Italijoje daroma daug ilgaamžio ir tauraus raudonojo vyno. Tačiau baltasis iš vietinių veislių tik pastaraisiais metais sulaukia daugiau dėmesio. Į rytus nuo Veronos daromas „Soave“ priklauso Italijos baltojo vyno elitui. Viena iš tokio statuso priežasčių – vyno ilgaamžiškumas.
Ne kiekvieną „Soave“ butelį galima ir verta laikyti, tačiau geriausias vynas bręsdamas įgauna sodresnio skonio, aromatų puokštę papildo medaus, džiovintų baravykų, džiovintų persikų ir abrikosų natos. Vynas, gamybos metu palaikytas su mielių nuosėdomis arba ąžuolo statinėse, bręsta geriau.
Vynas |
Oro sąlygos, vynmečio vertinimas |
Degustacijų užrašai |
Įvertinimas |
Derliaus metai |
Dal Cero Tenute di Carte Giacobbe “Vigneto Runcata” Soave Superiore DOCG 2012 Magnum
|
Po labai šaltos žiemos karštis kovą vynuoges išbudino anksti, tačiau iki birželio oras vėl buvo subjuręs: lijo, buvo vėsu. Sausa ir karšta liepa ir rugpjūtis (+35 °C) išgelbėjo situaciją – vynuogės prinoko puikiai. Vėsios naktys prieš derliaus nuėmimą suformavo nemažai gėliškų aromatų. Svarūs vynai. (3/5)
|
Persikai, šlapias akmuo, dūmas, tabakas. Labai gaivus ir drauge svarus, aliejiškos tekstūros. 50–70 m. senumo vynmečiai, pergolės tipo atramos padeda išsaugoti rūgštį karštais metais. |
93 |
2012 |
Balestri Valda Vigneto Sengialta Soave Classico DOC 2011
|
Karštas pavasaris, todėl pora savaičių ankstesnis žydėjimas, pakankamai lietaus birželį ir šilta liepą, rugpjūtį. Ankstyvas derlius. 3/5 |
Prinokusios citrinos, šlapias akmuo, obuoliai, medus, cukrašvendrių sultys. Svarus ir gaivus. 70 % ‘Garganega‘, 30 % ‘Trebbiano di Soave‘. 6 mėn. ąžuolo statinėse su mielėmis.
|
93 |
2011 |
Fattori Danieli Soave DOC 2010
|
Harmoningo vyno metai, nežiūrint temperatūros svyravimų vasarą. Vėsaus oro bangos rugpjūtį ir rugsėjį paskatino formuotis gėliškus aromatus, kurie papildė nokių vaisių aromatus, atsiradusius šiltą liepą. 5/5 |
Prinokę citrusiniai vaisiai, migdolai ir šlapias akmuo. Gaivus citrinų, duonos, džiovintų vaisių skonis. Ąžuolas nenaudotas, vulkaninis dirvožemis.
|
91 |
2010 |
Nardello Meridies Soave Classico DOC 2010
|
|
Cidonijų, citrinų aromatas. Vidutinio gaivumo, su ryškiais brandos požymiais. Šiek tiek šildo, aliejiškas burnoje. 6 mėn. ąžuolo statinėse.
|
91 |
|
Bertani Sereole Soave DOC 2009
|
Labai optimistinė sezono pradžia iki pat nokimo (pora savaičių anksčiau nei įprasta). Labai karštą rupgjūtį formavosi tik nokių vaisių aromatai, mažiau gėliškų. 4/5 |
Aukso spalva su žaliais atspindžiais. Kvepia tabaku, riešutais, dūmu, vanile, cidonijomis, medumi. Džiovintų baravykų poskonis. Aliejiškas, nerūgštus. Kalkakmenis. 6 mėn. statinėse su mielių nuosėdomis.
|
91 |
2009 |
La Cappuccina Fontego Soave DOC 2009
|
|
Sodri aukso spalva. Kvepia vanile, medumi, džiovintais persikais. Vidutinio gaivumo, svarokas. Ekologinis vynuogynas. 6 mėn. statinėse su mielių nuosėdomis. |
91 |
2009 |
Cantina di Soave Castelcerino Soave Classico Superiore DOCG 2008
|
Lietus žydėjimo metu pristabdė uogų mezgimąsi, sumažino derlių. Apskritai sezonas buvo artimas vidutiniam, niekuo neišsiskiriantis. 4/5 |
Sodri aukso spalva su žaliais atspindžiais. Stiprus duonos, medaus, džiovintų abrikosų, vanilės aromatas. Gaivus, intensyvus, subalansuotas. Su ananasų poskoniu. Brandintas nerūdijančio plieno statinėse. |
93 |
2008 |
Tenuta Sant Antonio Monte Ceriani Soave DOC 2007
|
Po labai šiltos žiemos, vegetacija prasidėjo trimis savaitėmis anksčiau nei įprasta. Ankstyvas derliaus skynimas rugsėjo pradžioje. |
Žalsva aukso spalva. Duonos, džiovintų abrikosų, greipfrutų, dyzelino, cidonijų aromatas. Gaivus, gerokai subrendęs.
|
89 |
2007 |
Caste Moschina I Tarai Soave DOC 2007
|
|
Aukso spalva su gintaro atspindžiais. Subrendusio vyno aromatas – medaus, riešutų, džiovintų persikų. Dalis brandinimo statinaičių – naujos. 50–60 m. senumo vynuogynai. |
93 |
2007 |
Suavia Soave Classico DOC 2006
|
Vegatacija dėl šalto pavasario prasidėjo savaite vėliau nei įprasta ir dar nusikėlė dėl šaltos gegužės ir birželio. Sunkiai mezgėsi uogos, kekės formavosi retos. Šaltokas ir lietingas rugjūtis padėjo atsistatyti vynuogienojams po sauso birželio ir liepos. Labai sveiko derliaus metai. 5/5 |
Kvepia džiovintais baravykais, medumi, šlapiu akmeniu. Gaivus, subalansuotas, elegantiškas, su grietinėliška pabaiga. |
90 |
2006 |
Gini Contrada Salvarenza Soave Classico DOC 2005 Magnum
|
Po šiltos ir lietingos žiemos šiltuoju metų laiku krituliai pasiskirstė tolygiai, buvo šilta, bet ne karšta. Gaivūs ir puikaus aromato vynai. 5/5 |
60–100 metų senumo vynmedžiai. Kvepia cidonijomis, persikais, medumi, duona, dyzelinu. Gaivus ir svarus, labai vaisiškas, kompleksiškas, aliejiškas, struktūriškas. |
92 |
2005 |
Coffele Ca Vico Soave Classico Superiore 2000
|
|
Aukso spalva su gintariniais atspindžiais. Kvepia oda, džiovintais baravykais, džiovintais vaisiais, maderizuotas. Ilgai trunkantis citrininių ledinukų, balzaminio acto poskonis.
|
92 |
2000 |
|
Vėlyvas žydėjimas po lietingo pavasario. Visuotinai paplitęs netolygus uogų mezgimasis (millerandage). Vėsus rugpjūtis, vėlesnis derliaus skynimas, taigi daugiau rūgšties. Bet kokybė gera dėl išretėjusių kekių. (4/5). |
|
|
2013 |
|
Ypač sunkūs metai, nes lijo nuo gegužės iki rugpjūčio (25 lietingos dienos) su nedidele pertrauka birželį. Ruduo gražus, todėl vėliau skinamų ‘Garganega‘ vynuogių kokybė gera. Ant šlaitų auginamos ir rankomis skintos vynuogės geresnės kokybės. 3/5 |
|
|
2014 |
|
Puikų pavasarį ir žydėjimo metą pakeitė labai karšta, sausa liepa ir rugpjūtis. Sėkmingam nokimui padėjo nedidelis lietus rugpjūčio pabaigoje. Labai lengvi metai vynuogyne. Gerai sunokusios uogos. 4/5 |
|
|
2015 |
Degustaciją organizavo „Soave“ vyno konsorciumas (Consirzio Tutela Vini Soave e Recioto di Soave)