Paskelbti pirmojo tortų turnyro, vykusio birželio 22 d. Druskininkuose, rezultatai. Sveikinu prizininkus profesionalų kategorijoje: Andrių Zubernį, Barborą Inciutę-Čepulionienę ir Astą Naujalienę ir norėčiau paminėti dar bent kelis konditerius, kurių tortai buvo puikūs - gerų konditerių vardus žinoti naudinga. Dalis jų dirba restoranuose, taigi ten galima tikėtis ir puikių desertų. Tuo pačiu pakomentuosiu ir galimus tortų derinius su vynu, nes sėdėdamas teisėjo kėdėje jaučiau, kaip kartais kažko trūksta iki pilnatvės.
Rinkdamas savo vienuoliktuką, atmečiau visus kitus varžybų vertinimo kriterijus, palikdamas tik vieną vienintelį – skonį. Taip, buvo puikių estetinių sprendimų, buvo efektingų pateikimų ir technikų įvairovės, vieni tortai pjovėsi tobulai, kiti byrėjo lėkštėje. Tačiau šiuos kriterijus atspindi su manimi vertinimo komisijoje dirbusių: Renatos Ničajienės, Romo Zakarevičiaus, Evaldo Juškos, Marikos Berziņos Frēlihos bendras sprendimas ir oficialūs turnyro rezultatai, kuriuos rasite portale „Žmonės.lt“.
Subjektyvi autoriaus nuomonė pateikiama žemiau.
Šeši vaisiški, kitokie
Traškus sluoksnis su fermentuotu ruginiu salykliu / kmynų ir giros biskvitas, pertpetas grietine / karamelė su miežių salyklu / razinų putėsiai / ajerų ir deginto sviesto kremas.
Nelabai saldus, skalsus su sudėtingu duonišku, prieskonišku džiovintų vaisių aromatu, todėl reikalauja rusvo vyno. Renkamės retai sutinkamą Kipro „Commandaria“ arba dažnesnę vidutiniškai saldžią maderą (Barbeito Medium Sweet Madeira).
Sable tešla tartai / aguonų frangepan / aguonų pieno ir baltojo šokolado panna cotta / eglių ir pušų spyglių pumpurų sirupas/ eglių ir pušų spyglių pumpurų cremeux / eglių ir pušų spyglių pumpurų, batojo šokolado ir kadagio uogų putėsiai / veidrodinė glazūra / plaktas ganašas/ sirupe virti konkorėžiai.
Sudėtingas skonis, kuriame visu stiprumu būgnija spyglių skonis ir aguonos, todėl nelieka nieko kito, kaip pasiūlyti paragauti graikiško vyno su pušų sakais - retsinos (Kechris Tear of The Pine Retsina).
Žemuogių žėlė su citrinžole ir mėtomis, Valrhona braškių šokoladas, apelsinų ir batojo šokolado biskvitas, medaus, gvazdikėlių biskvitas, pušų ir medaus sirupas, vanilės ir grietinės kremas, grietinėlės ir maskaponės kremas, veidrodinė glazūra iš baltojo ir braškių šokolado.
Žemuogės ir braškių šokoladas dominuoja, todėl labai gerai derės rožinis putojantis saldusis Brachetto d‘Acqui (Ca dei Mandorli Le Donne dei Bosci Brachetto d‘Acqui DOCG).
Cake de Voyage/ passion and mango parfait / orange and passion compote / beaurre noisette mousse / passion posset / drommar sausainis / mirror glaze.
Saldžiarūgštis, vaisiškas tortas, todėl gerai derėtų jaunas soternas (Château Partarrieu Sauternes AOC 2015).
„Orbita“: apelsininis biskvitas / apelsinų džemas / kiaušinių trynių ir apelsinų bei konjako kremas.
Pastebimas konjako aromatas prašosi arba tawny porto (Niepoort Tawny Colheita 2000) arba mažiau alkoholiško seno rivesalto (Château Pezilla Rivesaltes Ambre Vins Doux Naturels AOC 1969).
Pate sablee su salyklu / rabarbarų confit / rabarbarų giros želė / aviečių creameaux / salyklos pain de Genes / beurre noisette mousse.
Gaivu, lengva, saldu ir daug riešutų, todėl - toskanos vinsantas (Castello di Volpaia Vin Santo 2012).
Penki klasikiniai sunkesni su juoduoju šokoladu, karamele ar morkomis
Šokoladainis su čili pipirais / crumble / Dulcey cremmeux / juodųjų serbentų confit / Dekuaz biskvitas / biskvitas su lazdyno riešutais/ švelni karamelė su jūros druska / ganašas.
Saldus su stipriu riešutų ir tauriu šokolado skoniu, todėl tiks geriausias vintage portas (Alves de Sousa Porto Vintage 2015).
Pistacijų tyrė/ migdolų miltai / bergamotės tyrė/ juodasis šokoladas/ lazdyno riešutai/ Philadelphia sūris, figų tyrė.
Bergamotės skonis harmoningas, bet vis tiek rūgštis reikalauja rūgštaus brandaus ledo vyno iš “Riesling” arba seno tokajaus (Château Dereszla Aszu 5 Puttonyos 2007)
„Moonlight“: biskvitas/ kakavos kremas / Mohito karamelė / Lazdyno riešutų traškutis.
Šokoladas, karamelė – prašosi Reciotto iš Valpoličelos ar mažai stiprinto saldaus raudonojo (Château du Cedre Malbec Vin de Liquer 2014).
Akvilės morkų pyragas: tarkuotos morkos / cinamonas / graikiniai riešutai / baltasis šokoladas / sūdyti žemės riešutai / pūsti ryžiai / juodieji serbentai, jų sultys / kreminis sūris.
Gana intensyvus juodųjų serbentų skonis reikalauja rūgštaus saldžiojo vyno, pvz, tokajaus (Château Dereszla Aszu 3 Puttonyos 2009)
Kakavos ir migdolų biskvitas / juodojo šokolado ir karamelizuoto pieno kremas / maskarponės kremas / aviečių pertepimas / sūri karamelė.
Sausas, sunkokas skonis reikalauja ruby porto (Ramos Pinto Ruby)
Tortų turnyrą organizavo Renata Ničajienė su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos ir Druskininkų savivaldybės pagalba. Rėmėjų sąrašas - oficialiame turnyro puslapyje.