Tarptautinės someljė asociacijos čempionate „Geriausias 2025 m. Amerikos someljė“ vykusiame vasario 17-20 d. Santa Rozoje, Sonomos apygardoje (Kalifornija, JAV), nugalėtoju išrinktas Joris Gutierrez Garcia iš Kanados. Vicempionu tapo Mark Guillaudeu iš JAV, o trečia vieta atiteko Nicolas Reines iš Kolumbijos.
Nicolas Reines (Kolubija), Joris Gutierrez Garcia (Kanada), Mark Guillaudeu (JAV)
Čia 16 kandidatų iš Pietų Amerikos, Šiaurės Amerikos ir Karibų jūros bei Meksikos įlankos regiono šalių pradėjo varžybas. „Geriausias Amerikos someljė“ - tai daugiadienis čempionatas, kurio metu dalyviams tenka praeiti daugybę griežtų patikrinimų, įskaitant teoriją raštu, degustacija aklai ir aptarnavimo įgūdžiai. Varžybos vyksta anglų, prancūzų ir ispanų kalbomis. Po ketvirtfinalio liko tik šeši kandidatai: prie nuolatinių favoritų Kanados ir Jungtinių Amerikos Valstijų prisijungė dalyviai iš Peru, Kolumbijos, Urugvajaus ir Ekvadoro. Taprtautinės someljė asociacijos (ASI - Association de la Sommellerie Internationale) prezidentas William Wouters, kalbėdamas apie pusfinalininkų įvairovę, pažymėjo: „Labai džiugu, kad čempionate dalyvauja Peru ir Ekvadoro atstovai - šalys, kurios dar tik pradeda savo kelionę su ASI ir yra mažiau įsitvirtinusios. Tai rodo, kad someljė bendruomenė tampa vis labiau tarptautinė. Tam tikrą nuopelną už šį talentų augimą besivystančiose šalyse turi prisiimti ASI tobulinimosi stovyklos (ASI Bootcamp) ir bendrų žinių apimties, aptarnavimo gairių, kurios tapo pasauliniu someljė išsilavinimo standartu, sukūrimas.”
Nugalėtojai su techninio komiteto nariais ir ASI prezidentu
Skelbiant pusfinalio dalyvių rezultatus, pretendentų į finalą palaipsniui mažėjo nuo šešių iki penkių, vėliau iki keturių ir galiausiai iki trijų. Dalyviai turėjo įveikti daugybę griežtų išbandymų, įskaitant daugybę aklų degustacijų ir aptarnavimo užduočių, kuriomis buvo siekiama įvertinti jų žinias, efektyvumą ir gebėjimą sudominti klientus. Kai buvo paskelbta, kad Guilhem Renaud iš Ekvadoro užėmė ketvirtąją vietą, tarp likusių trijų dalyvių buvo matyti palengvėjimas ir ryžtas: Nicolas Reines iš Kolumbijos, Mark Guillaudeu iš JAV ir Joris Gutierrez Garcia iš Kanados. Kiekvienas finalininkas pademonstravo puikias žinias, puikius degustavimo įgūdžius ir nepriekaištingą aptarnavimą, įkūnydamas išskirtinį talentą ir aistrą, kurie apibūdina someljė profesiją.
Joris Gutierrez Garcia (Kanada)
ASI viceprezidentas Amerikai Matias Prezioso sakė: „Šis konkursas buvo daugiau nei tik žinių ir įgūdžių demonstravimas.Tai buvo neįtikėtino someljė pakilimo Amerikoje įrodymas.Ypač įsimintina buvo tai, kad varžybos vyko Sonomoje, Amerikos vyno pramonės širdyje ir sieloje. Čempionato rengimas Jungtinėse Amerikos Valstijose yra svarbus ASI ir someljė augimo Amerikoje žingsnis.“
Parengta pagal Association de la Sommellerie Internationale (ASI) medžiagą