Vasario 7-12 dienomis Paryžiuje vyks pasaulinis someljė čempionatas. Jame varžysis 70 geriausių someljė iš viso pasaulio. Čempionate Lietuvą atstovaus Lietuvos someljė mokyklos dėstytojas Martynas Pravilonis.
M. Pravilonis savo jėgas pasauliniame kas tris metus vykstančiame čempionate išbandė jau 2019 metais. Tuomet vyno ekspertas užėmė 4 vietą ir pateko į tikrą someljė pasaulio elitą.
Martynas pasaulinio lygio varžybų pasiruošimui laiko turėjo rasti savo užimtoje dienotvarkėje – vyras kartu su savo žmona, taip pat vyno eksperte Gabriele Praviloniene, augina 4 vaikus ir šunį, tad mokslai ir praktika vyksta retose pertraukose tarp darželių ir darbų.
Vis dėlto mokslai vyrui yra neatsiejama kasdienybės dalis jau daugiau nei 15 metų. Psichologijos bakalaurą turintis Martynas 2014 metais baigė Lietuvos someljė mokyklą, nuolat mokėsi ekspertu dirbdamas „Vyno klube“ bei kitose vyno parduotuvėse, vėliau daugelį metų buvo vyriausiasis someljė Kempinskio viešbutyje, ne kartą laimėjo geriausio Lietuvos someljė vardą, o 2022-aisiais I vietos prizą iškovojo ir Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionate.
Mokytis jam padeda ir tai, kad Martynas pats dėsto vyno mėgėjams ir būsimiems ekspertams, paskaitas lankantiems Lietuvos someljė mokykloje, o namie mokosi kartu su žmona Gabriele, kuri šiuo metu siekia WSET 4 lygio diplomo – tarptautinio vyno eksperto pažymėjimo (angl. Wine and Spirits Education Trust).
2023-ųjų metų čempionatui Martynas ruošėsi sistemingai – skaityti literatūrą stengdavosi kiekvieną dieną. Pasauliniame čempionate someljė turi ne tik laikyti itin sudėtingą rašytinį žinių patikrinimą apie vyno ir kitų gėrimų regionus, ypatybes ir istoriją (22 lapų testas!), bet ir rašyti laisvos formos esė, atlikti praktines užduotis – aklasis vyno bei kitų gėrimų ragavimas, derinimas prie maisto, komisijos narių aptarnavimas imituojant prabangaus restorano aplinką ir pan.
Martynas pozityviai tiki someljė profesijos perspektyvumu ir vyno kultūros plitimu Lietuvoje. Net su dabartiniais teisiniais suvaržymais jis pastebi, kad vis daugiau žmonių pasiryžta lankyti studijas ne dėl profesinių užmojų, bet dėl bendro supratimo ir išsilavinimo. Tuo tarpu po karantino atsigaunantys restoranai ieško daugiau someljė, nei šiuo metu yra rinkoje.
Anot M. Pravilonio, someljė darbas dažnai suprantamas klaidingai, vis dar manoma, kad someljė tai snobiškas vyno ekspertas, prie kurio geriau neapsijuokti klausiant kvailų klausimų. Vis dėlto, someljė, anot Martyno, tai restorano svečių draugas, patarėjas, pagalbininkas jiems dar nepažįstamame vyno ir kitų gėrimų pasaulyje. Todėl someljė darbas, kaip ir čempionatas, reikalauja išmanyti ne tik vyną, bet ir kitus gėrimus, apskritai visą skonių pasaulį. Ir pats Martynas tikino, kad pastaruoju metu yra labai susidomėjęs kava ir arbata – gėrimais, kurių pažinimui taip pat reikalingos gilios istorijos, geografijos, bei gamybos žinios.
Martynas 2019 metų čempionato metu