Pasaulyje vyninių, kurios darytų daugiau saldaus vyno nei sauso už Bordo ir Tokajaus ribų, liko vienetai. Todėl lankantis pas Gerhardą Kracherį neapleidžia nuostabos jausmas – jo ūkis Austrijos rytuose esančiame Illmitzo miestelyje yra saldaus vyno karalystė, kurioje kasmet į butelius išpilstoma per 20 skirtingų naujų saldžiųjų vynų, statinėse baigia bręsti dešimtys anksčiau pagamintų. Apie saldaus vyno rinkos traukimąsi čia nė nesusimąstai, nes po kiekvienos paragautos taurės norisi dėkoti didingajam kekeriniam puviniui ir žmogaus meistrystei.
Kracherių šeimoje saldų vyną daro dar tik trečia karta. Pokario metais šešiolikmetis Alois Kracheris Vyresnysis pradėjo nuo pusės hektaro vynuogyno – augino vynuoges ir jas parduodavo. Iš kaimynų supirkinėjo žemes, kuriose šie augino daržoves ir sodino vynmedžius.1959 metais padarė pirmąjį savo vyną. Senelis net nekalbėjo vokiškai. Tačiau sūnus Alois Jaunesnysis (Luis) mokėsi farmacijos, buvo išsilavinęs ir nuo 1991 metų kilstelėjo vyno kokybę, o drauge ir ūkio reputaciją iki garsiausių soternų, tokajų ar Mozelio saldžiųjų. Gerhardas paveldėjo ūkį 2007-aisiais po netikėtos tėvo mirties. Tuomet jis buvo vos 26-erių, baigęs ekonomikos mokyklą, o ne vyndarystę. Tačiau tai netrukdo jam šlovingai tęsti senelio ir tėvo pradėtą darbą. Pasidairykime po Illmitzo apylinkes ir vyninę, kartu paragaukime jo vynų.
Noizydlio ežerui – per 10 tūkst. metų. Jis po truputį traukėsi. Ir daugelis vynuogynų auga buvusio ežero dugne. Todėl čia smėlingoje dirvoje daugybė mineralinių medžiagų ir druskų – labai gerai saldžiam vynui.
Nuo 1959 metų jų šeimos sodinti vynmedžiai labai geros būklės. Tačiau naujai perkamus vynuogynus tenka persodinti, nes krūmai yra nualinti ir 30–40-ies metų amžiaus tampa neproduktyvūs. Senelio sodintas 1959 metų vynuogynas yra pagrindinis naujų sodinukų šaltinis naujiems vynuogynams įrengti.
Klimato kaita, Gerhardo nuomone, sulėtėjo. Temperatūra jų regione nebekyla. Todėl jie eksperimentuoja su daugybe naujų veislių, bet 10–15 metų dar jausis saugūs.
Tamsaus smėlio dirvožemis dieną įkaista, tačiau naktį labai greitai atvėsta. Lyginant su žvirgždo dirvožemiu, vakare temperatūra čia žemesnė 4 °C.
Weinlaubenhof Kracher Vynas |
Degustacijos Užrašai |
Įvertinimas |
White Spätlese 2022 Pinot Blanc, Chardonnay, Welschriesling |
Gaivus, kvepiantis persikais ir kmynais. Iki 20 % kekerinių vynuogių. 101 g/l cukraus.
|
88 |
Rose Spätlese 2021 Zweigelt, Merlot |
Kvepia braškių ledinukais, grieitinėlė, raugerškiais. Sukurti vyną kilo mintis JAV ragaujant „White Zinfandel“ |
88 |
Rot Spätlese 2020 |
Kvepia aronijomis, trešnėmis, juntamas žemiškumas. Sukurtas Kinijos rinkai. Mėgstamas visur. |
87 |
Auslese Cuvee 2022 Chardonnay, Welschriesling |
Kvepia citrinomis, persikais, šviežiais abrikosais, medingu melionu 30–50 % kekerinių vynuogių. |
91 |
Auslese Zweigelt 2022 |
Kvepia aviečių ledinukais. Gaivus. 8–10 dienų laikytas su žievelėmis. |
90 |
Auslese Traminer 2018 Rotter Traminer
|
Kvepia apelsinais, mandarinais, džiovintais mangais. Mažiau rūgštus, labai kvapnus. |
90 |
Auslese Muscat Ottonel 2021 |
Labai gėliškas, pusiau saldus, su pastebimu apelsinų žievelių karstelėjimu ir dūmų natomis. |
90 |
TBA Traminer no2 2020 Nouvelle Vague
|
Kvepia džiovintais abrikosais, prieskoniais ir apelsinais. 180 g/l cukraus, 11 % alkoholio. |
94 |
TBA Zweigelt 2020 Nouvelle Vague
|
Kvepia braškių uogiene, raudonaisiais apelsinais, tabaku, sūrstelėjęs, vidutinio saldumo – 150 g/l cukraus. |
93 |
Grande Cuvee 2020 Nouvelle Vague
Chardonnay, Welschriesling |
Kvepia medumi ir džiovintų vaisių jūra. Itin harmoningas. Turintis sūrumo. „Chardonnay“ brandintas naujose ąžuolo statinėse, „Welschriesling“ – didelėse. |
96 |
TBA Scheurebe No3 2020 Zwischen de Seen |
Kvepia tropiniais vaisiais, medumi. Kvapnus. Labai harmoningas. |
96 |
TBA Rosen Muscateler nr5 Nouvelle Vague
|
Penki šimtai rožinių niuansų nuo erškėtrožių iki Sudano rožių ir bulgariško rožių vandens. Dar kvepia braškių uogiėne su avietėmis. Labai saldus – 210 g/l cukraus. |
95 |
TBA Welschriesling no6 2020 Zwischen de Seen
|
Kvepia svarainiais. Saldus ir gaivus. Labai ilgai išliekančio poskonio. 300 g/l cukraus. |
97 |
TBA Rosen Muskateler Nouvelle Vogue nr2 L11A |
Kvepia šokoladu, kedrais, eukaliptais, čiobreliais. Turi šiek tiek taninų. Saldus, gaivus, harmoningas. |
94 |
TBA Rosen Muskateler Zwischen den Seen no3 L11B
|
Kvepia raudonomis uogomis, medumi, karamele, mėtomis, eukaliptais. Išraiškingas vynas. |
95 |
TBA Muscat Ottonel no5 1998 Zwischen den Seen |
Kvepia apelsinų cukatais, juoda duona, karamele, kava, juodąja arbata. 200 g/l cukraus. |
94 |
TBA Muscat Ottonel no5 2009 Zwischen den Seen |
Kvepia muskatais, ledinukais, bergamotėmis, rožėmis. |
92 |
TBA Welschriesling 1981 |
Senelio darytas. Rudas. Kvepia džiovintais abrikosais, slyviene, obuoliene su cinamonu, pienišku šokoladu, kava, raudonaisiais apelsinais. Subrendęs. Gaivus ir ilgai trunkančio skonio. 118 g/l cukraus. 12,7 % alkoholio. |
99 |
TBA Chardonnay 2001 |
Kvepia tabaku, citrusiniais vaisiais, kremiškas, sodraus skonio. |
93 |
4,5% no12 2012 |
Dalinai fermentuota vynuogių misa. 390 g/l cukraus. Sūrus ir gaivus. Kvepia abrikosų džemu, citrinomis, apelsinais, riešutais, lydytu sviestu. |
95+ |
Jei vynas brandinamas naujose ąžuolo statinaitėse, ant etiketės atsiranda užrašas „Nouvelle Vague“.
Tas pars spontaninės fermentacijos ir kultūrinėmis mielėmis
TBA Scheurebe no5 2002 |
TBA Scheurebe no6 2002 |
Subrendęs, kvepiantis tabaku, atrodo saldesnis ir mažiau kompleksiškas. 4 mėn. fermentacija su kultūrinėmis mielėmis. |
Labiau oksiduotas, labiau kompleksiškas, poliruotas burnoje. 11 mėn. spontaninė fermentacija. |