Po kelių metų petraukos – dvyliktasis „Vana Tallinn“ Baltijos someljė čempionatas pagaliau vyko Vilniuje. Š. m. rugsėjo 30 d. vakarą varžybų nugalėtojo titulą pelnė Švedijos atstovas Fredrikas Lindforsas, o tarp Baltijos šalių (Estija, Latvija ir Lietuva) dalyvių geriausiai pasirodė Martynas Pravilonis. Antrąja iš Baltijos atstovų liko Els Maria Uibo (Estija), trečiąja – estė Ketri Leis.
Penktadienį keturiolika dalyvių atliko teorijos testą (testo pavyzdį rasite straipsnio apačioje), aklai degustavo du vynus ir tris stipriuosius gėrimus, dekantavo raudonojo vyno butelį ir svečiams atkimšo mažą „Deutz“ šampano buteliuką. Keturiolika dalyvių:
- lietuviai: Narimantas Miežys, Silvija Umaraitė, Martynas Pravilonis (Lietuvos čempionas, 2016 m. geriausias Baltijos someljė) ir Artūras Vasilionokas,
- estai: Ketri Leis (Estijos čempionė), Els Maria Uibo, Karoline Reinhold, Oskaras Pihlikas,
- latviai: Linda Karpenko, Robertas Brencenas, Agnese Meiersone (Latvijos čempionė), Reinis Sniedze,
- Švedijos čempionas Fredrikas Lindforsas bei lenkas Kamilis Wojtasiakas,
Užduotis atlikinėjo šešias valandas. Els Maria Uibo pirmavo degustavimo rungtyje: atpažino visus spiritus ir geriausiai aprašė vynus. Su spiritais susidorojo ir Martynas Pravilonis, kitą dieną analogiškoje rungtyje jis buvo geriausias ir finale. Teoriją geriausiai išmanė Fredrikas Lindforsas, jis surinko daugiau nei pusantro karto taškų daugiau nei antroje vietoje likęs Martynas Pravilonis, o už Els Maria Uibo bei Ketri Leis – dvigubai daugiau. Geriausiai su praktine rungtimi susidorojo Narimantas Miežys.
Varžybų vertinimo komisiją sudarė: Raimondas Tomsonas (Europos ir Afrikos someljė čempionas, komisijos pirmininkas), Sörenas Poloniusas (Švedijos komandos treneris), Arūnas Starkus („Vyno klubo“ savininkas, „Vyno žurnalo“ leidėjas, Lietuvos someljė asociacijos steigėjas), Arminas Darasevičius (Lietuvos someljė asociacijos prezidentas, restoranų „Dine“, „Time“, „Rise“ bendrasavininkis), Kristjanas Markii (Estijos someljė asociacijos prezidentas), Urvo Ugandi („Liviko“ vyno portfelio vadovas), Tomaszas Kolecki (Lenkijos someljė asociacijos tarybos narys), Jānis Kaļķis (Latvijos someljė asociacijos prezidentas).
Į finalą pateko (iš eilės pagal surinktus balus): Fredrikas Lindforsas, Els Maria Uibo, Ketri Leis ir Martynas Pravilonis. Taip pat dvi jaunosios someljė: Linda Karpeno iš Latvijos bei lietuvė Silvija Umaraitė. Trumpoje kovoje geriau pasirodė Silvija Umaraitė (vyno baras „Somm“), jai ir atiteko geriausios jaunosios someljė titulas.
Kiekvienas iš finalininkų ant „Vaidilos“ teatro scenos per 40 minučių turėjo atlikto tokias užduotis:
- dekantuoti „Care“ vyno magnumą ir patiekti šešiems svečiams,
- praktiškai priderinti sūrį prie patiekto vyno, pasirenkant iš „Brie“, „Manchego“ ir „Chevrepaille“,
- atpažinti tris rislingus (Australija, Elzasas ir Vokietija);
- atpažinti penkis stipriuosius gėrimus (du airiški viskiai, burbonas ir du romai),
- atpažinti nežinomą gėrimą, jį pristatyti svečiams ir patiekti (tai buvo lietuviškas pajūrio vyndario Liudviko Butkaus padarytas sidras „Ramtadrylia“),
- skaidrėse atpažinti dešimt su vynu susijusių objektų ir asmenybių,
- surikiuoti Raimondo Tomsono sudarytą šampano meniu ir pasiūlyti prie jų patiekalus.
- ragauti ir atpažinti 1990 metų Barolo, kurį pateikė renginio vedėjas Aidas Puklevičius,
- ragauti penkis likerius, atpažinti tuos, kuriuos daro „Vana Tallinn“ ir paaiškinti jų sudėtį,
- suporuoti vynuogių veisles pagal jų giminystės ryšį.
Varžybų nugalėtojas Fredrik Lindfors geriausiai atliko dekantavimą, geriausiai degustavo seną barolą ir „Vana Tallinn“ likerius, atpažino daugiausia vyno objektų ir geriausiai derino šampaną;
Geriausias Baltijos someljė Martynas Pravilonis nugalėjo tik vienoje – vynuogių veislių poravimo rungtyje, o degustavo sprititus ir spėjo rislingus vienodai su Fredric. Sidro pateikimo rungtį laimėjo Ketri Leis.
Visi dalyviai gavo dovanų „Vana Tallinn“ likerio, o geriausias Baltijos someljė – 1000 eurų vertės kelionės čekį. Estijos kompanija „Liviko“ varžybas remia nuo pirmojo karto 2006 metais. Jos yra vienas svarbiausių someljė profesijos mūsų regione ugdymo renginių, ne tik padedantis kelti profesinį meistriškumą, bet ir suvienijantis kaimyninių šalių profesionalus.