Rugsėjo 14 dieną atvirajame 2020 metų Lietuvos someljė čempionate „Franklin & Sons Grand Prix“ pergalę šventė „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ someljė Martynas Pravilonis. Tai jo ketvirtoji pergalė nacionaliniame čempionate. Antras finale liko estas Marko Mägi, tačiau tarp lietuvių sidabrą iškovojo Narimantas Miežys (vyno baras „Somm“), o bronza pasipuošė Kristijonas Valančiūnas (restoranas „Muros“).
Finalo dalyviai ir LSA prezidentas Arminas Darasevičius (fot. Dainius Labutis)
Čempionatas vyko dviem etapais. Ryte 9 dalyviai aklai ragavo du vynus. Geriausiai čia sekėsi Kamilei Bartusevičiūtei (Somm), ji kartu su Ryčiu Grigaičiu (Saint Germain) buvo geriausia ir spėdama 3 stipriuosius gėrimus. Visiems dalyviams koją pakišo iš dalies nenaujose ąžuolo statinėse brandintas iš ant vynmedžio vytintų vynuogių padarytas „Cecilia Beretta Brognoligo Soave Classico 2018“. Vyno skonį daugelis dalyvių gerai aprašė, tačiau niekas neatpažino ir net nesitikėjo, kad tai vynas iš Italijos, o ne iš Burgundijos. Nė vienam someljė nesisekė atspėti vynuogių veislės ir ragaujant raudonąjį „Terre Sarde Passo Sardo Rosso Canonau di Sardegna 2018“. Praktinė užduotis nebuvo sunki – dviems svečiams patiekti rožinio vyno. Čia geriausias buvo Narimantas Miežys, nedaug nuo jo atsiliko Kristijonas Valančiūnas. Daliai dalyvių pristigo laiko. Tačiau valandos trukmės teorijos testą išsprendė visi. Jis skaičiuojant pusfinalio taškus buvo lemiamas – teorinės žinios būna labai svarbios ir Europos, ir pasaulio čempionatuose. Daugiausiai taškų čia surinko Martynas Pravilonis. Nedaug nuo jo atsiliko Narimantas Miežys. Kiti, neminėti pusfinalio dalyviai: Linas Kniukšta (Somm), Monika Valančiūnienė (Somm), Monika Dargytė (Somm).
Čempionato dalyviai ir teisėjai (fot. Dainius Labutis)
17 val. – finalas. Ir kova prasideda nuo pradžių. Narimantas Miežys, Martynas Pravilonis, Kristijonas Valančiūnas ir Marko Mägi turėjo po 30 minučių atlikti šias užduotis:
- Atpažinti nuotraukose vyno pastatus, skulptūras, procesus. Čia geriausias Martynas Pravilonis.
Kristijonas Valančiūnas (fot. Dainius Labutis)
- Svečiams pristatyti ir pasiūlyti lietuvišką 2019 m. Ernesto Aušvico „Regent“ vyną. Iš dalyvių tikėtasi ne tik vyno apibūdinimo, gamybos proceso paaiškinimo, bet ir maisto pasiūlymo bei paaiškinimo, kaip vynas bus patiektas. Geriausiai užduotį atliko Narimantas Miežys.
- Atpažinti tris nealkoholinius gėrimus ir paaiškinti, kaip jie derės su restorano „Dine“ paruoštu baravykų karpaču. „Būkčia gryna kombučia“ ne visiems buvo žinoma, „Gubernija Brown Ale“ kai kas painiojo su gira, tačiau „Scotty West“ aviečių „Ginger beer“ niekam nesukėlė abejonių. Geriausias derinys su kombučia. O geriausiai apie tai pakalbėjo Narimantas Miežys.
- Dekantuoti „Graham‘s Quinta dos Malvedos 2015“ portą ir patiekti su rožiniu vynu „Tramari“ bei toniku „Franklin & Sons”. Per 6 minutes ne visi spėjo apsisukti. Rungtį laimėjo Martynas Pravilonis.
Narimantas Miežys (teisėjauja Albertas Koncijalovas ir Arminas Darasevičius) (fot. Dainius Labutis)
- Penkis stipriuosius visi dalyviai atspėjo gana lengvai: škotiškas viskis, tekila, konjakas, romas. Kai kam buvo sunkiau su burbonu. Daugiausiai taškų surinko Martynas Pravilonis.
- Netikėta buvo kokteilio „Paloma“ gamybos užduotis. Nepralenkiamas čia buvo Marko Mägi.
Marko Magi su „Paloma“ (fot. Dainius Labutis)
- Gana daug taškų dalyviai surinko ieškodami klaidų vyno meniu. Stipriausias šioje rungtyje – Martynas Pravilonis.
Gintautas Jašinskas (fot. Dainius Labutis)
- Finalas pasibaigė Gintauto Jašinsko užduotimi: 10 paradoksaliai skambančių faktų iš vyno pasaulio, kuriuos dalyviai turėjo patvirtinti arba paneigti. Narimantui Miežiui čia sekėsi geriausiai.
Varžyboms teisėjavo Lietuvos someljė asociacijos (LSA) prezidentas, penkiskart Lietuvos someljė čempionas Arminas Darasevičius, vyno ekspertas Dariušas Mileris (Eugesta), vyno ekspertas ir daugiametis someljė čempionatų dalyvis Albertas Koncijalovas (Prike), vyno ekspertas Tadas Abišala ir Arūnas Starkus – LSA steigėjas, 2008–2016 m. prezidentas, Lietuvos someljė mokyklos mokymų vadovas, „Vyno žurnalo“ redaktorius ir „Vyno klubo“ bendrasavininkis. Varžybų užduotis rengė LSA tarybos nariai: Arminas Darasevičius, Tadas Abišala, Jūratė Sprindžiūnaitė, Albertas Koncijalovas ir Arūnas Starkus.
Lietuvos vyndariai su LSA Lietuviško vyno čempionato medalių diplomais ir čempionato organizatoriai (fot. Dainius Labutis)
Varžybos vyko vienoje gražiausių Vilniaus salių Pirklių klube. Kur stebėti varžybų susirinko ne tik profesinė bendruomenė, bet ir Lietuvos vyndariai. Jiems buvo įteikti Lietuviško vyno čempionato, kurį taip pat organizuoja Lietuvos someljė asociacija, medaliai. Varžybų dalyviai, jų sirgaliai, vyno platintojai, žurnalistai galėjo paragauti geriausio lietuviško vynuogių vyno, vaisių, uogų, augalų vynų ir midaus. Per pertrauką I ir II studijų etapo diplomus gavo Lietuvos someljė mokyklos studentai ir WSET III lygio egzaminą išlaikiusi Monika Žemaitytė – Chua.
Geriausias 2020 m. Lietuvos someljė 'Franklin & Sons Grand Prix" laimėtojas Martynas Pravilonis (fot. Dainius Labutis)
Artimiausias tarptautinis someljė renginys - ASI Europos someljė čempionatas, kuris vyks Kipre pavasarį. Jame Lietuvai atstovaus Martynas Pravilonis.