Šiemet Londone vykusioje parodoje „Whisky Live“ buvo paskelbti Geriausio pasaulio viskio rinkimų („World Whisky Awards“) nugalėtojai ir surengtas degustacijų ciklas, kurio metu ragavome geriausius šių metų viskius.
Rinkimuose viskiai šiemet buvo suskirstyti į penkiolika pasaulio bei šešis Škotijos viskių regionus. Daugelis kategorijų turėjo subkategorijas, kuriose buvo išskiriami gėrimai be metų nuorodos, viskiai iki 12 metų, nuo 13 iki 20 metų bei 21 metų ir senesni. Subkategorijų nugalėtojai varžėsi dėl geriausio kategorijos viskio titulo, o galų gale pastarieji susirungė dėl geriausio metų viskio vardo.
Komisiją sudarė apie šį gėrimą rašantys žurnalistai, specializuotų gėrimų pardavėjai, geriausi pasaulio barmenai bei miksologai.
Apdovanojimų su didžiausiu nerimu laukė škotiško viskio pramonės gamintojai. Pasižvalgę po keleto pastarųjų metų geriausiųjų gretas, matome daug viskių iš Azijos. Štai 2011 ir 2012 metais buvo tikras japoniško viskio triumfas. Dvejus metus iš eilės geriausio pasaulio viskio apdovanojimą pelnė skirtingi viskio „Yamazaki“ leidimai. Pernai geriausiojo karūna atiteko viskiui iš Taivano „Kavalan“, o 2014 metais geriausiuoju išrinktas Australijos saloje Tasmanijoje esančios daryklos „Sullivans Cove“ viskis.
Nors šiemet taip pat sublizgėjo senbuviai iš Japonijos, išsivežę geriausio maišyto viskio (blended whisky) apdovanojimą už viskį „Hibiki 21“, tačiau pastebimai auga naujų daryklų iš Tekančios Saulės šalies skaičius. Tai „Ichiro“, nugalėję geriausio vienos statinės (single cask) viskio iš Japonijos kategorijoje, ir net keliose kategorijose pasižymėję „Fuji-Gotemba“ daryklos viskiai, tarp kurių profesionalai dažnai minėjo šios daryklos grūdinius (single grain) viskius.
Japonų kaimynai iš Taivanio daryklos „Kavalan“ šventė nuskynę geriausiojo apdovanojimą vienos statinės viskio kategorijoje. Juo tapo viskis, brandintas „Amontillado“ chereso statinėse.
Pasaulinė žiniasklaida iškart po renginio ėmė eskaluoti žinią apie konkurse pasižymėjusius „Glen Alba“ ir „Ben Bracken“ viskius, kuriuos išleido pigių prekių tinklas „Lidl“. Šie viskiai yra be daryklos nuorodos. Pirmasis nugalėjo ribotu tiražu išleisto maišyto viskio (blended whisky) kategorijoje, o „Ben Bracken“ – Ailos (Islay) salyklinio viskio (single malt) kategorijoje. Žinoma, „Ben Bracken“ viskio darykla neegzistuoja, o viskį pagamino viena iš aštuonių šiuo metu Ailos saloje veikiančių daryklų. Škotijos viskio įstatymas suteikia galimybę išleisti tam tikro regiono salyklinį viskį, nenurodant konkrečios daryklos. Didžiausio dėmesio šie viskiai sulaukė dėl kainos, kuri Didžiojoje Britanijoje svyruoja nuo 20 iki 30 svarų. Viskio kainoms beprotiškai augant, šie leidimai paskatino diskusiją, kad vis dėlto galima išleisti ir itin geros kainos ir kokybės santykio viskius, tik tai daro ne patys škotai, o pigių prekių tinklas iš Vokietijos.
Paskelbus metų geriausio viskio pavadinimą, škotai galėjo kiek lengviau atsikvėpti: po kelerių metų pertraukos ant pjedestalo grįžo šio regiono gėrimas. Juo tapo Škotijos šiaurėje esančios daryklos „Old Pulteney“ viskis. Tai vintažinis 1989 metų varymo gėrimas, išpilstytas 2015 metų pabaigoje. Viskis brandintas burbono statinėje, kurioje prieš tai laikytas dūminis viskis. Tai praplėtė salstelėjusią citrusinę „Old Pulteney“ viskio skonio paletę švelniu jodo ir prieskonių poskoniu bei pelnė jam geriausio 2016 metų viskio titulą.
Visas „World Whisky Awards“ viskių nugalėtojų sąrašas: www.worldwhiskiesawards.com