Pirmadienio vakarą Vilniuje, „Vaidilos“ teatre, įvyko saldžiausias Lietuvos gastrokultūros renginys – Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionatas „WINE+DESSERT“. Jame šiemet dalyvavo net 21 komanda iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Birštono, Palangos ir Zarasų. Tačiau vertinimo komisiją labiausiai sužavėjo Palangos restorano „Vila Komoda“ ir „Vyno klubo“ komandos patiekti salierų gumbų ledai su pusiau saldžiu šampanu. Prizines vietas ir specialias nominacijas pelnė „Amandus“, „Somm The Wine Bar“, „Želvė Village & Spa”, „Dine“, šeimyninė „Kaip nors“ komandos, tačiau stebino visi varžybų dalyviai, žadėję varžybinius derinius įtraukti ir į savo meniu.
Pergalės akimirka. R. Daskevičiaus nuotr.
Tryliktą kartą vykstančiame renginyje komandos, sudarytos iš konditerio ir someljė, pristatė savo sukurto deserto ir tobulai parinkto vyno derinius. Kaip ir kasmet, varžybose galima pamatyti naujausias aukštosios desertų mados Lietuvoje tendencijas. O šiemet jos vedė link netikėtų sudėtinių dalių: grybų, mėsos, daržovių, pikantiško sūrio ir brandaus, natūraliai, be intervencijų pagaminto vyno bei lietuviškų gėrimų.
Rezultatai
Čempiono titulą ir „Auksinės šakutės“ prizą pirmą kartą varžybų istorijoje pelnė Martyno Meidaus vadovaujama Palangos restorano „Vila Komoda“ komanda: Gabrielė Gofmanė, Modestas Vasiukas, Karolina Vičiūtė kartu su „Vyno klubo“ eksperte Daiva Mumgaudiene.
Sudėtingas desertas, padarytas iš saliero gumbo ledų, lazdynų riešutų trupinių ir pralinė, karamelės, slyvų, juodųjų serbentų ir salierų lapelių bei petražolių aliejaus, idealiai derėjo su pusiau saldžiu šampanu. Kaip pastebėjo komisijos narys iš Latvijos, šampano renginių organizatorius Aigaras Nordas, šampanas buvo sukurtas kaip saldus gėrimas, „todėl džiugu, kad lietuviai pagamino tokį desertą, kuris skatina prisiminti ir panaudoti istorinį putojančio vyno skonį“.
Derinys taip pat laimėjo ir „Instagramiškiausio“ deserto apdovanojimą, kurį skyrė varžybas stebėjusių tinklaraštininkių komanda.
Ant scenos „Vila komoda“ neslėpė emocijų. „Šiaip aš niekada nesu buvęs pirmas, absoliučiai gyvenime nieko nesu laimėjęs... Todėl tai tiek mano komandai, tiek ir man yra labai didelis paskatinimas eiti dar toliau į priekį,“ – sakė M. Meidus. Ši komanda čempionate dalyvauja kasmet. Pernai ji užėmė 3-ią vietą, o pristatomus derinius įtraukia į restorano meniu.
I VIETA ir INSTAGRAMIŠKIAUSIAS DESERTAS: Vila komoda desertas su pusiau saldžiu šampanu. R. Daskevičiaus nuotr.
Vila komoda komanda - Martynas Meidus, Gabrielė Gofmanė, Modestas Vasiukas, Karolina Vičiūtė kartu su „Vyno klubo“ eksperte Daiva Mumgaudiene. V. Skaraičio nuotr.
Antrosios vietos prizas „Sidabrinė šakutė“ atiteko Užupyje įsikūrusiam restoranui „Amandus“, kuriam vadovauja Deivydas Praspaliauskas. Komandos nariai – Lukas Stasytis, Lina Adamovič, Rita Ramanauskaitė – ant scenos atkūrė Lietuvos peizažą ir desertą „Vienas kąsnis Lietuvos“ suderino su kanadietišku ledo vynu iš ‘Riesling’ vynuogių. „Viename Lietuvos kąsnyje“ tilpo pušų sirupas, bruknės, lazdynų riešutai, molūgas, svarainiai, obuoliai.
Pirmųjų dviejų vietų laimėtojus apdovanojo seniausia specializuota vyno parduotuvė Lietuvoje „Vyno klubas“ ir jų partneriai – kalėdinio pyrago „Poli Panetone“ gamintojai iš Italijos.
II VIETA - AMANDUS. R. Daskevičiaus nuotr.
„Amandus“ ant scenos sukūrė vieną kąsnį Lietuvos. V. Skaraičio nuotr.
„Amandus“ komandos nariai – Lukas Stasytis, Lina Adamovič, Rita Ramanauskaitė . V. Skaraičio nuotr.
Trečioji vieta šiemet atiteko vyno baro „Somm The Wine Bar“ komandai. Ingridos Komisarovaitės ir Algimanto Kviklio padarytą desertą su sūriu „Nocciola Toscana“ prie saldaus subrendusio kjančio vinsanto pristatė šiųmetis Lietuvos someljė čempionas Ignatijus Semionovas. Trečiosios vietos laimėtojus apdovanojo rėmėjai „Coffee Address“ ir „Kimbo“. Itališkas derinys buvo pripažintas ir aistringiausiu deriniu – specialią nominaciją įsteigė buitinės technikos gamintojas „Neff“.
III VIETA - SOMM THE WINE BAR. R. Daskevičiaus nuotr.
Ingridos Komisarovaitė, Algimanto Kviklys, šiųmetis Lietuvos someljė čempionas Ignatijus Semionovas. V. Skaraičio nuotr.
Kasmet įdomi kova vyksta dėl lietuviškiausio deserto prizo, kurį steigia Pakruojo dvaro bravoras ir spirito varykla. Šiemet tokiu pripažintas Armino Darasevičiaus vadovaujamo „Dine“ restorano „Obuolių desertas“, kurį jis sukūrė su Barbora Inciute-Čepulioniene ir Donatu Šatkausku. Nebuvo netikėta pamatyti šio deserto derinį su lietuvišku obuolių ledo vynu.
LIETUVIŠKIAUSIAS DESERTAS - DINE. R. Daskevičiaus nuotr.
Arminas Darasevičius ir Barbora Inciute-Čepulioniene. V. Skaraičio nuotr.
Tuo tarpu „lengviausią čempionato derinį išrinkti ne taip paprasta, nes nėra vieno kriterijaus jam apibūdinti,“ komentavo komisijos pirmininkas ir čempionato iniciatorius Arūnas Starkus. „Vieni lengvumą sieją su gaivumu, kiti – su nedaug cukraus ar alkoholio, tretiems atrodo, kad desertas turi būti lengvos, purios tekstūros.“
Prizas, kurį steigė nealkoholinės arbatos „Copenhagen Sparkling Tea“ gamintojas, šiemet ir vėl iškeliavo į pajūrį. Komandos „Želvė Village & Spa“ (Vlad Zajac, Karolina Vičiūtė, Martynas Meidus, Gabrielė Gofmanė, Modestas Vasiukas) kokoso morengo desertas „Snowball“ tirpo burnoje ličio ledais, o lengvumo pojūtį pastiprino „Vyno klubo“ ekspertės Daivos Mumgaudienės prie jų parinktas lengvutis itališkas putojantis muskatas.
LENGVIAUSIAS DERINYS - Želvė Village & SPA ir Daiva Mumgaudienė (Vyno klubas). R. Daskevičiaus nuotr.
Daiva Mumgaudienė ir Vlad Zajac. V. Skaraičio nuotr.
Publikos simpatijos prizą laimėjo pirmą kartą čempionate dalyvavusi kepyklėlė „T.A.I.P Cake“ (Alena Kollerova, Svetlana Snežko, Kirill Morozov, Emilis Vilčinskis, Evgeniya Andriyanova, Yan Biazruchka). Jų desertas „Cheesecake“ buvo derinamas retu saldžiu burgundišku vynu iš ‘Chardonnay’ vynuogių.
PUBLIKOS SIMPATIJA: „T.A.I.P Cake“ . R. Daskevičiaus ir V. Skaraičio nuotr.
Geriausio vyno apdovanojimas teko taip pat vynui iš ‘Chardonnay’ vynuogių. 1998 m. derliaus saldusis vynas varžyboms gautas iš vyndario asmeninio rezervo ir sužavėjo net komisijoje dirbusį daugkartinį Lietuvos ir Baltijos someljė čempioną bei praėjusių metų Vyno ir desertų derinių čempionato nugalėtoją Martyną Pravilonį, kuris prisiminė, kaip vyninės „Kracher“ atstovas prieš savaitę lankėsi Lietuvoje ir Someljė mokykloje skaitė paskaitą apie šį ir kitus savo vynus. Tada apdovanotos komandos „Kaip nors“ nariui Petrui Jarašūnui („Vyno klubas“) ir kilo mintis gėrimą naudoti renginyje. Prie jo Petro brolis šefas Rokas Jarašūnas pagamino grybais dvelkiantį desertą „Pamiškė“, jis prie komisijos akių buvo pagardintas baltaisiais pipirais.
GERIAUSIAS VYNAS: Komanda KAIP NORS - Rokas ir Petras Jarašūnai. R. Daskevičiaus ir V. Skaraičio nuotr.
Jaunųjų šefų prizai buvo įteikti dviem studentų komandoms: Šv. Ignaco Lojolos kolegijai ir Kauno technologijų mokymų centrui. Komandos buvo apdovanotos specialiu „Vyno klubo“ direktorės Rasos Starkaus prizu – vyno regionų dėlionėmis ir premium sultimis „Van Nahmen“.
JAUNŲJŲ ŠEFŲ PRIZAS: Šv. Ignaco Lojolos kolegija ir Kauno technologijų mokymų centras. V. Skaraičio nuotr.
Kaip niekada įtempta kova ir keisčiausi ingredientai
Čempionato iniciatorius Arūnas Starkus prisipažino, jog šiemet buvo itin sunku išrinkti nugalėtojus. Daugelis geriausių konditerių ir someljė čempionate dalyvauja kasmet, todėl jų desertai ir deriniai su vynu artėja prie tobulumo, patiekimas, taurės, pristatymas yra be priekaištų. Skiriasi tik stilius: vieni ieško klasikinės saldžių ingredientų dermės, kiti siekia nustebinti naudodami netikėtus priedus: grybus, mėsą, daržoves, renkasi natūraliuosius arba labai senus, subrendusius vynus. „Paskelbėme nugalėtojus, prizininkus, tačiau aplankyti verta visus dalyvavusius restoranus – būsite nustebinti, sužavėti. Mano nuomone, Lietuvoje su desertų idėjomis esame kitas šalis aplenkę keletu metų. O tiek dėmesio saldžiam vynui, matyt, neskiria niekas Europoje.“
Komisija. V. Skaraičio nuotr.
Komisijoje dirbusi TV laidų vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson labiausiai buvo sužavėta ir nustebinta netikėtais ingredientais: restoranas „Nineteen18“ desertą puošė tikromis skruzdėlėmis, keli restoranai desertui naudojo grybus, o vienas – net česnaką!
Beata Nicholso, Nineteen18 desertas su skruzdėlėmis ir Brut Wine desertas su česnaku. V. Skaraičio ir R. Daskevičiaus nuotr.
Latvijos vyno kultūros puoselėtojas, knygų autorius Aigaras Nordas stebėjosi, kaip gausiai varžybose dalyvauja komandos iš visos šalies. Jis sakė sunkiai įsivaizduojąs, kad taip galėtų vykti Latvijoje artimiausiu metu, tačiau labai laukia tokio čempionato savo šalyje. Kitąmet su lietuvių pagalba jį ruošiasi organizuoti Latvijos someljė asociacija, padedama dabartinio Pasaulio someljė čempiono latvio Raimondso Tomsono.
Aigaras Nordas. R. Daskevičiaus nuotr.
Be jau minėtų komisijos narių, geriausius derinius vertino ir „Verslo žinių“ laisvalaikio redaktorė ir žurnalistė Beatričė Laurinavičienė, „Sezoninės virtuvės“ autorė Renata Ničajienė, „Vyno žurnalo“ autorius Linas Vaitulevičius, tinklaraštininkės Urtė Mikelevičiūtė, Justina Gedgaudaitė ir Brigita Cibaitė.
Bloggerių stalelis - Urtė Mikelevičiūtė, Justina Gedgaudaitė ir Brigita Cibaitė. V. Skaraičio nuotr.
Įtempta kova su daug labai stiprių derinių
Visi dalyviai pasirodymo tvarka:
DEMO
Tadas Eidukevičius, Rokas Pocius ir Gytis Pečiulis. Desertas „Gogel mogel“ su prancūzišku vynu „Pacheranc d’Or 2020“.
AŠ TOKS KAIP IR TU, Kauno technologijų mokymo centras
Vytautas Laibinis, Antanas Valkauskas, Grytė Bezarienė, Giedra Sadauskienė. Desertas „Netradicinis sprendimas“ su nealkoholiniu vynu „Artigny Grand Classic“.
DINE
Arminas Darasevičius, Barbora Inciutė-Čepulionienė, Donatas Šatkauskas. Obuolių desertas su Ilzenbergo obuolių ledo vynu.
14HORSES
Justinas Misius, Simonas Laukaitis. Desertas „Tamsus miškas“ su ispanišku cheresu „Ximenez-Spinola PX Anada Vintage 2013“.
RED BRICK
Arnóras Ingis Bjarkasonas, Tomas Kličius, Lina Marija Balčiūnaitė. Desertas „Verbena“ su prancūzišku Luaros slėnio vynu „Château de Fesles Bonnezeaux AOP 2002“.
DIA
Gintarė Kundrotaitė, Šarūnas Gresius. Kavos ir šokolado desertas su „Graham‘s Port 30 YO“.
ŽELVĖ VILLAGE & SPA
Vladas Zajacas, Karolina Vičiūtė, Martynas Meidus, Gabrielė Gofmanė, Modestas Vasiukas, Daiva Mumgaudienė (Vyno klubas). Desertas „Snowball“ su itališku putojančiu „G. D. Vajra Moscato d'Asti DOCG 2022“
OLD TOWN GRILL
Ivona Cibulskienė, Rima Blekaitienė, Miglė Sabaliauskienė. Kaštainių desertas su vokišku „Anselmann Riesling Eiswein“.
NERINGA
Rugilė Matulevičiūtė, Honorata Lyndo, Linas Žemaitis, Dominyka Gylytė, Rūta Tamulienė ir „Vyno klubo“ ekspertas Petras Jarašūnas. Desertas „Rytinė rasa“ su austrišku „Kracher Zweigelt Auslese Burgenland 2021“.
VASARIS
Miglė Gruzdenė, Nijolė Talijūnienė, Daiva Dirsienė, Rasa Kaluinienė, Inderpreetas Singhas. Desertas „Aukštaitiška bičiulystė“ su austrišku „Kracher Auslese Cuvee Burgenland 2021”.
VILNIUS PARK PLAZA
Jurgita Butrimė, Liudmila Lušinskaja, Andrius Diliautas. Desertas „Ilzenbergo vyšnia“ su lietuvišku Ilzenbergo dvaro vyšnių vynu.
KAIP NORS
Petras ir Rokas Jarašūnai. Desertas „Pamiškė“ su austrišku „Kracher Chardonnay Trockenbeerenauslese No. 3 1998“.
ŠV. IGNACO LOJOLOS KOLEGIJA
Kasparas Alkevičius, Miglė Galvydytė ir „Vyno klubo“ ekspertė Urtė Budnikaitė. Desertas „Litis“ su austrišku „Kracher Cuvee Auslese 2021“.
SOMM THE WINE BAR
Ignatijus Semionovas, Ingrida Komisarovaitė, Algimantas Kviklys. Desertas „Nocciola Toscana“ su itališku „Carpineto Farnito Vin Santo del Chianti DOC 1999“.
T.A.I.P CAKE
Alena Kollerova, Svetlana Snežko, Kirillas Morozovas, Emilis Vilčinskis, Evgeniya Andriyanova, Yanas Biazruchka). Desertas „Cheesecake“ su burgundišku „Andre Bonhomme Noblesse du Temps Vire Clesse AOP 2011“.
NINETEEN18
Vilgailė Kaušylienė, Asta Oleškevičiūtė, Simonas Laukaitis. Desertas „Skruzdėlynas“ su itališku vynu „La Stoppa Buca delle Canne“.
ELVEN
Lukas Daugirdas, Adomas Jegnoras, Edvardas Aviženis. Grikių duonos pudingas su Naujosios Zelandijos vynu „The Ned Noble Sauvignon Blanc“.
PAVLOVA CAFE
Marius Daubaras, Rūta Krasauskaitė, Aleksas Povilaitis, Karolina Šaban, Sniežana Daubarienė, Vidas Daubaras. Desertas „Pavlova klasika su uogų tiara“ su itališku putojančiu „Viberti Moscato d‘Asti DOCG“.
VILA KOMODA
Martynas Meidus, Gabrielė Gofmanė, Modestas Vasiukas, Karolina Vičiūtė, Daiva Mumgaudienė (VYNO KLUBAS). Saliero gumbo ledai su „Champagne Pol Roger Rich Demi Sec“.
BRUT WINE
Gintaras Sinkus, Dalia Briedienė, Ieva Čiblytė, Evelina Ragaišienė, Rugilė Dubovskytė. Desertas „Rudens harmonija“ su Gintaro Sino baltuoju midumi.
AMANDUS
Lukas Stasytis, Lina Adamovič, Rita Ramanauskaite. Desertas „Vienas kąsnis Lietuvos“ su kanadietišku „Inniskillin Ice Wine VQA Niagara Peninsula Riesling 2019“.
Čempionato organizatorė – Lietuvos someljė mokykla. Partnerės: Lietuvos someljė asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.
V. Skaraičio ir R. Daskevičiaus nuotraukos.