2022 m. lapkričio 7 d. „Vaidilos“ teatre įvyko dvyliktasis Vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine + Dessert Lietuva 2022“, kurį organizuoja Lietuvos someljė mokykla su Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija. Pristatome nugalėtojus ir dalyvius.
I vieta ir Lengviausias čempionato derinys
„Grand Hotel Kempinski Vilnius“ restoranas „Telegrafas“: Martynas Pravilonis, Ignatijus Semionovas, Vilius Ručinskas, Milena Levaškevičiūtė.
Medaus parfė ir saldusis vynas iš Vokietijos „Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Mosel 2018“.
II vieta ir Vilnietiškiausias derinys
„Senatorių pasažo“ vyno baras „Taurės“: Matteo Covacci, Simonas Laukaitis.
Crème caramel su šaltalankiais ir natūralusis vynas „MicroBio Alma-Zen“.
III vieta, Lengviausias čempionato derinys ir Geriausias čempionato vynas
„Vila komoda“ ir „Vyno klubas“: Gabrielė Stulgaitė, Martynas Mičiulis, Daiva Mumgaudienė.
Desertas su foie gras ir šampanas „Champagne Louis Roederer Carte Blanche Demi-Sec“.
IV vieta, Žiūrovų simpatijų prizas
„Amandus“ restoranas: Rita Ramanauskaitė, Dovydas Dokšas, Pavelas Matvekas, Kristijonas Valančiūnas. Šokoladinis desertas „Miškas rudenį“ ir baltasis portas „Andresen 20 YO“.
Lietuviškiausias varžybų desertas
Komanda „Draugystės gatvėje“: Andželika Norkuvienė ir Enrika Norkutė. Morkų pyragas su riešutų kremu „Tikrume“ ir vynas „Castello di Volpaia Chianti Classico DOCG 2015“.
Netikėčiausias derinys
Restoranas „Old Town Grill“: Ivona Cibulskienė, Miglė Sabaliauskienė ir Roberta Blekaitienė. Juodos duonos pudingas su svarainių drebučiais r vynas „Braida Brachetto d‘Acqui 2021“.
V vieta
Restoranas „Dia“: Augustinas Bimbiris ir Šarūnas Grėsius. Desertas „Podiumas“ ir vynas „Masi Angelorum Recioto della Valpolicella Classico DOCG“.
VI vieta
„Želvė Village & Spa“: Vladimir Zajac, Sonata Krauleidytė ir „Vyno klubo“ vyno ekspertas Giedrius Simutis. Desertas „Ruduo Želvėje“ ir vynas „Moscadello di Montalcino Vendemmia Tardiva DOC 2017“.
Kiti dalyviai
Komanda „Paimk mane į šiaurę“: kepyklos „Biržų duona“ technologė Eglė Punytė ir gėrimų ekspertas Lukas Palubinskas. Desertas „Paimk mane į šiaurę“ ir vynas „Condado Pedro Ximenez Jerez DO“.
Komanda „Aš toks kaip ir tu“: Kauno technologijų centro komanda: Grytė Bezarienė, Tomas Butkus, Vytautas Laibinis, Giedra Sadauskienė. Desertas „Aš toks, kaip ir Tu, pastebėk mane tarp kitų“ ir nealkoholinis vynas „Pierro Zero Chardonnay“.
Kauno kolegijos komanda ir vyninė „Roksala“: Sigita Malinauskienė ir Lukas Nagelė. Desertas „Sodo spalvos“ ir lietuviškas agrastų vynas „Roksala“.
Duonoskepyklos „Mantinga“ ir „Your plate sommelier“ duetas: Viktorija Vyšniauskaitė, Irma Seiliuvienė ir Enrika Norkutė. Desertas su agurkais „Vasaros takais“ ir vynas „Tokaji Furmint 2017“.
„Ararat ir Gadara“ komanda: restorano „Ararat“ konditeris Hripsime Dauginienė ir „Gadaros“ vyno ekspertai Garnikas Kazarianas ir Ignas Stonkus. „Foie Gras Crème Brûlée“ ir „Voskevaz Muscat Rosali vynas“.
Už ką teikiami prizai
Varžybose renkamas Geriausias vyno ir deserto derinys – vyno taurė ir patiekalas, kuriuos komanda turi paruošti, suporuoti iš anksto. Varžybų vertinimo komisija, rinkdama nugalėtoją, vertina ne tik skonio, aromato ir išvaizdos derėjimą. Taškų pelnyti padeda deserto estetika ir derinio pristatymas bei pagrindimas. Daugiausia balų surinkę deriniai išrikiuoti nuo pirmos iki šeštos vietos viršuje. Pirmąsias tris vietas užėmusias komandas nemokamai „apsipirkti“ savo parduotuvėje pakvietė pagrindinis čempionato rėmėjas „Sangaida“.
Publika, t. y. varžybas stebėję žiūrovai, savo favoritu išsirinko restorano „Amandus“ (Vilnius) šokoladinio deserto „Miškas rudenį“ ir baltojo porto „Andresen 20 YO“ derinį. Publikos simpatijos prizo steigėja Lietuvos someljė mokykla komandą pakvietė dalyvauti atvirosiose paskaitose apie kavą, arbatą, valgomuosius augalus ir šokoladą.
Dėl Geriausio čempionato vyno teisėjai balsuoja, nominuodami iki trijų kandidatų. Šiųmečiam laimėtojui – saldžiam šampanui „Louis Roederer Carte Blanche“ (Vila Komoda ir Vyno klubas, Palanga) teko „Coravin“ vyno pylimo, neatkemšant butelio įrenginys. Šampanui rimtą konkurenciją sudarė ispaniškas natūralusis iš „Vedejo“ vynuogių „Microbio Alma Zen“ (Taurės, Vilnius).
Renkant vyną diskusijų nebūna daug. Kaip ir renkant Lietuviškiausią desertą. Teisėjai dažniausiai nominuoja iš lietuviškų ingredientų, nostalgiškus desertus, nevertindami, iš kur deserto idėja yra atėjusi. Šių metų Lietuviškiausio deserto prizu, kurį įsteigė Pakruojo dvaro bravoras ir spirito varykla, apdovanotas morkų pyragas („Draugystės gatvėje“, Mažeikiai) primena anglosaksišką virtuvę, tačiau jo sudėtyje, be namuose išaugintų morkų, – žemės riešutų, vanilės ir karamelės kremas. Artimiausias jo konkurentas – moliūgo formos „Ruduo Želvėje“ („Želvė Village & Spa“, Palanga) – padarytas iš jogurto, baltojo šokolado namelakos, moliūgo, svarainių, salyklo ir avižų. Teisėjai ne kartą tarp nominantų minėjo ir desertą iš lietuviškų vaisių „Sodo spalvos“ (Kauno kolegija) bei juodos duonos pudingą su svarainių geliu („Old town grill“, Birštonas).
Pastarojo deserto derinys su lengvu rožiniu putojančiu „Braida Brachetto d‘Acqui“ vertinimo komisiją nustebino labiausiai, todėl buvo apdovanotas Netikėčiausio derinio prizu, kurį įsteigė buitinės technikos gamintojas „Neff“. Netikėtas pasirodė ir deserto iš eukaliptų arbatos, muskatų riešutų putėsių, juodųjų serbentų karamelės „Podiumas“ („Dia“, Kaunas) derinys su itališku saldžiu raudonuoju vynu „Masi Recioto della Valpolicela“.
O štai dėl Lengviausio derinio prizo įtempta kova vyko tarp trijų komandų. Čempionato vandens „Vittel“ įsteigtas prizas vis dėlto atiteko dviem iš jų. Restorano „Telegrafas“ (Vilnius) medaus parfė su baltajame vyne troškinta kriauše ir levandomis buvo lengvas, purus, vaisiškas desertas, o prie jo priderintas vynas „Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Mosel 2018“ – gaivus, ne perdėm saldus ir labai lengvas. Panašiai galima būtų apibūdinti ir kitą Lengviausio derinio prizo laimėtoją „Foie Gras“ derinį su šampanu „Louis Roederer Carte Blanche“ („Vila Komoda“ ir „Vyno klubas“, Palanga) – nors deserto sudėtyje romas, foie gras, razinos, morengas, tačiau jie buvo ledų ir miuso pavidalu, o šampano saldumas vos prilygo gaiviai rūgščiai. O štai nominuotas, bet neapdovanotas deserto „Vasaros takais“ ir vyno „Chateau Dereszla Tokaji Frumint Late Harvest 2017” („Mantinga“ ir „Your plate sommelier“) derinys patraukė agurkų ir svarainių drebučių gaivumu, primenančiu šviežius agurkus su medumi ir gausia, gaivia vyno rūgštimi.
Daugiausia diskusijų sukėlė Vilnietiškiausio derinio prizas, kurį Vilniaus 700-ojo jubiliejaus proga įsteigė „Vyno žurnalas“. Teisėjams atrodė, kad Vilnių gali apibūdinti daugybė idėjų, kurias jie įžvelgė vynuose, desertuose ir komandų sudėtyse: modernus, elegantiškas, gotikiškai ažūrinis, raudonaplytis, laisvas, drąsus, paprastas, bet ne prastas, pašėlęs, kosmopolitiškas, tautų katilas, daugianacionalinis, su gera istorija... Du deriniai surinko daugiausia taškų, tačiau, aplenkusi „Telegrafo“ komandą, prizą išsivežė „Taurių“ restorano komanda už italo konditerio pagamintą Vilniaus senamiestį primenantį itališką desertą, prie kurio vilnietis someljė priderino ir lietuviškai pristatė ispanišką vyną.
Dalyvavo neįprasta komandų įvairovė
Šiais metais čempionate dalyvavo 13 komandų, tarp kurių buvo ne tik profesionalai iš restoranų („Telegrafas“, „Dia“, „Vila Komoda“, „Old Town Grill“, „Želvė Village & SPA“, „Taurės“, „Ararat“, „Amandus“), bet ir Lietuvoje visiems gerai pažįstamos įmonės kaip „Biržų duona“ bei „Mantinga“. Renginyje varžėsi ir dvi mokymo įstaigos – Kauno kolegija bei Kauno profesinio mokymo centras, bei vienas šeimyninis duetas – konditerė Andželika Norkuvienė ir jos dukra, someljė Enrika Norkutė.
Renginio organizatorė Ernesta Bilinskaitė džiaugėsi, jog po dvejų karantino metų, kuomet čempionatas vyko tik uždarame rate, šiais metais šventėje lankėsi beveik 200 desertų mėgėjų: „Per 12 metų šaugome iš gana nišinio renginio į tikrą gurmanų bendruomenės ir restoranų profesionalų šventę. Pastebime, kad čempionatas tikrai keičia desertų ir saldaus vyno kultūrą Lietuvoje, todėl manome, kad pats laikas idėjas pradėti skleisti ir užsienyje.“
Kitais metais – čempionatas Latvijoje, Lenkijoje ir kitur
Čempionate vyno ir desertų derinius vertino kompetentinga komisija: čempionato sumanytojas, Lietuvos someljė mokyklos bei „Vyno klubo“ įkūrėjas ir „Vyno žurnalo“ vyriausias redaktorius Arūnas Starkus; televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson, „Desertų klubo“ įkūrėja Asta Petrus, Someljė mokykos ir „Vyno klubo“ įkūrėja Rasa Starkus, „Vyno žurnalo“ autorius Linas Vaitulevičius, „Gero skonio“ redaktorė Rasa Ščeponienė, Lietuvos someljė asociacijos prezidentas ir 2021 m. metų Vyno ir desertų derinių čempionato nugalėtojas Arminas Darasevičius bei Latvijos someljė asociacijos atstovė Linda Karpenko.
Linda Karpenko yra viena iš Latvijoje kitais metais vyksiančio Vyno ir desertų derinių čempionato organizatorių. „Renginys mane pribloškė“, – komentavo ji. „Dabar esu dar labiau pasiryžusi rengti tokio pobūdžio čempionatą Latvijoje, žinoma, iš karto galvodama ir apie potencialų visų Baltijos šalių čempionatą. Įdomu, kad paragavusi kai kurių desertų iš pradžių maniau, jog jiems kažko trūksta, bet paragavusi ir prie jų priderinto vyno maloniai nustebdavau supratusi, koks stiprus yra dviejų dalių derinys.“
Varžybos kitąmet vyks ne tik Lietuvoje, Latvijoje. Organizatoriai derasi ir su potencialiais partneriais Estijoje, Lenkijoje bei kitose Europos šalyse.