1. Kuri taurė yra didesnio tūrio?
a) baltojo vyno;
b) degtinės;
c) vandens.
2. Kokios temperatūros patiekiamas baltasis vynas?
a) 2–4 ºC;
b) 10–12 ºC;
c) 18–20 ºC.
3. Koks vynas dažniausiai patiekiamas prie austrių?
a) raudonasis;
b) putojantis;
c) baltasis;
d) rožinis;
e) b,c ir d.
4. Kokio priedo nepatariama naudoti gaminant patiekalus, norint išvengti nesuderinamumo su vynu?
a) pomidorų padažo;
b) citrinų;
c) acto.
5. Kokios temperatūros turi būti patiekiamas raudonasis vynas?
a) 8–10 ºC;
b) 22–24 ºC;
c) 16–18 ºC.
6. Su kokiomis raudonos spalvos uogomis šampanas sudaro įžymiąją porą?
a) raudonaisiais serbentais;
b) spanguolėmis;
c) braškėmis.
7. Kokia žuvis dažniausiai troškinama šampane?
a) šamas;
b) lydeka;
c) upėtakis.
8. Su kokia daržove sunkiausiai dera vynas?
a) žaliu česnaku;
b) virtu brokoliu;
c) šviežiu poru.
9. Kokia sudedamoji dalis nudažo raudonai „Kruvinosios Meri“ kokteilį?
a) burokėlių sultys;
b) raudonasis vynas;
c) pomidorų sultys.
10. Baltasis sausas vynas
a) šokoladinį tortą padarys ne tokiu saldžiu;
b) riebų maistą dar labiau pariebins;
c) sušvelnins rūgštų maistą.
11. Pusiaus saldus desertinis vynas puikiai dera prie:
a) aštraus ar saldžiarūgščio maisto;
b) saldaus deserto;
c) sriubos.
12. Derinant vyną su maistu svarbiausia:
a) nuotaika;
b) patiekalų pagrindinė žaliava;
c) galutinis patiekalo skonis.
13. Kuris iš vynų geriausiai tinka su aštriomis keptomis dešrelėmis:
a) Burgundijos „Chardonnay“;
b) Elzaso „Riesling“;
c) Australijos „Sauvignon Blanc“.
14. Prie ant grotelių keptos mėsos labiausiai tinka:
a) tvirtas raudonasis „Cabernet Sauvignon“ vynas;
b) portugalų „Vinho verde“;
c) taurusis burgundiškas „Pinot Noir“.
15. Šampaną galima:
a) vartoti tik 24 val. šaukiant „valio“;
b) derinti tik su saldžiu desertu;
c) derinti su įvairiais patiekalais.
16. Prie riebios žuvies geriausiai tinka:
a) intensyvios rūgšties, sausas baltasis vynas;
b) tvirtų taninų raudonasis vynas;
c) gaivus, vaisiškas, vasarinis rožinis vynas.
17. Gaivias salotas su mozarellos sūriu ir pomidorais puikiai atskleis:
a) pomidorų padažas;
b) gaivios rūgšties vynas;
c) alus.
18. Jei gavote dovanų savo gimimo metų saldųjį desertinį vyną:
a) pulsite gaminti ypatingą, tai progai skirtą kvapnų kepsnį;
b) atvėsinsite ir išgersite, užkąsdami „tų pačių metų“ mėlynojo pelėsio sūriu;
c) mėgausitės juo prieš visas vaišes, nieko nevalgę.
1) – b; 2) – b; 3) – e; 4) – c; 5) – c; 6) – c; 7) – b; 8) – a; 9) – c; 10) – c; 11) – a; 12) – c; 13) – b; 14) – a; 15) – c; 16)- a; 17) – b; 18) – c;
Jei surinkote 14–18 taškų
Fantastika! Jūsų vaizduotė, uoslė ir skonio receptoriai puikūs. Jums galima patikėti vakarėlio sėkmę ir piniginę. Puikiai išmanote gėrimų ir maisto derinimo meną. Turite tvirtą nuomonę, kas kelia žmogui didžiausią malonumą.
Jei surinkote 8–14 taškų
Jums reikėtų dažniau atkreipti dėmesį į tai, ką valgote ir kuo užgeriate, skaityti etiketes bei knygas, o geriausia – dažniau gaminti ir daugiau laiko praleisti su šeima ar draugais prie sekmadieninių pietų stalo..
Jei surinkote mažiau nei 8 taškus
Draugai per klaidą Jus išrinko someljė. Kol jie to nepasakė tiesiai į akis, kuo skubiau perduokite savo pareigas kitam kolegai ir mėgaukitės kitų deriniais. Suimkite save į rankas, jums neteks valgyti tik džiūvėsių, tačiau pradėkite domėtis, ką dedate sau į lėkštę ir pilate į taurę.
Rasa Sužiedelienė