Šeštadienį Druskininkuose vyko penktasis Sūrių festivalis. Jame sūrius pristatė sūrininkai iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos. Išvakarėse vyko sūrių čempionatas, kuriame komisija į finalą atrinko mažiau nei dešimt geriausių. Iš jų išrinktas Grand Prix laimėtojas, publikos numylėtinis ir kategorijų laimėtojai.
Komisija: Mindaugas Vizgaitis, Hubert Hiron, Paulius Jurkevičius,Vytautas Vaga, Remigijus Žižys, Marco Loguercio, Mirek Sienkiewicz, Arūnas Starkus buvo gana kategoriška – 22 sūriai buvo diskvalifikuoti dėl defektų ir varžybose nebuvo ragaujami. Likusieji vienas po kito buvo pjaustomi, uostomi, ragaujami, aptariami ir vertinami 100 balų skalėje. Geriausieji, verti superfinalo, arba labiausiai verti Jūsų stalo:
- „Ožka pataluose“ / Laužėnų kaimo sūrinė / minkštas nepasterizuoto ožkos pieno, 8 savaitės / traški žievelė, vidus linkęs lydytis ir tekėti, puikus balansas, malonus aromatas - GERIAUSIAS MINKŠTASIS SŪRIS.
- „Lėtas“ / Vaida Genienė / pusminkštis nepasterizuoto ožkos pieno, 2,5 mėn / fermos, pieno, kompleksiškas aromatas, ilgai trunkantis poskonis, be priekaištų - GERIAUSIAS PUSMINKŠTIS SŪRIS.
- „Svaigulys“ / Laimingi sūriai / puskietis nepasterizuoto avies pieno, 6 savaitė / daug charakterio, šiek tiek žemiškumo, geras balansas - GERIAUSIAS PUSKIETIS SŪRIS.
- „Resvas" / Vaida Genienė / pusminkštis nepasterizuoto avies pieno, 3 mėnesiai / labai minkštas, pikantiškas, maloniai aštrus. GRAND PRIX.
- „Legenda“ / Dooobra Ferma UA / kietas pasterizuoto karvės pieno, 3 metai / džiovinti vaisiai, kriaušės, mangai, gana aštrus ir rūgštus su kristalėliais, ilgas riešutiškas poskonis - PUBLIKOS PRIZAS, GERIAUSIAS KIETASIS SŪRIS.
- „Starez“ / Dooobra Ferma UA / kietas pasterizuoto ožkos pieno, 3 metai / vidutinė rūgštis, šiek tiek acto, sausesnis.
- „Minkštas su baltu pelėsiu“ / Pastourelle UA / minkštas pasterizuoto karvės pieno / malonus, klasikinis su grybų aromatu, puiki žievė.
- „Juodasis kvadratas“ / Oseredok Syrovara UA-LT / minkštas nepasterizuoto ožkos pieno, 6 savaitės / juoda su žalsvu atspalviu, su fermos natele, klasikinis.
- „Ožkų šilelis“ / Laužėnų kaimo sūrinė / mėlyno pelėsio nepasterizuoto ožkos pieno, 6-8 savaitės / tolygus pelėsis, dar jaunokas, todėl neitin intensyvaus pelėsio - GERIAUSIAS MĖLYNOJO PELĖSIO SŪRIS.
- „Žaliasis kvadratas“ / Oseredok Syrovara UA - LT / šviežias nepasterizuoto ožkos pieno / gaivus, švarus, švelni tekstūra – GERIAUSIAS ŠVIEŽIAS SŪRIS.
Sūrių konkurso komisija:
Mindaugas Vizgaitis – sūrių gamybos technologas
Hubert Hiron – sūrių gamybos ūkiuose konsultantas, veterinarijos gydytojas homeopatas, “Zone Verte” narys
Paulius Jurkevičius – portalo 15min.lt gastronomijos apžvalgininkas (Roma)
Vytautas Vaga – sūrio ekspertas iš specializuoto sūrio parduotuvių tinklo „Say Cheese“
Remigijus Žižys – Sūrių Festivalio idėjos autorius, restorano „Velvetti“ šeimininkas
Marco Loguercio – sūrių gamybos technologas, išsilavinimą įgijęs Danijoje, 35 metus kosultuoja sūrių gamintojus visame pasaulyje
Mirek Sienkiewicz – Lenkijos sūrių festivalio „Czas na Ser“ organizatorius, sūrių gamybos technologas
Arūnas Starkus – „Vyno Žurnalo“ redaktorius, „Vyno klubo“ įkūrėjas.
Organizatoriai: Audrius Jokubauskas, Remigijus Žižys, kiti sūrio kultūros entuziastai.