |
Parusso Barolo Perarmando 2018 |
93 |
Francesco Rinaldi Barolo Brunate 2018 |
93 |
Vietti Barolo Lazzaritto 2018 |
93 |
Marcarini Barolo La Serra 2018 |
93 |
Mauro Molino Barolo La Serra 2018 |
93 |
Domenico Clerico Barolo 2018 |
93 |
Luigi Einaudi Barolo Canubbi 2018 |
93 |
G.D. Vajra Barolo Luigi Baudana 2018 |
93 |
Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi 2018 |
93 |
Allessandria Fratelli Barolo del Comune di Verduno 2018 |
92+ |
Poderi Colla Barolo Bussia Dardi de Rose |
92+ |
Roccheviberti Barolo Vecchie Viti 2018 |
92+ |
Bruna Grimaldi Barolo Badarina 2018 |
92+ |
G.D. Vajra Barolo Albe 2018 |
92 |
Elvio Cogno Barolo Cascina Nuova 2018 |
92 |
Trediberri Barolo 2018 |
92 |
Pio Cesare Barolo 2018 |
92 |
Monchierro Fratelli Barolo Rocche di Castiglione 2018 |
92 |
Odero Barolo 2018 |
92 |
Francesco Rinaldi Barolo Rocche dell'Annunziata 2018 |
92 |
Diego Conterno Barolo Monforte d'Alba 2018 |
92 |
Bruna Grimaldi Barolo Bricco Ambrogio 2018 |
92 |
Bruna Grimaldi Barolo Camilla 2018 |
91+ |
Mauro Molino Barolo 2018 |
91+ |
Vietti Barolo Castiglione 2018 |
91+ |
Luigi Einaudi Barolo Ludo 2018 |
91 |
Etorre Germano Barolo Prapo 2018 |
91 |
Camparo Barolo Boiolo 2018 |
91 |
Monchierro Fratelli Barolo Castiglione Falleto 2018 |
91 |
Diego Conterno Barolo Coste di Monforte 2018 |
91 |
Etorre Germano Barolo Serralunga 2018 |
90 |