2017 m. gruodžio 1-2 vyno Vilniaus alaus festivalis, kuriame dalyvavo 35 kraftinio alaus bravorai iš penkiolikos šalių, buvo galima paragauti 200 alaus rūšių, pasiklausyti aludarių vedamų seminarų ir pajusti, kad žmonės vis daugiau kalbą, negu geria.
Organizatoriaus Ričardo Barakūno pakviesti domėjomės alumi, kuris padarytas su intencija būti panašiu į vyną. Sour alūs po fermentacijos dar kartą rauginami pieno rūgšties bakterijų pagalba, ko pasėkoje rūgšties kiekis gerokai padidėja. Vyno statinėje brandintas alus kvepia labai panašiai į statinėse brandintą vyną. Parodoje buvo galima paragauti, kaip alaus skonį paveikia metai saldaus baltojo „Juranson“ vyno arba baltosios ‚Chardonnay‘ veislės vyno statinėse. Šokoldinio alaus mada, panašu praeina. Lauksime daugiau rūgščių, ąžuolinių alų.
Nuotr. Arūno Starkaus