Į šį klausimą dar atsakyti sunku. Aišku tik viena – ledai pajudėjo. Pavasarį pradėjusioje veikti profesionalių someljė mokykloje jau laikomi pirmojo kurso egzaminai. Studentai vis giliau neria į vyno žinių okeaną ir, reikia pasakyti, .... neskęsta. Jie jaučiasi gal dar ne taip tvirtai, bet jau gerokai laisviau. O kol jie taps rimtais kandidatais atstovauti Lietuvai pasaulio čempionate, pažiūrėkim, kas vyksta kaimyninėje Estijoje, kur šių metų gegužės mėnesį Estijos someljė asociacija, remiama „Moet & Chandon“ namams atstovaujančios importo bendrovės „AS Prike“, suorganizavo geriausio 2006 metų Estijos someljė rinkimus. Pirmosios vietos laimėtojui buvo įteiktas kelialapis į 2007 metų pasaulio someljė čempionatą, vyksiantį Barselonoje.
Į pusfinalį pateko 5 kandidatai, kurie savo profesionalumą turėjo įrodyti aptarnaudami klientą ir dekantuodami jo pasirinktą vyną. Antrosios rungties metu besivaržantieji turėjo atidaryti ir išpilstyti į 9 taures šampaną, žinoma, panaudodami visus reikiamus šio tauraus gėrimo atidarymo žingsnius.
Visi trys atrinkti finalo dalyviai turėjo someljė pritinkančių savybių – buvo nuoširdūs, linksmi, išmanantys savo darbą ir bendraujantys užsienio kalba, šiek tiek besijaudinantys.
Finalas buvo įdomus. Siekiantiems tapti geriausiuoju teko įveikti keletą rungčių: aklai degustuoti spirituotus gėrimus, aptarnauti klientą, pasiūlant jam visą vakaro gėrimų meniu, derinti maistą su pasirenkamais gėrimais, ištaisyti klaidingą gėrimų meniu.
Ir dalyviams, ir komisijai teko gana sunki užduotis. Dalyviai plušėjo ant scenos, mėgindami prisiminti viską, ką skaitė, ir naudodami visas aptarnavimo gudrybes, o komisija stengėsi kuo objektyviau vertinti bei nesuklysti pasirinkdama tarp truputį geriau žinančio, bet rimto ir šiek tiek mažiau išmanančio, bet linksmo kandidato. Estų žiuri labiau palaikė linksmuolį, latviai ir lietuviai balsavo už rimtesnįjį someljė. III-iąją vietą užėmė restorano „Balthazar“ atstovas Kristjanas Mrkii, II-osios vietos laimėtoju tapo Marko Harkas iš restorano „Sisalik“, o nugalėjo Urvo Ugandis iš to paties restorano „Balthazar“. Jis ir atstovaus Estijai pasauliniame someljė čempionate.
O kas atstovaus Lietuvai? Gal kas jau išdrįs pasirodyti kartu su savo kaimynais latviais, estais, lenkais, ukrainiečiais, rusais, čekais, vengrais? Nes progų pabendrauti, pasidalinti patirtimi bei pakovoti atsiras vis daugiau ir daugiau – bendradarbiavimas su daugelio artimesnių ir tolimesnių šalių someljė vis intensyvėja. Trūksta tik mūsų esamų ir būsimų profesionalų didesnės iniciatyvos. Artimiausias numatytas renginys – jau šių metų spalio mėnesį Taline, kur vyks pirmasis Pabaltijo someljė čempionatas. Metas ruoštis!