Lietuvoje atrandame seniai pamirštus žalumynus. Sigitas Žemaitis, vadovaujantis Užupyje įsikūrusiam Vilniaus restoranui „Sweet Root“, nebe pirmus metus savo meniu grindžia sezoniškais patiekalais, kuriuose visada rasite ir valgomų žalumynų. Jis surinko pavasario ir vasaros sankirtoje Lietuvoje randamus valgomus augalus. Beveik šimtas lietuviškos virtuvės entuziastų, padedami Someljė mokyklos steigėjo Arūno Starkaus, derino juos su vynais seminare, vykusiame „Vyno dienų“ metu. Pateikiame praktinio derinimo rezultatus.
Žolynas |
Lotyniškas pavadinimas |
Derinimo taisyklės |
Konkretus vynas ir derinio vertinimas pagal penkiabalę skalę |
Neutralaus skonio, žoliškos žolelės. Baltojo vyno pasaulis. |
|||
Garšvos |
Aegopodium podagraria |
Garšvos prieskoniškumas nedera su raudonuoju vynu. Geriausiai tinka prieskoniškas, nelabai rūgštus baltasis vynas. |
3,5* – „Sebastien Riffault Quarterons Sancerre Blanc AOC 2012“, Prancūzija. |
Žliūgės |
Stellaria media |
Skonis panašus į žaliųjų žirnelių, taigi geriausiai dera su vynu, kuriame yra žoliškų, gėliškų natų. Universali. |
4* – „Rūta Riesling Secco 2015“, Mozelis, Vokietija; 3,5* – „Poliziano Lohsa Morellino di Scansano DOCG 2014“, Toskana, Italija; 3* – „Sebastien Riffault Quarterons Sancerre Blanc AOC 2012“, Prancūzija.
|
Daržinių našlaičių žiedai |
Viola wittrockiana |
Neutralu. Vyno skonio nekeitė. |
|
Balandos |
Chenopodium album |
Neutralu. Reikia neutralaus baltojo vyno. |
4* – „Sebastien Riffault Quarterons Sancerre Blanc AOC 2012 “, Prancūzija; 3*– „Rūta Riesling Secco 2015“, Mozelis, Vokietija.
|
Rūgštūs augalai. Paryškinę vyno saldumą, atskleidžia jo savybes. |
|||
Kiškiakopūsčiai |
Oxalis acetosella |
Rūgštelė glotni, plieninė – taigi mažiausiai neigiamų pasekmių. Tinka rūgščiausi baltieji vynai. |
4*– „Rūta Riesling Secco 2015“, Mozelis, Vokietija; 3,5* – „Sebastien Riffault Quarterons Sancerre Blanc AOC 2012“, Prancūzija.
|
Valgomosios rūgštynės |
Rumex acetosa |
Prie rūgšties prisideda aitrumas, taigi raudonasis vynas labai netinka. Dera baltasis. |
3,5* – „Sebastien Riffault Quarterons Sancerre Blanc AOC 2012“, Prancūzija; 3*– „Rūta Riesling Secco 2015“, Mozelis, Vokietija.
|
Rabarbarai |
Rheum rhabarbarum |
Prie augalo rūgšties, aitrumo ir stipraus aromato norėtųsi vaisiškumo ir vyne, todėl raudonasis gali tikti. |
4* – „Rūta Riesling Secco 2015“, Mozelis, Vokietija; 3,5* – „Poliziano Lohsa Morellino di Scansano DOCG 2014“, Toskana, Italija; 3* – „Sebastien Riffault Quarterons Sancerre Blanc AOC 2012“, Prancūzija.
|
Jaunos eglių šakelės |
Picea abies |
Rūgštį papildo sakai, jų skonis gerokai apsunkina derinimą, bet suteikia pikantiškumo. |
3* – „Poliziano Lohsa Morellino di Scansano DOCG 2014“, Toskana, Italija; 3* – „Sebastien Riffault Quarterons Sancerre Blanc AOC 2012“, Prancūzija.
|
Karčios žolelės. Sunkiai dera su vynu. Kartumo vynas nepanaikina. |
|||
Juozažolės |
Hyssopus officinalis |
Kartu ir kvapnu, todėl prie mėsos tinkantis vynas galėtų derėti. |
3* – „Poliziano Lohsa Morellino di Scansano DOCG 2014“, Toskana, Italija.
|
Nakvišų lapai |
Oenothera ammophila |
Švarus kartumas panašus į cikorijų. Sunkiai dera. |
|
Apynių ūgliai |
Humulus lupulus |
Pipiriškai aitroka. Sunkiai dera. |
|
Pikantiško skonio augalai dera prie intensyvaus skonio ir rūgšties vyno. Raudonojo vyno karalystė. |
|||
Ridikėliai |
Raphanus sativus |
Vos aitru ir sultinga. Sultingas rožinis arba raudonasis. |
4* – „Roksala Juodųjų serbentų vynas 2015“, brandintas ąžuolo statinėse; 3* – „Mascaro Cava Rubor Aurorae Brut Rose Metode Tradicional“, Ispanija. |
Česnakūnė |
Alliaria petiolate |
Tikras česnako skonis – raudonasis vynas. |
3,5* – „Roksala Juodųjų serbentų vynas 2015“, brandintas ąžuolo statinėse; 4*– „Mascaro Cava Rubor Aurorae Brut Rose Metode Tradicional“, Ispanija. |
Kvapnieji valgomi žalumynai – juodųjų serbentų lapai, pelkinės vingiorykštės, citrininės katžolės, pušų pumpurai, vandeninės mėtos, raudonėliai – derinami ne taip sudėtingai. Jie papildo patiekalo skonį, todėl tereikia įvertinti, ar vyno aromatai „nesipjaus“ su žolelių kvapu.
Derinio įvertinimas:
5* – tobulas, sinerginis derinys,
4* – labai gera dermė,
3* – gera dermė, be trūkumų,
2* – prasta dermė su pakenčiamais trūkumais,
1* – labai blogas derinys.