Klasikinį vyno pasaulį iš visų pusių skrebena keistuoliai. Keistuoliai gerąja prasme, išdrįstantys vyną daryti kitaip, negu buvo įprasta iki to. Brendonas Keysas Pietų Australijoje vyną daro pagal savo receptą: labai ilgam „Pinot Noir“ palieka statinėse su žievelėmis ir sėklytėmis. Beeksperimentuodamas buvo pasiekęs net 300 dienų.
2007 – aisiais metais Adelaide Hills regione Lenswoode įsteigtoje vyninėje nekonformizmas yra pagrindinė taisyklė. O siekis – iš vynuogių išspausti viską, kas jose geriausio. Iš savo labai mažų vynuogynų derliaus p. Keysas beveik meninėmis priemonėmis siekia terroir išraiškos.
Paragavus Brendono padaryto vyno, pirmoji reakcija – nuostaba: neįprastas gėlių, migdolo riešutų, rūgščių vyšnių ir šakelių aromatas, labai labai gaivus skonis. Keista, bet taninai nėra išskirtinai gausūs. „BK Wines“ vyninės savininkas sako, kad jis, priešingai nei natūralaus vyno gamintojai, nebijo sieros dioksido, ir tiki, kad vynas paliktas statinėje su žievėlėmis ir sėklytėmis per tam tikrą laiką susitvarko pats ir pasiekia natūralų balansą. Pastaruosius vynmečius vynas su žievelėmis išbūna 90 dienų. Panašų laiką žieveles mirko ir gruzinai, qvevriuose vyną palikdami per žiemą iki pavasario.
Kas yra jo vyno vartotojai? Niujorke „BK Wines“ vyną savo parduotuvėje parduodantis Dmitriy Krasny teigia, kad masinio vartotojo tokio stiliaus vynas nesudomina, bet šiek tiek gerbėjų yra.
Vyninės „Chardonnay“ ne toks radikalus, nors vynas be jokių priedų fermentuojamos su visomis kekėmis ir metus laikomas ąžuolo statinėse. Kvepia lazdyno riešutais, džiovinta papaja, lašinio dūmu. Burnoje sutraukia panašiai, kaip lengvas raudonasis vynas. Labai sausas.
Vyninės puslapis: http://bkwines.com.au/