Prieš metus Londono naudotų knygų parduotuvėje nusipirkau knygą „PRET-A-PORTER High-fashion bakes and biscuits“. Ji skirta pagerbti talentingam ir kūrybingam konditeriui Mourdui Khiatui, kuris jautė silpnybę ne tik kepiniams, bet ir madai. Kasmet jis lankosi dizainerių pasirodymuose, kur semiasi idėjų iš atskirų modelių, tendencijų ir kuria neįtikėtino grožio popietės arbatai skirtus desertus, įkvėptus patikusių podiumo vaizdų.
Kažkodėl būtent šią knygą atsiminiau ragaudama ir vertindama desertus bei jų derinius su vynu 8-ajame atvirame vyno ir desertų čempionate, į kurio vertinimo komisiją buvau pakviesta ne pirmus metus.
Daugelis desertų man asocijavosi su mados tendencijomis arba stiliaus ikonomis – taip išraiškingai, ryškiai ir profesionaliai jie buvo patiekti. Štai keletas jų.
Ryčio Grigaičio ir Kristinos Liukaitytės komandos desertas „Skonio galerija“ man labai priminė Veronicos Etro 2017 metų kolekcijos modelį.
Komandos „3 Amandus“ desertas „Burokėliai, svarainiai, juodieji serbentai“ – ryškus, įžūlus, energingas, tačiau moteriškas ir prabangus Zuhairo Murado stilius.
Restorano „Sweet root“ desertas „Suvyniotas“ – ekstravagantiškas, drąsus, dažnai ginčytinas, provokuojantis Gaultier.
Alberto Koncijalovo ir Dovilės Piliponytės komandos desertas „Soliaris“ iš karto priminė stiliaus ikoną Brigitte Bordot ir jos stilingas beretes – moteriška, subtili, saulėta, bet kartu drąsi ir nenuspėjama.
Matyt, mano aistra aukštajai madai tokia pat stipri, kaip ir gastronomijai bei vynui. Tačiau palikime tai nuošaly, susitelkdami į tai, kas verčia mano trenerį staiga prarasti klausą ir tyliai padidinti man krūvį treniruoklių salėje (visiškai pamišęs žmogus, susilpnėjęs nuo angliavandenių trūkumo organizme, bet aš vis vien jį myliu).
Na, ką gi. Desertai ir vynas. Prizinės vietos bei įspūdžiai apie tai, ko buvo valgyta ir gerta.
Restoranas „Time“ su desertu „Gaiva“ ir vynu „Prunotto Moscato d’Asti DOCG“
Svarainių putėsiai, mėtų kremas, citrinų tyrė.
O taip! Mano nuomone, tai labiausiai apgalvotas ir techniškai geriausiai įgyvendintas desertas visame čempionate. Iš viso – 3 elementai. Drąsu. Juk padarius bent menkiausią klaidą, nebus už ko pasislėpti. Kreminė tekstūra, ryškūs, gaivūs skoniai ir rafinuotas, lengvas, delikatus „Prunotto Moscato d’Asti DOCG“.
Restoranas „Dine“ su desertu „Žemynos dovana“ ir vynu „Klein Constantia Vin de Constance“.
Baltojo šokolado ir kriaušių putėsiai su obuolių compoté ir „Klein Constantia“ – puikus derinys, bet tik tuo atveju, jei nepažeistas teisingas tekstūros ir skonio balansas, kaip ir buvo šiuo atveju. Lengvas orinis biskvitas – debesėlis.
Restorano „Sweet Root“ desertas „Suvyniotas“ su „Kracher Cuvee Beerenauslese Burgenland 2015“.
Morkos, ožkų pieno sūrelis, lazdynų riešutai, svarainiai, moliūgai, šeivamedžio žiedai. Manau, šį desertą į naują lygį pakėlė pagrindinis komponentas – šeivamedžio lapai. Jie suteikė nuotaikos bei sujungė desertą ir vyną į visumą.
Šis desertas taip pat buvo apdovanotas kaip lietuviškiausias desertas. Ir, turiu pasakyti, pelnytai.
Apdovanojimus „Lengviausias derinys“ ir „Geriausias vynas“ laimėjo „Kempinski Cathedral Square“ komanda, pristačiusi desertą „Winter Garden“ (špinatų biskvitas, migdolų kremas, pasiflorų kremas, baltasis šokoladas, slyvos) su vynu „Antech Menthode Ancestrale Blanquete de Limoux AOC“.
Patiekimas pribloškė: žavintis miniatiūrinis pasaulis lėkštėje. Be pinceto ir padidinamojo stiklo neapsieisi! Darius Stakelė atliko juvelyro darbą.
Tačiau, mano nuomone, būtent vynas suvaidino lemiamą vaidmenį. Jis toks neįprastas, keistas, švelnus, prabangus! Lyg jūros vėjas... O kaip taip žavingai jį pristatė Martynas Pravilonis – ką čia daugiau pridursi... Martynui duota dovana, jo talentas ir meilė vynui įkvepia ne tik šio gėrimo mėgėjus, bet ir profesionalus. Panašių žmonių, taip atsidavusių savo darbui, prisipažinsiu, esu sutikusi tik du kartus: vienas iš jų – mesjė Gerard‘as Depardieu, kitas – Martynas.
Pasižymėjau dar keletą vyno ir deserto derinių, kurie buvo man prie širdies.
Komandos „Valgomasis“ desertas – šokoladinis grietinės pyragaitis, įdarytas šokolado ir juodųjų serbentų likerio kremu, su pistacijomis ir burokais. Kuo patraukė? Tekstūra švelni, prisirpusi, aksominė, o burokų ir šokolado derinys – tai santuoka, sudaryta danguje. „Gintaro Sino“ juodųjų serbentų vynas suteikė reikiamo rūgštumo ir mūsų močiučių ir senelių kaimo, šilumos ir širdingumo pojūtį.
Vyno baro „Somm“ desertas „Villages modern“ su vynu „Kracher Muscat Ottonel Auslese Burgenland 2016“.
Sakau atvirai – man jau įgriso desertų deriniai su šituo austrišku vynu. Tačiau šiuo atveju viskas tikrai taip, kaip reikia... Net nežinau, ką ir pridėti. Idealus skonio, kvapo ir išvaizdos balansas.
Albertas ir Dovile «Soliaris» + Anselman Trockenberenauslese Solaris 2014. Dėka ožkos sūrio ir šalavijo labai elegantiškas ir įsimintinas desertas. Plius saulėtas, slyvinis, kristališkai švarus Anselman Trockenberenauslese Solaris.
Trinity «Lietuviskas auksas» + Pio Cesare Moscato d’ Asti. Medaus pyrago interpretacija. Ir gana įsimintina. Dėka skystu azotu atšaldyto pieno ir konservuotų jaunų pušų kankorėžių.
Pagrindinė koncepcija, kurią buvo galima įžvelgti visuose šių metų desertuose buvo būtent Lietuvai būdingu produktų ir prieskonių gausa. Vietinis ožkos sūris, obuoliai, mėta, kmynai, svarainiai. Ir tai labai džiugina. Visada malonu kai desertas su prasme, fantazija, atsispindi kūrybišką komandos požiūrį į naujus skonio derinius ir atstovauja būtent vietinę virtuvę ir vietinius savo regiono ingredientus. Keliuose desertuose buvo dūmo aromatas. Konkurso tikslas – pažadinti fantaziją, drąsą, ištrinti ribas. Ir pristatyti kažką ryškaus, emociško, duodančio peno diskusijoms prie stalo ir už jo ribų. Juk desertas yra vakaro paskutinė dalis. Galbūt ilgai laukto, romantiško. Arba jaukaus, šeimyninio. Arba svarbaus, dalykinio. Arba spontaniško ir netikėto. Ir greičiausiai desertas ir taps lemiama nuomonės apie restoraną susidarymo priežastimi. Arba santykiams galas. Arba kaip tik tai ilgų, gražių santykių pradžios ženklas. Ir man kažkodėl tai atrodo, kad dalyvavusieji 8-ame atvirame vyno ir deserto čempionate savo talento, šviežių idėjų, pagarbos amatui, kuriuo verčiasi ir mokėjimų dirbti komandoje dėka įsigis daug ištikimų gerbėjų.