Su Joško Gravneriu asocijuojasi qvevri vyno tradicija Italijoje, saviškiu jį laiko natūralaus vyno ir biodinaminės vyndarystės judėjimo šalininkai. Ir nors jis neturi nė vieno minėtų gamybos būdų pažymėjimų, vyno mėgėjams jis yra nuostabios harmonijos, ilgaamžiškumo ir kompleksiškumo vyno gamintojas.
Joško Gravnerio filosofija vynuogyne primena radikalių ekologiško vyno gamintojų požiūrį. Jo nuomone, mes turime atsispirti potraukiui įsikišti, keisti, kirsti, statyti: kartais gamta reikalauja laiko, tylos, neveiklumo. Mums reikia ramybės, kad išgyventume metų laikų slinktį, atlaikytume sunkumus, stebėtume, kaip slenka laikas, žinodami, kad tai teisingiausia ir vynuogėms, kurios taip pat laukia. Ramybė padeda susitaikyti su dalies derliaus praradimu tam, kad likusi dalis būtų aukščiausios kokybės. Ramybė įgalina nukelti derliaus nuėmimą iki paskutinės dienos.
Kaip biodinaminės vynuogininkystės šalininkas, jis siekia, kad aplinka, kurioje auga vynuogės, būtų ideali: gamtos, floros ir faunos simbiozė duoda geriausią derlių. Kiekviena maža detalė yra svarbi, kai kalbama apie aukščiausią vynuogių kokybę. „Kai aš gerbiu vynuoges, ir jos mane gerbia“, – sako Joško Gravneris. Vyndarys vadovaujasi mėnulio fazėmis, spręsdamas, kurį darbą dirbti:
- Jaunas mėnulis. Geriausias laikas sėjai. Jaunas mėnuo skatina subalansuotą šaknų ir lapų vystymąsi.
- Priešpilnis. Esant tam tikram planetų išsidėstymui, idealus laikas kvapniųjų žolelių sodinimui ir skynimui. Tinkamas metas daugeliui darbų ir vynuogyne, ir vyninėje.
- Pilnatis. Tinkamas metas šakniastiebiams ir svogūniniams augalams sodinti, persodinti, karpyti šakas, arti žemę. Gerai perpilti, pilstyti į butelius vyną.
- Senas mėnuo. Geras laikas dirbti vyninėje ir genėti šakas.
J. Gravneris teigia, kad vynuogėms auginti nereikia daug technikos. Reikia tiesiog pagarbos gamtai. Dalį neidealių vynuogių vyninė parduoda, nes gamybai amforose reikia tobulos kokybės žaliavos.
Nežiūrint žinomumo ir ypatingos reputacijos vyndarių, žurnalistų ir vartotojų tarpe, Gravnerio vyninė nėra sena. Ji pradėjo gaminti vyną prieš 50 metų. 8-ame dešimtmetyje pradėjo pilstyti į butelius. 1982 metais ėmė riboti derlingumą ir gerinti kokybę. 1983 m. Joško Gravneris su žymiuoju Italijos vyno kritiku Luigi‘u Veronelli‘u nuvažiavo į Gruziją ir susidomėjo vyno brandinimu molio induose. 1997 m. jis gavo pirmąsias amforas, kurios nebuvo tinkamos vynui daryti, tačiau padarytas vynas vis tiek vyndariui labai patiko. Todėl 2000-aisiais atsivežė molinius indus qvevri iš Gruzijos ir pradėjo juose gaminti vyną. J. Gravneris ilgai fermentuoja vyną su žievelėmis ir šakelėmis qvevri induose, įkastuose į žemę. Vyndarys niekada neragauja vyno fermentacijos metu. Po to šešeriems metams supila vyną į ąžuolo statines brandinimui. Nefiltruoja, neskaidrina.
Vynas |
Degustacijos užrašai |
Vertinimas |
Gravner Bianco Breg 2007 |
Intensyvi gintaro spalva. Kvepia džiovintais vaisiais, slyvomis, razinomis, braškėmis, arbūzais, kompostu. Gaivus, šiek tiek juntama tekstūra, turi sūrumo. Didesnio nei vidutinio svarumo, labai ilgo poskonio su papajų, pasiflorų natomis. 6 mėn. moliniuose qvevri. 6 metai didelėse ąžuolo statinėse. Rekomenduojama patiekti 20 °C temperatūros. 40 % ‘Sauvignon Blanc’, 5–7 % ‘Riesling Italico’, 20 % ‘Pinot Grigio’, 33% - Chardonnay |
92 |
Gravner Ribolla 2007 |
Intensyvi gintaro spalva. Riešutų, vyšnių, razinų, džiovintų abrikosų, duonos aromatas. Ne itin rūgštus, svarus, sūrokas. Mėsingas. |
94 |
Gravner Rosso Breg 2004 |
Vyšninė spalva su granato atspalviu. Kvepia džiovintomis vyšniomis, slyvomis, šokoladu, rožių žiedlapiais, vanile, oda. Labai kvapnus burnoje, sūrokas, labai gaivus. Ilgo ir intensyvaus džiovintų vaisių poskonio. 5 metus brandintas ąžuolo statinaitėse ir tiek pat metų buteliuose. 100 % ‘Pignolo’. |
94 |